Cumhurbaskani Erdogan, 2021-2022 Yüksekögretim Akademik Yil Açilis Töreni'nde Konustu Açiklamasi (2)

'Artik gençlerimizin hayal ettikleri yere yerlesemedikleri için hayatlarinin baharinda tekrar tekrar üniversite sinavina girmelerine gerek birakmayacak daha güçlü bir sistem kurmaliyiz' 'Bir yanda üniversite sinavi pesinde vakit kaybeden gençlerin, diger yanda üniversitelerimizde atil kapasitenin bulundugu mevcut tabloyu süratle degistirmemiz sarttir' 'Bunun yolu da kamu ve özel sektörü kapsayan is piyasalarindaki talep ve egilimleri iyi takip etmekten, müfredatin ve programlarin bu dogrultuda güncellenmesinden geçiyor'.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, artik gençlerin hayal ettikleri yere yerlesemedikleri için hayatlarinin baharinda tekrar tekrar üniversite sinavina girmelerine gerek birakmayacak daha güçlü bir sistem kurulmasi gerektigini belirterek "Bir yanda üniversite sinavi pesinde vakit kaybeden gençlerin diger yanda üniversitelerimizde atil kapasitenin bulundugu tabloyu süratle degistirmemiz sart." dedi.

Erdogan, Bestepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 2021-2022 Yüksekögretim Akademik Yil Açilis Töreni'nde yaptigi konusmada, Teknofest'te, Türkiye'nin dört bir yanindan, önemli bir kisminin da lise veya üniversite ögrencisi olan gençlerin kendilerine firsat verildiginde ne büyük basarilara imza attiklarinin görüldügünü söyledi.

"Rahmetli Cem Karaca'nin, 'Isçisin sen isçi kal' sarkisinda dile getirdigi ruh haliyle Anadolu'daki evlatlarimizin önünü tekrar kesmek isteyenlere izin vermeyecegiz." diyen Erdogan, tam tersine, tüm sehirlerin, tüm gençlerin kendileri ve ülkeleri için yapacaklari her çalismaya, gelistirecekleri her projeye, her girisime destek olmayi sürdüreceklerini vurguladi. Erdogan, Türkiye'nin insan kaynagini zenginlestirmek ve böylece rekabet gücünü artirmak için yatirimlara devam edeceklerinin altini çizdi.

- "Doktorali insan kaynagimiz halen hedeflerimizin çok gerisinde"

Son dönemde yüksekögretim sisteminde yapisal degisiklikler getiren önemli adimlar attiklarini hatirlatan Erdogan, bunlardan birinin de Yüksekögretim Kalite Kurulunun faaliyete geçmesi oldugunu söyledi.

Üniversitelerin kalite odakli gelisimini temin ederek mezunlarin küresel düzeyde yeterlilik sahibi olmalarini amaçlayan bu kurulun, dünyadaki benzer yapilarla da kapsamli is birlikleri gelistirdigini anlatan Cumhurbaskani Erdogan, söyle devam etti:

"Bugüne kadar 58 yüksek ögretim kurumunda izleme faaliyeti gerçeklestiren, halen 69 üniversitemizde çesitli safhalarda çalisma yürüten kurulumuzun, kalite güvencesi kültürünün olusumuna önemli katki sagladigina inaniyorum. Bir baska önemli projemiz, yüksek ögretimde misyon farklilasmasi ve ihtisaslasma konusudur. Bu çerçevede, 11 asil ve 5 aday üniversitemiz 'arastirma üniversitesi', 15 üniversitemiz 'bölgesel kalkinma odakli üniversite' olarak belirlenmistir. Ayrica tematik ve mesleki agirlikli üniversitelerle ilgili de çalismalar yürütülmektedir. Ülkemizin ihtiyaç duydugu alanlarda 5 binin üzerinde nitelikli insan kaynagi olusturmak için baslatilan YÖK Doktora Projesi de gayet verimli olmustur. Buna ragmen doktorali insan kaynagimizin halen hedeflerimizin çok gerisinde oldugunu görüyoruz. Egitim kalitesiyle uluslararasi yayin sayisini artirmak, ögretim üyesi basina düsen ögrenci sayisini azaltmak için doktora mezunu sayisini daha da yükseltilmemiz gerekiyor. Ayni sekilde ileri teknolojiye dayali ürünler üreterek, ekonomiye daha çok katki yapilabilmemiz için de doktora mezunu sayisini artirmaya ihtiyacimiz bulunuyor."

Cumhurbaskani Erdogan, bu alandaki açigin kapatilmasi için yüksek ögretim yöneticilerinden daha fazla gayret göstermelerini bekledigini dile getirdi.

Erdogan, özel müfredatla ve özel hocalarla üstün nitelikli bilim insanlari yetistirmek için "YÖK Basari Bursu" ile ögrencileri desteklediklerini, üniversitelerde hayata geçirmeye basladiklari "Genç Ofis Projesi" ile de gençlerin sosyal ve beseri yönlerini güçlendirmelerine katki sunduklarini anlatti.

Salginin da etkisiyle üniversitelerde dijitallesmeye hiz verdiklerini kaydeden Cumhurbaskani Erdogan, bu yil taban puani düsürerek daha fazla sayidaki gencin üniversite programlarina yerlesmesini temin ettiklerini söyledi. Bununla da kalmadiklarini, ek yerlestirme imkani sagladiklarini belirten Erdogan, "Gençlerimizin önümüzdeki haftalarda bu firsati da degerlendireceklerine inaniyorum." dedi.

