Sudan'in Dogusundaki Protestolara Öncülük Eden Kabile, Krizden Hükümeti Sorumlu Tuttu

Sudan’in dogusundaki hükümet karsiti protestolara öncülük eden Bica Kabile Konseyi, hükümetin konuyla ilgili açiklamalarinin yaniltici oldugunu belirterek talepleri karsilanana dek eylemlerinin sürecegini açikladi.

Konseyden yapilan açiklamada, limanlar ve ana yollari kapatma eylemlerinin ve engellemelerin hayati derecedeki ilaçlarin, Birlesmis Milletler ve uluslararasi kuruluslara ait araçlar ve mallarin geçisini kapsamadigi belirtildi.

Açiklamada, protestolarin ilaçlarin limandan çikartilmasina engel olmadigi ve limandaki çalismalarin devam ettiginin bildirilmesine ragmen hükümetin sevkiyat islemlerini gerçeklestirmedigi iddia edildi.

Sevkiyat sürecindeki basarisizliktan hükümetin sorumlu tutuldugu açiklamada, hükümetin açiklamalarinin "yanlis" oldugu vurgulandi.

Hükümetin açiklamalarinin "kamuoyunu kiskirtmaya ve bölgenin barisçil devrimci hareketini bir suç olarak göstermeye çalistigi" savunulan açiklamada, tüm talepleri karsilanincaya kadar engelleme faaliyetlerinin devam edecegi kaydedildi.

Konsey ayrica Eski Rejimin Izlerinin Ortadan Kaldirilmasi ve Yolsuzlukla Mücadele Komitesi'nin lagvedilip bagimsiz üyelerden yeniden olusturulmasini talep etti.

Güney Sudan'in baskenti Cuba'da 3 Ekim 2020'de Sudan hükümeti ile ülkenin bati ve güneyinde Devrimci Cephesi bünyesinde 9 isyanci silahli örgüt arasindaki çatismalari sona erdirecek nihai baris anlasmasi imzalanmisti. Anlasmanin bölgeyi marjinallestirecegi endisesini tasiyan Bica Kabilesi, Cuba Anlasmasi'nin iptalini, dogu meselelerini ele alacak ulusal bir kongre düzenlenmesini ve bölgenin kalkinma projelerinden daha fazla pay almasini talep ediyor.

Bica Kabilesi mensuplari, 17 Eylül'de baslayan hükümet karsiti protestolarda, hava ve deniz limanlarini, kara yollari ile baskent Hartum'a petrol sevkiyatinin yapildigi tek boru hattinin bulundugu istasyonu kapatmisti.

Hükümetten bir heyet 26 Eylül'de bölgeye gitmis ancak anlasma saglanamamisti.

Sudan hükümeti, Kizildeniz eyaletindeki Port Sudan Limani'nin ve baskente giden kara yolunun protestocularca kapatilmasinin ilaç, gida ve yakit krizine yol açtigini belirterek milyonlarca Sudanlinin zarar gördügü protesto yöntemlerinden vazgeçilmesi ve diyalogla sorunun çözülmesi çagrisi yapmisti.

Kaynak: AA