Kanada'da Müslüman Is Insanina 'Terörist' Diyen Siyasetçi, 18 Ay Hapse Mahkum Edildi

Kanada’da, "helal" lokantalar zinciri sahibi Muhammed Fakih’i, kendisine ait internet sitesi ve sosyal medya hesaplarinda hedef alan siyasetçi Kevin Johnston, 18 ay hapis cezasina çarptirildi.

Calgary kentinde belediye baskani adayi olan Johnston, Muhammed Fakih’e karsi 2017 yilinda basladigi nefret söylemleri nedeniyle 2019 yilinda 2,5 milyon Kanada dolari (17,6 milyon TL) para cezasina çarptirilmisti.

Para cezasinin hükme baglandigi mahkeme oturumunda, Johnston’in "Bir daha asla Muhammed Fakih ve Islam dini hakkinda nefret söylemlerinde bulunamayacagi" da hüküm altina alinmisti.

Kanadali siyasetçinin nefret söylemlerine devam etmesi üzerine, Ontario Yüksek Mahkemesi Yargici Fred Myers, Kevin Johnston hakkinda yeniden karar verdi.

Yargiç Myers, Fakih hakkinda "terörist" ve "bebek katili" ifadelerini kullanarak nefret söylemine iliskin bir önceki mahkeme kararini ihlal ettigine hükmettigi Johnston'a 18 ay hapis cezasi verdi.

Mahkeme kararinda Johnston’in, yasal olarak 4 Ocak 2022'de Ontario'ya dönmesine izin verildigi ve bu tarihten itibaren cezasini çekmek üzere cezaevine girmesi de karar baglandi.

Yargiç Fred Myers kararini açiklarken, Johnston'in, siyasi görüslerinden dolayi degil, 6 hakaret eyleminden dolayi mahkum edildigini söyledi.

Her bir hakaret eyleminin üçer ay hapis cezasi gerektirdigini ve Johnston'in bu cezalari araliksiz tamamlayacagini duyuran Myers, "Bay Johnston'in sözleri klasik nefret söylemidir. Örnegin Müslümanlari terörist olarak damgalamak gibi çirkin kliselere dayali olumsuz özellikler için mecazlardan yararlaniyorlar. Bay Johnston kendini toplumun çok çirkin ve giderek cesaretlenen bir kesimine çekici göstermeye çalisan kisidir. Kendisinin medya tarafindan kötü biri olarak resmedildigini söylüyor. Bay Johnston, resmedilen portresine gerekli boyayi da kendisi sagladi." dedi.

Bu arada karar sonrasi CBC’ye konusan Muhammed Fakih, cezanin kendisini rahatlamis hissettirdigini söyledi.

Fakih, "Yargi sistemimizin Kanada'da nefreti ciddiye almasi bana iyimserlik veriyor. Benim çocuklarim da digerleri gibi yarin tenlerinin rengi veya kulaga farkli gelen bir isimden dolayi ülkemizde adaletin hakim olacagini bilerek uyanacaklar. Bu yüzden Kanada için güzel bir gün." diye konustu.

Kaynak: AA