Sürücülere Fren Yaptiran Kuru Yemis Açiklamasi Çorum Leblebisi

Türkiye'nin leblebi üretiminde en meshur ili Çorum'da çevre yolundan geçen sürücüler, yolun her iki tarafinda yer alan leblebicilere ugramadan yolculuklarina devam etmiyor Leblebici Musa Duyar: 'Leblebi yolda atistirmalik olarak tercih ediliyor. Yemek için durmak istemeyen acelesi olanlar da tok tuttugu için leblebi tercih ediyor'

FATIH MEHMET KÜRKÇÜ - Çorum'dan geçen sürücüler, çevre yolunun her iki tarafinda bulunan leblebicileri görünce lezzetiyle meshur leblebisinden almak için mutlaka durakliyor.

Samsun-Ankara kara yolu üzerindeki Çorum'da, yol kenarinda leblebi satisi yapan yaklasik 20 esnafin kümelendigi bölge "Leblebiciler Sitesi" olarak aniliyor.

Tuzsuz leblebinin yani sira tatli, tuzlu, çikolatali, acili olmak üzere birçok leblebi çesidinin satisa sunuldugu bölgede sürücüler, yolculuk sirasinda tüketmek, evlerine ya da sevdiklerine hediye olarak götürmek için leblebi aliyor.

"Leblebiciler Sitesi"nde is yerlerinin önünde kavrulan leblebinin kokusu kara yolundan geçen sürücülere bu lezzetli ve saglikli kuru yemis için fren yaptiriyor.

Yaklasik 25 yildir ayni yolda leblebi satan Musa Duyar, AA muhabirine yaptigi açiklamada, yol boyunca yeni kavrulan leblebinin kokusunun hakim oldugunu söyledi.

Satislarinin önemli bir bölümünü kara yolunu kullanan sürücülere yaptiklarini ifade eden Duyar, insanlarin hem leblebi aldigini hem de kisa bir mola verdikten sonra yollarina devam ettigini dile getirdi.

Duyar, Çorum denilince insanlarin akillarina leblebi geldigini belirterek, "Önceden bir kilo alan sonra geçerken daha çok aliyor. Kendileri disinda hediyelik olarak da çok talep görüyoruz. Türkiye'nin birçok iline gidiyor. Yurt disina da hediyelik olarak gidiyor." dedi.

Tok tutma özelligi dolayisiyla leblebinin tercih edildigini ifade eden Musa Duyar, "Leblebi yolda atistirmalik olarak tercih ediliyor. Yemek için durmak istemeyen acelesi olanlar da tok tuttugu için leblebi tercih ediyor. Uzun yol yapan, yük çeken sürücüler de mola verecekleri yere kadar leblebiyle atistirmis oluyorlar. Lokantalari tercih etmeyenler, yagli yiyeceklerden kaçinanlar ile kilosunu kontrol altinda tutmak isteyenler de leblebi satin aliyor." diye konustu.

- "Leblebi almadan geçmiyoruz"

Samsun'dan Ankara'ya dönen Müslüm Ulusoy, "Çorum'un leblebisi meshur, biliyoruz. Bir anda tabelalari görünce durduk. Leblebiyi ailecek seviyoruz." dedi.

Amasya'nin Merzifon ilçesinden Ankara'ya giden Asir Aygül ise düzenli olarak kullandiklari yoldan leblebi almadan geçmediklerini belirtti.

Aygül, kendileri için kilo ile aldiklari atistirmalik leblebiyi hediyelik de satin alarak es dost ve akrabalara ikram ettiklerini aktardi.

Asir Aygül'ün esi Minnet Aygül ise Ankara'da yasadiklarini, memleketleri Amasya'ya gidip gelirken esiyle mutlaka leblebi satin aldiklarini söyledi.
Kaynak: AA