KKTC Cumhurbaskani Tatar Açiklamasi 'Varligimizi Devlet Temelinde Sürdürme En Temel Hakkimizdir'

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, "60 yila yakindir Kibris Türk halkinin kendi devleti çatisi altinda yasamasi hem BM hem de uluslararasi tahammüllere göre, Kosova örneginde oldugu gibi artik bu bize kendi gelecegimizi tayin etme hakkini vermistir." dedi.

Tatar, Gaziantep Ticaret Odasi (GTO) Konferans Salonunda düzenlenen Ekim Ayi Olagan Meclis Toplantisi'nda yaptigi konusmada, Kibris'ta iki halkin ve iki devletin oldugunu söyledi.

Kibris adasinda Türklerin ve Rumlarin bulundugunu hatirlatan Tatar, iki milletin bundan sonra birlikte yasamasinin mümkün olmayacagini vurguladi.

Herkesin Kibris adasindaki haklarinin farkinda oldugunu belirten Tatar, "Dünya bize, 'Arayisinizdan, hakkinizdan, hukukunuzdan vazgeçin.' demiyor. Dedikleri su, 'Kibris'ta bir anlasmanin olabilmesi için iki tarafin anlasmasi lazim.' Iki tarafin da anlasmasi bu çerçevede pek mümkün gözükmüyor. Çünkü Rum tarafi bir avantaj elde etmis ve bunu sonuna kadar kullanmaktadir." dedi.

"Bizim için önemli olan artik bu yasananlardan sonra kendi devletimizi daha da güçlendirmektir" diyen Tatar, söyle devam etti:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin açik denizlere açilabilmesi ve Akdeniz'deki hakimiyetini koruyabilmesi için KKTC ile is birligi içinde deniz yetki alanlarinda, karasularda, mavi vatan ve göklerde birtakim hak ve çikarlari korumak adina KKTC ile is birligi önemli ve degerlidir. Bizim varligimiz, bizim orada bir devlet olarak yasamimizi sürdürmemiz bir gerçektir ve bunu kimse inkar edemez. Bu devletin sinirlari vardir. Bu devletin halki, demokrasisi ile yönetilen bir yönetim anlayisi vardir. Herhangi bir devlette olan kurumsal yapi KKTC'de vardir ve var olmaya devam edecektir. 60 yila yakindir Kibris Türk halkinin kendi devleti çatisi altinda yasamasi hem BM hem de uluslararasi tahammüllere göre, Kosova örneginde oldugu gibi artik bu bize kendi gelecegimizi tayin etme hakkini vermistir. Biz artik ayri bir halk olarak kendi kendimizi yönetme ve kendi gelecegimizi tayin etme hakki...Türkiye Cumhuriyeti'nin destegiyle varligimizi devlet temelinde sürdürme en temel hakkimizdir."

GTO Baskani Tuncay Yildirim da KKTC'nin hak ve menfaatlerinin uluslararasi alanda hak ettigi yeri bulmasi için tek senaryonun iki millet ve iki devlet oldugunu ifade etti.

KKTC halkina her türlü destegi vermeye hazir olduklarini belirten Yildirim, "Bu senaryonun gerçeklesmesi adina is dünyasi olarak uluslararasi toplumda kamuoyu olusturmak için çalisacagimizi, tüm yurtdisi temaslarimizda gündeme getirecegimizi, ticari diplomasi gücümüzü kullanacagimizi, üzerimize düsenleri yapacagimizi da bilmenizi isteriz." dedi.

Konusmanin ardindan Yildirim, Tatar'a çesitli hediyeler verdi.

Kaynak: AA