Kazliçesme Arkeolojik Kazi Alani'nda Lahit Ve Sandik Tipi Mezar Bulundu

Zeytinburnu Kazliçesme'de askeri hastane olarak insa edilen, Zeytinburnu Belediyesi Baskanlik Binasi olarak da kullanilan tarihi binanin bahçesindeki kazi alaninda mozaik, yapi kalintisi, lahit ve sandik tipi mezarin da arasinda yer aldigi tarihi buluntular ortaya çikti Zeytinburnu Belediye Baskani Ömer Arisoy: 'Muhtemelen çok katmanli bir sergi alani ortaya çikacak. Hem mozaik hem de burada gördügünüz buluntularin bazilarinin açikta oldugu bir sergi ortaya çikacak' 'Zeytinburnumuz, Istanbulumuz yeni bir tanik, yeni bir bulgu, yeni bir kalintiyla karsi karsiya. Zeytinburnumuza büyük bir deger katacak. Birçok yönden Zeytinburnu'nun bir kültür turizmi destinasyonu olabilecek bütün unsurlara sahip oldugunu söylüyorduk. Çok bereketli bir topragimiz var, kazdikça çok kiymetli unsurlar çikiyor' Istanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Rahmi Asal: 'Iki birey, biri kadin, biri erkek. Kadin 2030 yaslari araliginda, erkek 4050 yaslari araliginda. Ikisinin de dislerinde saglik sorunu var. Erkek bireyde bir iskelette kaburga kemiginde kirik ve sonra da yasadigi süreç içinde iyilesme var ve romatizmal hastaligi eklemlerinden anlasilmakta'

Zeytinburnu Mozaik Müzesi çalismalari esnasinda mozaik yapisinin alt seviyelerinde, içinde 2 kisinin gömülü oldugu Roma dönemine ait bir lahit ve sandik tipi mezar bulundu.

Kazliçesme Sanat olarak hizmet veren tarihi binanin bahçesindeki kazi alaninda gerçeklestirilen çalismalarda yeni bulgulara ulasildi.

Zeytinburnu Belediye Baskani Ömer Arisoy, AA muhabirine yaptigi açiklamada, binanin disinda kesfedilen mozaigi restore etmek ve konserve etmek üzere isaretleyerek uzmanlar eliyle kaldirdiktan sonra buluntularin izini takip ederek bir lahit bulundugunu söyledi.

Lahit içerisinde 2 bireye ait kalintilarin ve mimari unsurlarin bulundugunu dile getiren Arisoy, sunlari kaydetti:

"Tabii bu kazi henüz burada bitmis degil. Daha asagiya dogru inilecek gibi görünüyor. Buraya çikis noktamiz Zeytinburnu'na bir mozaik müzesi kazandirmakti. Bu hedefimiz duruyor, kurul da arkeoloji müzeleri de bunun farkinda. Simdiye kadar çikanlardan bir engel görünmüyor. Buradaki bütün tespitlerin kamera kayitlari yapildi."

- "Çok katmanli bir sergi alani ortaya çikacak"

Ömer Arisoy, ilgili kurumlarla birlikte karar verilecegini, kazi disiplininin el verdigi ölçüde çalismalarin en kisa zamanda tamamlanarak alanin mozaik müzesine dönüstürülmesini istediklerini belirterek, sunlari anlatti:

"Hepimizi sasirtan, uzmanlari da sasirtan lahit bulundu, mezar örüntüleri bulundu. Birlikte takip edecegiz, bunlar ilk bulgular, kaziyi takip edecegiz. Muhtemelen çok katmanli bir sergi alani ortaya çikacak. Hem mozaik hem de burada gördügünüz buluntularin bazilarinin açikta oldugu bir sergi ortaya çikacak."

Güvenlikli bir tertibat kurarak lahitin teshirini de üstlenebileceklerini söyleyen Arisoy, "Zeytinburnumuz, Istanbulumuz yeni bir tanik, yeni bir bulgu, yeni bir kalintiyla karsi karsiya. Zeytinburnumuza büyük bir deger katacak. Birçok yönden Zeytinburnu'nun bir kültür turizmi destinasyonu olabilecek bütün unsurlara sahip oldugunu söylüyorduk. Çok bereketli bir topragimiz var, kazdikça çok kiymetli unsurlar çikiyor. Hep birlikte bütün unsurlariyla, bütün kurum ve kuruluslarla es güdüm halinde kaziyi sürdürecegiz ve tamamlayacagiz." dedi.

Tarihi yapinin özelliklerine ve sürece iliskin bilgiler de veren Arisoy, sunlari kaydetti:

"Önünde bulundugumuz yapi 1800'lü yillarin sonlarinda askeri hastane olarak yapilmis. Muhtelif kullanimlardan sonra Zeytinburnu Belediyesi'nin kurulmasiyla 1984'ten 2015'e kadar Zeytinburnu Belediye Baskanligi olarak kullanilan bir yapi. Zeytinburnu Belediyesi, Zeytinburnu içinde daha büyük bir yere tasininca burasi büyük bir restorasyona girdi ve restorasyonda binanin içinde bir odanin zemininde mozaik bulundu. Bu mozaik konservasyona ve teshire açildi. 2019 yilinda biz göreve geldikten sonra mozaigin bina disinda da su anda otopark olarak kullanilan bölümde de devam etmesi ihtimaline binaen yine arkeoloji müzeleri denetiminde bir kazi yapmistik. Hatirlanacagi üzere binanin disinda da bir mozaik bulunmustu."

