Ingiltere Hükümeti Denizlere Dökülen Kanalizasyon Atiklari Için Önlem Alacak

Ingiltere’de hükümet, denizlere dökülerek çevre kirliligine neden olan kanalizasyon atiklari için önlem alinacagini açikladi.

Ingiltere Hükümeti Denizlere Dökülen Kanalizasyon Atiklari Için Önlem Alacak
Ingiltere’de hükümet ülkedeki kanalizasyon atiklarinin deniz ve nehirlere dökülmesi nedeniyle gelen yogun elestirilerin ardindan atik su sirketlerine yasal kontroller uygulanmasina karar verdi. Iklim Degisikligi Zirvesi (COP26) öncesinde kriz haline gelen kanalizasyon atiklari, ülkenin kiyi seritlerinde gözle görülebilir bir seviyede çevre kirliligine neden oldu.

Hükümet, daha önce muhafazakar parti milletvekillerinin Avam Kamarasi’ndaki oylamada, Çevre Yasasi’nda yapilan benzer önerileri reddetmesinin ardindan büyük tepki ile karsilasmisti. Hükümet, çevreci gruplar, muhalefet partileri ve kendi seçmenlerinden gelen tepkilerin ardindan kanalizasyon atiklarini deniz ve nehirlere bosaltan firmalara yönelik önlemler alinacagini duyurarak yön degistirdi.

Çevre, Gida ve Köy Isleri Bakanligi (DEFRA) tarafindan yapilan açiklamada, Çevre Yasasi’nin kanalizasyonlardan kaynaklanan tasmalarin olumsuz etkilerinin kademeli olarak azaltmasini saglamak için güçlendirilecegini ifade edildi.

Çevre Bakani George Eustice ise yaptigi açiklamada, "Bu yazin baslarinda hükümet, Su Hizmetleri Düzenleme Kurulu için firtinalardan kaynaklanan kanalizasyon tasmalarini kademeli olarak azaltmalarini zorunlu kilan yeni bir strateji yayinladi. Çevre Yasasi’nin son asamalarinda geçen hafta Avam Kamarasi’nda yapilan bir tartismanin ardindan, bugün bu taahhüdü yeni bir madde ile yasal bir temele oturtacagimizi duyuruyoruz" dedi.



Yeni yasanin altyapi maliyetinin 150 milyar pound olmasi bekleniyor

Yeni kurallara göre, su sirketlerine firtinalardan kaynaklanan kanalizasyon atiklarini azaltma görevi getirilecek. Basbakanlik Ofisi, altyapiyi büyük ölçüde yenilemek zorunda kalacak olan su sirketlerine bu görevin verilmesinin pahali olacagi konusunda uyarida bulundu. Basbakan Boris Johnson’in sözcüsü dün yaptigi açiklamada, "mevcut su sirketlerinin kanalizasyon desarjlarini azaltmadaki basarisizligini" elestirmis, yeni uygulamalarin maliyetinin tahminen 150 milyar pound olabilecegi konusunda uyarida bulunmustu.

Öte yandan DEFRA geçtigimiz yil Ingiltere'de 403 bin 171 kanalizasyon attiginin nehir ve denizlere bosaltildigini bildirirken, Ingiltere’deki nehirlerin yalnizca yüzde 14’ünün ekolojik olarak iyi durumda oldugunu belirtti.

Kaynak: İHA