Disisleri Bakani Çavusoglu, 7. Varsova Güvenlik Forumu'nda Konustu Açiklamasi

'NATO'nun birligi ve bütünlügü, savunma kabiliyetimiz kadar önemlidir' 'AvrupaAtlantik güvenliginin bölünmezligi, NATO'nun temel ilkesidir'.

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, "NATO'nun birligi ve bütünlügü, savunma kabiliyetimiz kadar önemlidir." dedi.

Çavusoglu, 7. Varsova Güvenlik Forumu kapsaminda, "Baltik'tan Karadeniz'e: Bölgenin Stratejik Potansiyelini Ortaya Çikarmak" baslikli bakanlar panelinde konustu.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinin getirdigi zorluklarin ön plana çiktigi zor zamanlardan geçildigini vurgulayan Çavusoglu, "Bunun ötesinde terörizm gibi geleneksel tehditlerle birlikte siber ve hibrit tehditlerle de karsi karsiyayiz." dedi.

Çavusoglu, NATO'nun 10 yillik gelecegine iliskin tartismalarda da NATO'nun günün zorluklarina ve tehditlerine adaptasyonu konusunun ele alindigini belirterek, "Bu durum bize, özellikle Türkiye ve Orta ve Dogu Avrupa ülkelerine, Baltik ülkelerine birçok is birligi firsati sunuyor." ifadesini kullandi.

Polonya'nin görüsünün de bu yönde oldugunu ve ülkenin, NATO'nun Türkiye'ye uyarlanmis güvence tedbirlerine katki sunmak için Incirlik'e uçak gönderdigini hatirlatan Çavusoglu, Türkiye'nin de ayni düsünceyle Gelistirilmis Hava Polisligi Misyonu'na F-16 uçaklarini konuslandirdigini vurguladi.

Çavusoglu, Polonya ve Baltik ülkelerindeki çesitli NATO görevlerinde Türk subaylarin görev aldigini da belirterek, "Avrupa-Atlantik güvenliginin bölünmezligi, NATO'nun temel ilkesidir." dedi.

Türkiye'nin, NATO ile is birliginin yani sira bölge ülkeleriyle iliskilere verdigi önemin altini çizen Çavusoglu, "Bu nedenle Üç Deniz Girisimi'ne deger veriyoruz. Visegrad Dörtlüsü arti Türkiye formatina deger veriyoruz. Bu nedenle Türkiye, Polonya ve Romanya arasindaki üçlü mekanizmayi liderler seviyesine tasimayi kararlastirdik ve gelecek yil liderlerimiz Türkiye'de bir araya gelecek." diye konustu.

Çavusoglu, savunma sanayi, lojistik, baglantisallik, enerji, bilisim ve ticaret gibi birçok alanda Türkiye'nin Orta ve Dogu Avrupa ülkeleriyle is birliginin sürdügünü kaydetti.

- "NATO'nun birligi ve bütünlügü savunma kabiliyetimiz kadar önemlidir"

NATO ve Rusya arasindaki gerginlige iliskin bir soru üzerine Çavusoglu, Karadeniz'in, Avrupa-Atlantik bölgesinin güvenligi için kilit öneme sahip oldugunu ve bu nedenle Karadeniz'deki askeri durumun daimi dikkat gerektirdigini söyledi.

Çavusoglu, "NATO müttefikleri ve Karadeniz ülkeleri olarak yaptigimiz tam olarak budur. Polonya, Romanya, Türkiye üçlü mekanizmasinin da kurulmasinin asil nedeni buydu." diye konustu.

Bakan Çavusoglu, bir yandan dayanisma gösterirken diger yandan gerçekçi olmak gerektigini de vurgulayarak NATO'da Rusya'ya yönelik ikili yaklasim izlendigini kaydetti.

NATO içinde birlik olmanin öneminin altini çizen Çavusoglu, bazi ülkelerin daha fazla diyalogdan yana oldugunu, bazilarinin ise Rusya ile iliskilerde caydiriciligi tercih ettigini söyledi.

Çavusoglu, "NATO'nun birligi ve bütünlügü, savunma kabiliyetimiz kadar önemlidir. Rusya'ya karsi çok samimi ve açik olduk. Yakin iliski kuruyoruz, Cumhurbaskani Erdogan da Soçi'de Rusya Devlet Baskani Putin'le yaptigi görüsmede çok açik ve samimiydi." dedi.

Türkiye'nin, Rusya'yla farkli görüslerde oldugu Ukrayna, Gürcistan, Kirim'in yasa disi ilhaki gibi konularda izledigi politikaya iliskin de Rusya'ya karsi çok açik oldugunu belirten Çavusoglu, Türkiye'nin Kirim'in yasa disi ilhakini asla tanimayacagini vurguladi.

Çavusoglu, iki Karadeniz ülkesi olan Gürcistan ve Ukrayna'nin da toprak bütünlügünün yani sira NATO'yla iliskilerinin gelistirilmesi ve kapasitelerinin artirilmasi konularinda da desteklenmesi gerektigini de vurguladi.

- "Rekabetten çok is birliginden yanayiz"

Çavusoglu, Çin'in bir tehdit olarak mi yoksa firsat olarak mi algilandigina iliskin bir soru üzerine, "Prensip olarak Türkiye, rekabetten çok is birligi ve diyalogdan yanadir." ifadesini kullandi.

Bölgenin ABD ile Çin arasindaki rekabetten endise duyduguna dikkati çeken Çavusoglu, bu rekabetin NATO'yu da etkilemesine, son dönemde Ingiltere, ABD, Avustralya ve Fransa arasinda gelisen olaylari örnek gösterdi.

Çavusoglu, NATO'nun, Çin'i bir tehdit olarak degil, bir meydan okuma olarak gördügünü belirterek bunun üstesinden birlikte gelinmesi gerektigini vurguladi.

Asil çözümün, Çin'in karsisinda alternatif gelistirmekte olduguna isaret eden Çavusoglu, "Balkan ülkelerini ve Kuzey Afrika ülkelerini ne kadar destekliyoruz? Hiçbir sey yapmiyoruz, orada kendi aramizda rekabet ediyoruz. Ve bu arada, bu tür bir boslugu kim hissedebilir? Elbette, süper güçler." diye konustu.

Çin'in küresel siyasette daha aktif olmaya çalistigini da belirten Çavusoglu, "Bu bazen bir meydan okumadir, bazen birçok ülke için özellikle gelismekte olan ve en az gelismis ülkeler için bir firsattir." ifadesini kullandi.

Çavusoglu, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesindeki Uygur Türklerine yönelik insan haklarina iliskin durumdan duyulan endiseyi de dile getirdi.

NATO'nun Baltik ülkelerinde provokatif olmadan nasil varlik gösterebilecegine iliskin bir soru üzerine ise Çavusoglu, Karadeniz, Baltik ve Akdeniz'e tutarli bir sekilde odaklanmak gerektigini vurgulayarak, "Caydiricilikla asiri askerilesme arasindaki keskin çizgiyi korumak burada anahtardir. Biz bu saglam çizgiyi sürdürmekte basarili olduk." diye konustu.
Kaynak: AA