Uluslararasi STK'lar, Israil'in Gözlemci Statüsünün Iptali Için Afrika Birligine Basvurdu

ABD merkezli "Arap Dünyasi için Simdi Demokrasi" (DAWN), Güney Afrika merkezli Hukuki Kaynaklar Merkezi ile Ingiltere merkezli Filistinliler için Uluslararasi Adalet Platformu (ICJP), Israil'in gözlemci üye statüsünün iptali için Afrika Birligi Yürütme Kurulu'na basvuru yapti.

DAWN'dan yapilan açiklamada, Israil'in Filistin halkina uyguladigi sistematik zulmün Afrika Birligi'nin kurucu anayasasinda belirtilen temel ilke ve degerlere karsi olduguna vurgu yapilarak, basvuruda belgelendigi üzere Israil'in gözlemci statüsü elde etmek için Afrika Birligi'nin gerekliliklerinin hiçbirini karsilamadigi belirtildi.

Açiklamada, Afrika Birligi Yürütme Konseyinin 13-14 Ekim tarihlerinde Çad'in Ndjamena kentinde gerçeklestirilecek oturumunda bu konuyu ele almaya hazirlandigi kaydedildi.

ICJP'den yapilan açiklamada ise, Afrika Birligi'ne üye ülkelerin neredeyse yarisinin Israil'e gözlemcilik statüsü verilmesi kararina karsi olduklari hatirlatilarak, "Afrika Birligi'nin ilkelerine ve hukukun üstünlügüne karsi böylesine bariz saygisizlik gösteren bir devlete, Afrika Birligi'nin amaçlarini ve degerlerini etkileme yetkisi veren gözlemci statüsü ile gelen ayricaliklar verilmemelidir." ifadesi kullanildi.

Hukuki Kaynaklar Merkezi'nin konuya iliskin açiklamasinda da, Filistin halkinin mevcut durumunun, apartheid yönetimi altindaki siyah Güney Afrikalilarla benzer olduguna dikkat çekilerek, "Baska bir devleti sömürgelestiren, yasa disi bir sekilde isgal edip halkini ezen ve boyun egdiren herhangi bir devlete göz yumamayiz veya kayitsiz kalamayiz." degerlendirmesi yapildi.

- Israil'in gözlemci üye kabul edilmesi

Afrika Birligi Komisyonu, 22 Temmuz'da Israil'in gözlemci üyeligini kabul etti.

Güney Afrika, Namibya, Botsvana, Misir, Cezayir, Komor Adasi, Tunus, Cibuti, Moritanya ve Libya gibi ülkeler karara itiraz ettiklerini duyurdu.

Israil, Afrika Birligi Örgütü'nün (OAU) 2002'de yeniden yapilandirilarak Afrika Birligi'ne (AfB) dönüstükten sonra gözlemci üyeligini kaybetmisti.

Filistin-Israil meselesinde iki devletli çözümü destekleyen Afrika Birligi, simdiye kadar Israil'in gözlemci üye olma çabalarini tüm girisimlere ragmen reddetmisti.

Komisyonun aldigi karara karsi çikan devletlerin bir sonraki liderler zirvesinde konuyu gündeme tasiyarak, karardan geri adim atilmasina çalisacagi tahmin ediliyor.

Kaynak: AA