TSK'nin Lübnan'da BM Geçici Görev Gücüne Verdigi Destegin 1 Yil Daha Uzatilmasina Iliskin TBMM Karari Resmi Gazete'de

Türkiye’nin Lübnan’da bulunan BM Geçici Görev Gücü’ne (UNIFIL) Türk Silahli Kuvvetlerinin unsurlariyla verdigi destegin süresinin 1 yil daha uzatilmasina iliskin TBMM karari Resmi Gazete’de yayimlandi.



Iznin süresinin son olarak TBMM’nin 6 Ekim 2020 tarihli karariyla 31 Ekim 2020 tarihinden itibaren 1 yil uzatildigi aktarildi. Türkiye’nin UNIFIL’e yaptigi katkilarla barisi koruma harekatinin etkin biçimde icrasinda önemli bir islev üstlendigi vurgulandi. Bu çerçevede Türkiye’nin katkisinin gerek BM sistemi içinde, gerek bölgesel ve küresel ölçekte, gerekse kapsamli sivil-asker is birligi faaliyetleri vasitasiyla Lübnan toplumunun her kesimi nezdinde görünürlügünün artmasina, ayrica baris ve istikrarin korunmasina yönelik politikasinin sürdürülmesine hizmet ettiginin alti çizildi.

UNIFIL’e Türkiye’nin katkisinin sürdürülmesinin önem arz ettigi belirtilen kararda, "UNIFIL’in görev süresi BM Güvenlik Konseyinin 30 Agustos 2021 tarihli karariyla 31 Agustos 2022 tarihine kadar uzatilmistir. Bu hususlar isiginda ve Lübnan ile ikili iliskilerimiz ve bölgedeki güvenlik sartlari da göz önünde tutularak, BM Güvenlik Konseyinin UNIFIL’in görev süresinin uzatilmasi yönündeki 2591 (2021) sayili karari uyarinca; hudut, sümul ve Cumhurbaskaninca belirlenecek TSK unsurlarinin, 1701 (2006) sayili BM Güvenlik Konseyi karari ve 880 sayili TBMM karariyla tespit edilen ilkeler kapsaminda 31 Ekim 2021 tarihinden itibaren 1 yil daha UNIFIL’e istirak etmesi ve bununla ilgili gerekli düzenlemelerin Cumhurbaskaninca yapilmasi için Anayasa’nin 92’nci maddesi uyarinca izin verilmesi, Genel Kurulun 26 Ekim 2021 tarihli 11’inci birlesiminde kabul edilmistir” denildi.
Kaynak: İHA