Boyabat Tarim Kredi Kooperatifi Çeltik Alimina Devam Ediyor
Tarim Kredi Kooperatifleri Samsun Bölge Birligi faaliyet alaninda yer alan Boyabat Tarim Kredi Kooperatifi, hasatla basladigi çeltik alimini sürdürüyor.
Boyabat Tarim Kredi Kooperatifi görevlileri, Çamlica Mahallesi'ndeki depolarinda üreticilerin getirdikleri çeltigin çesidi ve randimanina göre 4,50 -5,50 lira arasinda fiyatla alimina devam ediyor.
Kooperatif görevlileri tarafindan ilk analizleri yapilarak alimi yapilan çeltik, depolardan kamyonlara yüklenerek Tarim Kredi Birlik AS'nin Bafra'da bulunan çeltik isletme fabrikasina sevk ediliyor.
Fabrikada islenip paketlenen pirinç, Türkiye genelindeki 1600'ü askin birimde tüketiciyle bulusuyor.
2614 Sayili Boyabat Tarim Kredi Kooperatifi Müdürü Kemal Öz, AA muhabirine, bugüne kadar 300 ton çeltik alimi yaptiklarini söyledi.
Tarim Kredi Kooperatifleri olarak üretimin her safhasinda üreticilerle hareket ettiklerini anlatan Öz, diger ürün alimlarinda oldugu gibi çeltikte de üretici ve tüketici lehine fiyat istikrari saglamayi misyon edindiklerini vurguladi.
Kovid-19 salgini döneminde tarimsal üretimin öneminin bir kez daha ortaya çiktigina dikkati çeken Öz, "Ayrica son dönemde çiftçiyi daha da zorlayan girdi maliyetlerindeki yüksekligine bir nebze de olsa çare olmak adina çeltik aliminda sözlesmeli üretim modelini uygulayarak kooperatifimizle sözlesme yapan ortaklarimiza ton basina 100 lira ilave prim ödüyoruz. Ayrica tohumunu kooperatiflerimizden alan ve sözlesmesi bulunan ortaklarimiza ilaveten 50 lira da ton basina tohum primi ödüyoruz. Bu durumdan sözlesmeli ve kooperatif ortagi üreticilerimiz oldukça memnun." dedi.
Önümüzdeki yillarda çeltik alimlarini tabana daha fazla yayarak ihtiyaçlarinin tamami için sözlesmeli üretim uygulamak istediklerin dile getiren Öz, bu sayede üreticiden tüketiciye köprü vazifesi görülerek alim sürecinde milli ve yerli tohum çesitlerine öncelik verildigini aktardi.
Samsun Bölge Birligine bagli kooperatiflerce yürütülen çeltik aliminin 2021 yilinda 20 bin tonu geçmesinin hedeflendigine isaret eden Öz, "Hedeflerimiz arasinda ülke topraklarimizin daha verimli kullanilmasini teminen ve çiftçilerimizin her konuda daha bilinçli planlama yaparak ekonomimize katkida bulunmak var. Bunlarin yaninda cefakar çiftçilerimizi, mesakkatli islerinin yaninda bir de pazar aramak zorunda birakmamak ve onlarin piyasa sartlarina uyum saglamasina yardimci olarak gelecege güvenle bakmasini saglamaktir. Bu kapsamda Boyabat da danelik misir alimi da gerçeklestirilecektir." ifadelerini kullandi.