Son yillarda atilan bir diger önemli adimin "Gelecegin Meslekleri Projesi" ile ön lisans, lisans ve lisans üstü düzeyindeki programlarin, yüksek ögretim sistemine kazandirilmasi oldugunu ifade eden Erdogan, sözlerini söyle sürdürdü:

"Doktora sonrasi üniversitelerimizde görev alacak akademisyen, arastirmaci ve bilim insanlarimiz için seffaf ve liyakat odakli bir istihdam sistemi getirdik. Mevcut birikimden yararlanmaya devam etmek için emekli ögretim üyelerinin sözlesmeli olarak görevlerine devam edebilmelerine imkan sagladik. Üniversite-sanayi is birligi kapsaminda, özellikle meslek yüksek okullarinin organize sanayi bölgesinde açilmasini ve is yeri egitimini tesvik ettik. Kabiliyetli ögrenci ve mezunlarin kamuda veya özel sektörde degerlendirilebilmesi için üniversitelerimizde kurulan Kariyer Merkezleri vasitasiyla önemli uygulamalar baslattik."

Staj Seferbirligi Programi ile tamamen objektif sartlarda ve firsat esitligi temelinde, yaklasik 88 bin gence staj teklifi götürdüklerini, bunlardan 44 binden fazla ön lisans ve lisans ögrencisinin, devletin ödedigi ücretle staj yapacagi is yeri ile irtibatlandirildigini aktaran Erdogan, Staj Programi'nin ocak ayinda baslayacak 2022 basvurularina tüm gençleri davet ettiklerini belirtti.

Erdogan, mezunlar için yerli ve milli yazilimla gelistirilen kariyer kapisinin, tüm kamu kurumlarinin istihdam talepleri için hizmete açildigini animsatti. Cumhurbaskani Erdogan, "Vakif üniversiteleri ile ilgili yeni düzenlemelere giderek, bu alandaki sorunlarin çözümü yolunda adimlar attik. YÖK bünyesinde yürütülen egitim programlari, meslek yüksek okullari ve egitim fakülteleriyle ilgili süreçlerden de verimli sonuçlar alindi." dedi.

- "Türkiye, yüksek ögretimde kapasite sorunu olmayan bir ülke haline gelmistir"

Erdogan, üniversite sinavlarinin, Yüksek Ögretime Giris Sistemi'ndeki arz ve talep uyumsuzlugunun adil bir çözüm yolu olarak kullanildigini ifade ederek sunlari kaydetti:

"Türkiye, son 19 yilda yaptigimiz yatirimlar ve reformlar sayesinde, yüksek ögretimde kapasite sorunu olmayan bir ülke haline gelmistir. Artik gençlerimizin hayal ettikleri yere yerlesemedikleri için hayatlarinin baharinda tekrar tekrar üniversite sinavina girmelerine gerek birakmayacak daha güçlü bir sistem kurmaliyiz. Bir yanda üniversite sinavi pesinde vakit kaybeden gençlerin, diger yanda üniversitelerimizde atil kapasitenin bulundugu mevcut tabloyu süratle degistirmemiz sarttir. Bunun yolu da kamu ve özel sektörü kapsayan is piyasalarindaki talep ve egilimleri iyi takip etmekten, müfredatin ve programlarin bu dogrultuda güncellenmesinden geçiyor. Elbette temel bilimlere ve ileri teknolojiye dayali arastirma alanlarina özel önem verecegiz ama önümüzdeki gerçeklere de gözlerimizi kapatmayacagiz."

Bunun için öncelikle üniversite kampüslerinin, toplumdan ve ekonomiden kopuk alanlar olmaktan çikartarak hayatin içinde yerler haline dönüstürülmesi gerektiginin altini çizen Erdogan, sadece devletten gelen bütçeyle bu hedeflere ulasilamayacaginin da açik oldugunu vurguladi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, dünyadaki basarili örneklere bakildiginda, kendi kabiliyetleri ve altyapilariyla çok ciddi bütçelerle adeta birer özel isletme gibi çalisan üniversite birimlerinin görüldügünü, Türkiye'de de yapilmasi gerekenin bu oldugunu dile getirdi. Cumhurbaskani Erdogan, söyle konustu:

"Bizim gözümüzde basarili üniversite yöneticisi, rutin islemleri yerine getirmenin ötesinde, iste bu tür büyük siçramalari yapabilen kisi demektir. Bulundugu sehrin ve ülkenin imkanlarini en dogru sekilde kullanarak, dünyadaki gelismeleri yakindan izleyerek, potansiyelini harekete geçiren üniversitelerimizin, birakiniz Türkiye'yi, küresel çapta bir marka haline dönüsmesinin önünde hiçbir engel göremiyorum. Esasen, küresel düzeyde yasanan siyasi ve ekonomik dönüsümlerle, iklim degisikligi gibi hayati öneme sahip gelismeler, yüksek ögretimde gelecek on yili hedefleyen güçlü bir vizyon ortaya koymamizi ve bunu kararlilikla uygulamamizi da zorunlu kiliyor. Hem hükümet olarak saglanacak destekler hem de üniversitelerin kendi gelistirecekleri kaynaklarla böyle bir vizyonu hayata geçirebileceklerine inaniyorum."

(Sürecek)
Kaynak: AA