Soguk Zincir Ile Sebze Ve Meyvede Zayiat Azalacak

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank: 'Yarin itibariyla KOSGEB ile sebzemeyve zayiatini azaltacak 'Soguk Zincir Finansman Destek Programi'ni baslatiyoruz' 'Program kapsaminda, KOBI'lerin leasing yöntemiyle edinecekleri yerli mali, yeni frigorifik kasa ve soguk oda ünitelerine 750 bin liraya kadar destek verecegiz' 'Programdan toptanci hallerinde faaliyet gösteren tüccar ve komisyoncularla sebzemeyve tasimaciligi yapan lojistik firmalarin yararlanacak'.

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, yarin itibariyla KOSGEB ile, sebze-meyve zayiatini azaltacak "Soguk Zincir Finansman Destek Programi"ni baslatacaklarini belirterek, "Program kapsaminda, KOBI'lerin leasing yöntemiyle edinecekleri yerli mali, yeni frigorifik kasa ve soguk oda ünitelerine 750 bin liraya kadar destek verecegiz." dedi.

Bakan Varank, Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli'yle Avrupa Birligi (AB) ve Türkiye mali is birligi çerçevesinde finanse edilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanliginin "Rekabetçi Sektörler Programi" kapsaminda insa edilen "Agrigenomik Merkezi-Hayvan ve Bitki Genomik Arastirmalari Inovasyan Merkezi"nin açilisina katildi.

Varank, buradaki konusmasinda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin hayatin vazgeçilmezi olan bazi ürünlerin degerini bir kez daha gösterdigini ifade ederek, "Bunlarin basinda da gida geliyor. Salgin döneminde tüketicilerde gözlemlenen stok yapma egilimi, talebi artirarak tarim sektörü üzerinde büyük bir yük olusturdu. Tüketim tarafinda yasanan bu genislemenin aksine mecburen uygulanan kisitlamalar nedeniyle üretim tarafinda daralma olustu." diye konustu.

Bu durumun, üretimin sürekliligini saglayacak tedbirleri zamaninda almanin önemini bir kez daha gösterdigini dile getiren Varank, üretimde sürdürülebilirligin, en önemli konulardan biri haline geldigine isaret etti.

Varank, Tarim ve Orman Bakanliginin öncülügünde, kurumlarin yürüttügü çalismalar neticesinde Türkiye'nin bu konuda dünya geneline kiyasla daha iyi bir noktada olduguna dikkati çekerek, "Yenilikçi projelerimizle bu basariyi daha da ileri tasiyacak, vatandaslarimiza kaliteli ürünü uygun fiyata sunmanin gayreti içerisinde olmaya devam edecegiz." degerlendirmesinde bulundu.

- Soguk Zincir Finansman Destek Programi baslatilacak

Bakanlik olarak baslattiklari yeni destek programinin da müjdesini paylasan Varank, söyle devam etti:

"Son dönemde enflasyon baskisi dikkat çekiyor. Bunda salgin sebebiyle düzensizlesen tedarik zincirlerinin büyük etkisi var. Iste biz de Sayin Cumhurbaskanimizin bu konudaki açiklamalari dogrultusunda hizli bir sekilde aksiyon aldik ve yarin itibariyla KOSGEB ile sebze-meyve zayiatini azaltacak 'Soguk Zincir Finansman Destek Programi'ni baslatiyoruz. Program kapsaminda, KOBI'lerin leasing yöntemiyle edinecekleri yerli mali, yeni frigorifik kasa ve soguk oda ünitelerine 750 bin liraya kadar destek verecegiz."

Varank, programdan, toptanci hallerinde faaliyet gösteren tüccar ve komisyoncularla sebze-meyve tasimaciligi yapan lojistik firmalarin yararlanacagini ifade ederek, sunlari kaydetti:

"Böylelikle isletmelerin soguk hava ünitesi ve sogutucu frigorifik kasa edinimlerinde olusacak finansman maliyetini biz karsilamis olacagiz. Hedefimiz, meyve sebze zayiatini minimuma indirerek KOBI'lerimizin maliyetlerini azaltmak. Böylece tezgahlardaki yüksek fiyatlari düsürmek. Ben buradan, sartlari saglayan tüm firmalarimizin bu destegi takip etmelerini ve basvurmalarini tavsiye ediyorum."

Çalismayi Tarim ve Orman, Ticaret, Hazine ve Maliye bakanliklariyla gelistirdiklerini anlatan Varank, kamu ve özel sektör olarak is birligi içerisinde sorunun üstesinden birlikte geleceklerini söyledi.

- Finansman maliyetinin 10 puanlik kismini KOSGEB karsilayacak

Hazine ve Maliye Bakanliginca ilan edilen "Ekonomi Reformlari Eylem Plani"nda yer alan "sebze ve meyve zayiatinin azaltilmasi için soguk zincir olusturulmasina destek eylemi" çerçevesinde harekete geçen KOSGEB, toptanci hallerinde faaliyet gösteren KOBI'ler, komisyoncu meslek mensuplari ile sebze/meyve tasimaciligi yapan KOBI'lerin desteklenmesi için "Sebze ve Meyve Soguk Zincir Finansman Destek Programi"ni yürürlüge aldi.

Program çerçevesinde, isletmelerin yerli mali ve yeni olmak kaydiyla bir soguk hava ünitesi edinimlerinde olusacak finansman maliyetinin 10 puanlik kismini, KOSGEB geri ödemesiz olarak karsilayacak, 10 adede kadar olan sogutucu frigorifik kasa veya ünitelerde de ayni uygulama geçerli olacak.

KOSGEB, bu kapsamda Vakif Leasing, Yapi Kredi Leasing, Halk Leasing, Vakif Katilim Bankasi, Ziraat Katilim Bankasi ve Kuveyt Türk Katilim Bankasi ile is birligi protokolleri imzaladi.

Ayrica, teminat sikintisi çeken isletmeler de "Kredi Garanti Fonu AS'ye Saglanacak Hazine Destegine Iliskin Protokol" kapsaminda Kredi Garanti Fonu kefaletinden faydalanabilecek.
Kaynak: AA