Avustralya'nin NSW Eyaletinde Basbakanliga Dominic Perrottet Seçildi

Avustralya’da, hakkinda yolsuzluk sorusturmasi açilan Yeni Güney Galler (NSW) Eyalet Basbakani Gladys Berejiklian’in istifasinin ardindan, Hazine Bakani Dominic Perrottet, eyaletin yeni basbakani oldu.

Bagimsiz Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu'nun (ICAC) hakkinda sorusturma açtigi NSW Basbakani Berejiklian’in istifasiyla bosalan eyalet basbakanligi için NSW’de iktidarda bulunan Liberal Parti içinde seçime gidildi.

NSW Planlama Bakani Rob Stokes ile Hazine Bakani Dominic Perrottet’in basbakanliga aday oldugu oylamada, Stokes 5 oy alirken, 39 milletvekilinin oyunu alan Perrottet, NSW’nin 46’inci basbakani seçildi.

Basbakanlik oylamasini kazanmasinin ardindan NSW’nin baskenti Sydney’de basin toplantisi düzenleyen Perrottet, "Zor bir zaman oldugunu biliyorum. Ama eyaletimizin geleceginin inanilmaz derecede parlak olduguna dair tam iyimserim ve umutluyum." ifadelerini kullandi.

Sydney Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan ve 2011 yilindaki seçimlerde Castle Hill bölgesinden NSW Parlamentosuna seçilen Perrottet, sirasiyla Finans ve Servisler Bakanligi, Endüstri Bakanligi ve Hazine Bakanligi görevlerinde bulundu.

Ayni zamanda 39 yasinda göreve gelmesiyle eyalet tarihinde bugüne kadar seçilen en genç basbakan unvanini elde eden Perrottet, evli ve 6 çocuk babasi.

NSW Eyalet Basbakanligini 2017'den bu yana yürüten ve Türkiye aleyhine görüsleriyle taninan Ermeni kökenli Berejiklian, özel iliskisi oldugunu kabul ettigi ayni partiden Milletvekili Daryl Maguire tarafindan yapildigi ileri sürülen yolsuzluklara göz yummakla suçlaniyordu.

Berejiklian, ICAC tarafindan, Maguire ile özel iliskisinin devam ettigi süreçte, "kamu görevlerini yerine getirip getirmediginin" sorusturuldugunun açiklanmasi üzerine görevinden istifa etmisti.

Kaynak: AA