Sakarya'da 5 Kisinin Havuzda Elektrik Akimina Kapilarak Ölümüne Iliskin Davaya Devam Edildi

Sakarya'nin Akyazi ilçesinde, 2017 yilinda 5 kisinin eglence havuzunda akima kapilarak yasamini yitirmesine iliskin, aralarinda eski Kuzuluk Belediye Baskani Bilal Soykan'in da bulundugu 7 sanigin yargilanmasina devam edildi.

Sakarya 1. Agir Ceza Mahkemesindeki durusmaya, tutuksuz saniklar katilmazken, müstekiler ve taraf avukatlari salonda hazir bulundu.

Celse arasinda gelen belgelerin zapta geçirilmesinin ardindan 2 tanik dinlenildi.

Tanik M.Ö, zabita olarak görev yaptigini, 2014 yerel seçimlerden sonra olay yerinde denetim yaptiklarini belirterek, "Is yerinde herhangi bir faaliyet yoktu. Is yerinin yoluna çakil dökülmüstü. Daha sonra denetim olduysa ben katilmadim." diye konustu.

Tanik S.O. da zabita olarak görev yaptigini 2012 ve 2014 yilinda olay yerine denetime gittigini ifade ederek, "2014’te ruhsat denetim için gitmistik fakat is yeri faal degildi. Is yerinin girislerine moloz dökülmüstü, kapilari kitliydi, kimse yoktu." dedi.

Söz alan müsteki ve avukatlari, tanik beyanlarini kabul etmediklerini belirterek, sikayetlerinin devam ettigini kaydetti.

Sanik avukatlari da tanik beyanlarinda aleyhe olan hususlari kabul etmediklerini dile getirerek, eksik hususlarin giderilmesi talebinde bulundu.

Görüsünü açiklayan cumhuriyet savcisi, eksik hususlarin giderilmesini istedi.

Kusur raporunun alinmasina karar veren mahkeme heyeti, durusmayi 27 Ocak 2022'ye erteledi.

- Olay ve süreç

Akyazi ilçesi Serefiye Mahallesi'ndeki eglence havuzuna, 23 Haziran 2017'de serinlemek için giren Gökay Yildirimgeç, elektrik akimina kapilmis, durumu fark eden isletme sahibi Mehmet ve oglu Kadir Kaya ile Davut Mert Kaliç ve Nurullah Önlütürk de suya girmisti. Olayda Yildirimgeç, Önlütürk, Kaliç ile Mehmet ve Kadir Kaya hayatini kaybetmisti.

Olaya iliskin baslatilan sorusturma kapsaminda eglence merkezinin elektrik islerini yapan K.D. tutuklanmis, 19 Haziran 2018'de görülen durusmada yurt disi çikis yasagi sartiyla tahliyesine karar verilmisti.

Sakarya Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan ve 1. Agir Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, elektrik tesisatçisi K.D. hakkinda, "taksirle öldürme" suçlamasiyla 2 yildan 15 yila kadar hapis cezasi isteniyor.

Bilirkisi raporunda, Mehmet Kaya ve süpheli K.D'nin asli kusurlu, Akyazi Belediyesinin ise kazanin meydana gelmesinde tali kusurlu olduguna dair kanaat bildirildigi aktarilan iddianamede, süphelilerin eylemlerinde bilinçli taksir bulunduguna dair herhangi bir tespit yapilmadigindan suçun bilinçli taksirle islenmediginin degerlendirildigi kaydediliyor.

Iddianamede, süpheli K.D'nin, yeterlilik ve yetkisi olmadigi halde, hiçbir önlem ve kontrol mekanizmasi kullanmaksizin suya temas eden demir platforma siva üstü priz ve aydinlatma anahtari tesisati çekip, gerekli özen ve dikkat yükümlülügünü yerine getirmeyerek, 5 kisinin ölümüne sebebiyet vermek suretiyle "taksirle birden çok kisinin ölümüne sebep olma" suçunu isledigi belirtiliyor.

O dönem Kuzuluk Belediye Baskanligi görevini yürüten Akyazi Belediye Baskani Bilal Soykan'in da aralarinda bulundugu 6 sanik hakkinda "taksirle birden fazla kisinin ölümüne neden olma" suçundan açilan dava, merkezin elektrik islerini yapan sanigin yargilama dosyasiyla birlestirilmisti.

Kaynak: AA