G20 Liderler Zirvesi Sona Erdi

G20 Dönem Baskani Italya Basbakani Mario Draghi: 'Iklim konusunda, G20 ülkeleri ilk kez, acil orta vadeli eylemlerle asiri isinmayi 1,5 derecenin altinda tutma hedefine ulasmayi taahhüt ettiler'.

G20 Dönem Baskani Italya Basbakani Mario Draghi, G20 ülkeleri liderlerinin küresel sicaklik artisinin 1,5 dereceyle sinirlandirilmasi hususunda çalisma sözü vermesinin, bir basari oldugunu söyledi.

G20 Liderler Zirvesi'ne baskent Roma'da ev sahipligi yapan Basbakan Draghi, bugünkü oturumlari ve sonuç bildirisinin kabulüyle sona eren zirvenin ardindan basin toplantisi düzenledi.

Basbakan Draghi, G20 Liderlerinin küresel sicaklik artisinin 1,5 dereceyle sinirlandirilmasi için "çalisma" sözü vermesine iliskin, "Iklim konusunda, G20 ülkeleri ilk kez, acil orta vadeli eylemlerle asiri isinmayi 1,5 derecenin altinda tutma hedefine ulasmayi taahhüt ettiler. Bu anlasmaya ulasmak kolay olmadi. Bu bir basaridir." dedi.

Sifir emisyon için son tarih olarak konulan 2050'yi onaylamayan ülkelerin olmasina da deginen Draghi, "Tüm ülkelerin sifir emisyon için 2050’yi onaylamasini beklerdik ama bence bu kademe kademe gerçeklesecek." diye konustu.

Draghi, Paris Iklim Anlasmasi'ndan sonra Kovid-19 nedeniyle emisyonlarin arttigina dikkati çekerek "Bazi endiseler var ve simdi verilen sözleri yerine getirerek güvenilirligimizi göstermemiz gerekiyor. Söylediklerimizden dolayi degil yaptiklarimiz için yargilanacagiz." ifadelerini kullandi.

Bu zirveyle daha adil bir toparlanmanin temellerini attiklarini söyleyen Draghi, bu G20 Zirvesi’nin çok taraflilik baglaminda olaganüstü bir sonuç elde ettigini söyledi.

Draghi, iklim, saglik ve yoksulluk konusunda is birligi olmadan hiçbir yere gidilemeyecegini belirtti.

Asilar konusunda bu yil taahhütlerinin dünya nüfusunun yüzde 40'ni, 2022 ortasinda kadar ise yüzde 70'ini asilamak oldugunu belirten Draghi, bunun çok büyük bir hedef oldugunu ancak herkesin de bunu onayladigini kaydetti.

Draghi, kisa süre sonra basbakanliktan ayrilacak Almanya Sansölyesi Angela Merkel'e de katildigi son G20 olmasi dolayisiyla ve bugüne kadar "çok taraflilik" hususunda gösterdigi liderlikten ötürü tesekkür etti.

Italya, zirvenin sona ermesiyle G20 Dönem Baskanligini Endonezya'ya devretti.
Kaynak: AA