Arisoy, lahitin ve mozaigin ayni döneme ait oldugunu düsündüklerini ve çalismalarin sonucunda ortaya çikacak sonuçlarin Istanbul ve Zeytinburnu tarihine yeni bir katki saglayacagini sözlerine ekledi.

- "Gerçekten bizi de çok heyecanlandirdi"

Istanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Rahmi Asal ise Kültür ve Turizm Bakanligi Kültür Varliklari Ve Müzeler Genel Müdürlügü'ne bagli bir kurum olarak Istanbul'daki özellikle sit alanlarinda çok önemli çalismalar gerçeklestirdiklerini söyledi.

Ilgili kurumlarin da destegiyle Istanbul'da 7-8 noktada kalinti, buluntulara rastlanan ve çok önemli alanlarin kesfedildigi çalismalarin devam ettigini anlatan Asal, "En son burasi gündeme geldi. Gerçekten bizi de çok heyecanlandirdi. Bu çalismalarin ilk etabi, baslangici binadaki güçlendirme çalismalari sirasinda ortaya bir mozaik kalintisinin çikmasiyla, tespitiyle çok dogru bir sekilde yapildi." ifadesini kullandi.

Sürece iliskin bilgi paylasan Asal, "Neredeyse son asamaya geldigimiz bir sirada MS 4.-5. yüzyila tarihlendirdigimiz taban döseme mozaiginin hemen altinda iki lahit tespit edildi. Öncelikle biraz sonra alanda da görecegimiz mermer iki parça, yani tekne ve kapaktan olusan lahit tespit edildi. Daha sonra bu lahitin kapagi Restorasyon ve Konservasyon Merkez Laboratuvari Müdürlügü uzmanlariyla beraber titizlikle kaldirildi ve içindeki 2 bireyin kemikleri, iskeletleri üzerinde çalismalar yapildi." degerlendirmesini yapti.

Gerçeklestirilen ve planlanan çalismalara iliskinler bilgiler paylasan Asal, alinan kemik örneklerinin TÜBITAK'a gönderilecegini yas tayinlerinin yapilacagini söyledi.

Asal, lahit içindeki buluntulara iliskin "Iki birey, biri kadin, biri erkek. Kadin 20-30 yaslari araliginda, erkek 40-50 yaslari araliginda. Ikisinin de dislerinde saglik sorunu var. Erkek bireyde bir iskelette kaburga kemiginde kirik ve sonra da yasadigi süreç içinde iyilesme var ve romatizmal hastaligi eklemlerinden anlasilmakta. Ikinci lahit de aslinda bir tugla örgülü mezar. Içi mermer kapli üzeri 2 parça kireç tasi blokla kapatilmis. Içinde tek birey gömülü halde." diye konustu.

En kisa zamanda ayrintili bilgi verecek duruma gelinecegini belirten Asal, mezarliklarin içinde herhangi bir ölü hediyesine ne rastlanmadigini sözlerine ekledi.

- Kazliçesme Arkeolojik Kazi Alani

Zeytinburnu Kazliçesme'de askeri hastane olarak insa edilen, Zeytinburnu Belediyesi Baskanlik Binasi olarak da kullanilan tarihi binada; Istanbul 2 Numarali Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurum Kararina istinaden; Istanbul Arkeoloji Müze Müdürlügü Baskanligi'nda, çalismalar sirasinda M.S. 5. yüzyila ait oldugu düsünülen Erken Bizans Dönemi mozaikleri bulundu.

Restorasyon ve konservasyon islemlerinin ardindan mozaikler Kazliçesme Sanat Binasi'nda koruma altina alinarak 2018'den itibaren sergilenmeye baslandi.

Istanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlügü denetiminde, mozaigin yayilma alaninin tespiti için alanda deneme kazilari yapildi ve arkeologlarin yeni mozaik arayisi olumlu sonuçlandi.

Tarihi yapinin otopark kisminin yaklasik 1,5 metre altinda bulunan yeni alanin kesfedilmesiyle mozaigin 4’te 3’ü tamamlandi. Zeytinburnu Mozaik Müzesi çalismalari esnasinda mozaiklerin restorasyon ve konservasyon islemleri için kaldirilmasiyla mozaik yapisinin alt seviyelerinde, içinde 2 kisinin gömülü oldugu Roma dönemine ait bir lahit bulundu.

Bulunan lahdin mozaik yapisiyla bir iliskisi olup olmadigi uzmanlar tarafindan arastirilmaya devam ediyor. Ayrica Kazliçesme Mozaik Müzesi'nde bu eserlerin sergilenebilecegi bir çalisma da sürüyor. Yeni buluntular, çalismalar tamamlandiginda müzede çok katmanli haliyle sergilenecek.

Açiklamalarin ardindan gazeteciler ve yetkililer kazi alanini gezdi.
Kaynak: AA