Ispanya'da Evini Yüksek Bedelle Kiraya Veren Ev Sahibine 9 Bin Avro Ceza

Ispanya'nin dogusundaki Barselona kentinde belediye, yüksek kira bedeli aldigi gerekçesiyle bir ev sahibine 9 bin avro ceza verdi.

Konut krizinin ve yüksek, ev kiralarinin önemli bir sorun oldugu Ispanya'da, merkezi hükümetin yani sira yerel yönetimler de bu konuya çözüm bulmanin yollarini ariyor.

Katalonya özerk yönetiminde Eylül 2020'den bu yana yürürlükte olan yeni konut yasasi geregi ilk ceza Barselona kentinde kesildi.

Barselona Belediyesi, önceden 950 avroya kiraladigi ev için yeni kiracidan 1200 avro talep eden ev sahibine 9 bin avro ceza verdi.

Ispanyol basininda yer alan, belediye ve sendika yetkililerine dayandirilan haberlerde, mevcut yasayi ihlal eden evin sahibi sirketin, kiraciya para iadesi yaptigi ve belediyenin cezasina itiraz ettigi belirtildi.

Katalonya'daki düzenlemelere göre, son bes yil içinde bir kira sözlesmesi varsa yenisinin de ayni bedelde olmasi gerekiyor.

Yeni düzenleme, ihlal durumunda 9 bin ila 90 bin avro ceza öngörüyor.

Ispanya'da sol görüslü iki siyasi partinin koalisyonundan olusan merkezi hükümette, ülkede bir ilk olacak konut yasasi tasarisini 26 Ekim'deki Bakanlar Kurulu'nda kabul edip meclise göndermisti.

Tasari geregi özerk yönetimlerin inisiyatifine birakilarak kira artislarinin kontrol altina alinmasi, bos dairelerin kiralanmasinin tesvik edilmesi ve 18-35 yas arasindaki gençlere 250 avroluk kira yardimi yapilmasini amaçliyor.

Kaynak: AA