Avrupa Ilaç Ajansi 3. Doz Covid-19 Asisina Onay Verdi

Avrupa Ilaç Ajansi (EMA), Pfizer-BioNTech ve Moderna Covid-19 asilarinin 3. doz kullanimina onay verdi.

Avrupa Ilaç Ajansi 3. Doz Covid-19 Asisina Onay Verdi
Avrupa Ilaç Ajansi (EMA) tarafindan güçlendirici Covid-19 asilarinin uygulanmasina yönelik gerçeklestirilen basin toplantisinda, BioNTech-Pfizer ve Moderna asilarinin 3. dozunun, bagisiklik sistemi ciddi sekilde zayiflamis olan kisilere verilebilecegi açiklandi. EMA’nin Biyolojik Saglik Tedavileri ve Asi Strateji Baskani Marco Cavaleri, bagisiklik sistemi zayiflamis olan 12 yas ve üzeri hastalarda güçlendirici asilarin 2. dozdan en az 28 gün sonra uygulanabilecegini ifade etti.

Cavaleri, yapilan çalismalara göre bagisiklik sistemi zayiflamis hastalara güçlendirici dozlarin uygulanmasi ile bu kisilerde antikor üretiminin arttiginin gözlendigini belirtti.

Cavaleri, bu hastalarda antikor üretme kabiliyetinin Covid-19’a karsi koruma sagladigina dair dogrudan bir kanit bulunmamasina ragmen, ekstra dozun en azindan bazi hastalarda korumayi arttiracagini söyledi.



"18-55 yas arasi kisiler için ikinci dozdan en az 6 ay sonra uygulanabilir"

Bagisiklik sistemi zayiflamis olan kisiler ile normal bagisiklik sistemine sahip olan kisiler için takviye dozlari arasinda ayirim yapmanin önemli oldugunu ifade eden Cavaleri, 18-55 yas arasi kisiler için ikinci dozdan en az 6 ay sonra güçlendirici dozlarin uygulanabilecegini belirtti.

Cavaleri, ek dozdan sonra nadir görülen yan etki riski bulunmadigini söylerken, hem Moderna hem de BioNTech-Pfizer asilarinin ürün bilgilerinin 3. doz tavsiyesini içerecek sekilde güncellenecegini aktardi.

Cavaleri, ulusal düzeyde halk sagligi kurumlarinin ortaya çikan etkililik ve güvenlik verilerini dikkate alarak destekleyici dozlarin kullanimina iliskin resmi tavsiyeleri yayinlayabilecegini dile getirdi. Cavaleri, EMA’nin devam eden salgin sirasinda halki korumak için ulusal makamlar ve Avrupa Hastalik Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) ile yakin bir sekilde çalismaya devam edecegini vurguladi.
Kaynak: İHA