IIT Gida Güvenligi Ve Tarimsal Kalkinmadan Sorumlu Bakanlar Konferansi

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli: 'Türkiye 'Komsusu açken tok yatan bizden degildir.' anlayisiyla dünyada en fazla mülteciye ev sahipligi yapmaktadir. Diger ülkelerin de elini tasin altina koymasi gerektigini bu konferansta hatirlattik' 'Artik ülkemizin daha fazla mülteciyi kabul edebilecek bir durumda olmadiginin altini kalin çizgilerle çizdik' 'Nasil ki Filistinli kardeslerimiz, Israil zulmüne karsi dik duruyorsa, bizler de IIT ülkeleri olarak Islamofobi'ye karsi birlikte durmamiz gerektigi konusunda hem fikir olduk' 'Kovid19 pandemisi gida güvenligi, tarim, kaynaklarin sürdürülebilir ve verimli kullanimi ile ilgili sorumluluklarimizin ne kadar yüksek oldugunu bir kere daha gösterdi'

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, "Türkiye 'Komsusu açken tok yatan bizden degildir.' anlayisiyla dünyada en fazla mülteciye ev sahipligi yapmaktadir. Diger ülkelerin de elini tasin altina koymasi gerektigini bu konferansta hatirlattik. Ve ayrica artik ülkemizin daha fazla mülteciyi kabul edebilecek bir durumda olmadiginin altini kalin çizgilerle çizdik." dedi.

Bakan Pakdemirli, Islam Isbirligi Teskilati (IIT) 8. Gida Güvenligi ve Tarimsal Kalkinmadan Sorumlu Bakanlar Toplantisi sonrasi basin mensuplarina açiklama yapti.

Islam dünyasinin ortak sesi olmak amaciyla baris ve kalkinma için kurulan IIT'nin bu etkinligine 10 yil aradan sonra Türkiye'nin ev sahipligi yapmasindan duyduklari memnuniyeti dile getiren Pakdemirli, etkinlik kapsaminda 46 ülkeden, 24 bakan, 14 bakan yardimcisi, 8 büyükelçi ve 11 uluslararasi kurulusun katilim sagladigini bildirdi.

Kendilerinin de 10 ülke bakani ve 2 uluslararasi kurulus temsilcisi ile ikili görüsmelerinin oldugunu, bunlarin da son derece verimli geçtigini belirten Pakdemirli, sunlari kaydetti:

"Bölgemizde gida güvenliginin saglanmasi, gida sistemlerinin iyilestirilmesi, tarimsal is birligi, ticaretin gelistirilmesi konulari, görüsmelerimizin önemli basliklarini olusturdu. Kovid-19 pandemisi gida güvenligi, tarim, kaynaklarin sürdürülebilir ve verimli kullanimi ile ilgili sorumluluklarimizin da ne kadar yüksek oldugunu bir kere daha gösterdi. Türkiye'yle IIT arasindaki iliski kuruldugu günden bu yana her zaman çok güçlü olmus ve önemini korumustur. Müslüman ülkelerin ekonomik ve sosyal gelismeye katkida bulunmayi amaçlayan IIT'de aktif rol almaktan dolayi gurur duyuyoruz.

Insanligin bugünkü gelismislik düzeyinin temelleri her ne kadar Islam cografyasinda atilmis olsa da bugün basta Avrupa'da olmak üzere Islam dünyasina karsi faaliyetler ve basta Islamofobi olmak üzere maalesef artmis durumda. Dinimiz de siyaset malzemesi yapilmaktadir. Bütün bu yapilanlar karsisinda IIT çatisi, altinda bir ve tek ses olmaya devam edecegimizin karsilikli mesajlarini verdik. Islam medeniyetinin hak ettigi yere gelmesi ve 1 milyar 700 milyon Müslümanin ve tüm insanligin sorunlarina çözüm bulunmasi ve buna ait somut çalismalar yapilmasi bu konferansta özellikle konusuldu."

- "Yeterli, besleyici ve güvenilir gidaya erisim ayricalik degil herkes için insan hakki"

Bakan Pakdemirli, "Nasil ki Filistinli kardeslerimiz, Israil zulmüne karsi dik duruyorsa, bizler de IIT ülkeleri olarak Islamofobi'ye karsi birlikte durmamiz gerektigi konusunda hem fikir olduk." dedi.

Yeterli, besleyici ve güvenilir gidaya erisimin ayricalik degil herkes için bir insan hakki oldugunun altini çizen Pakdemirli, bu anlayistan hareketle daha iyi, daha müreffeh, daha yasanabilir bir yasam sunmanin herkesin ortak gayesi ve ortak görevi oldugunu söyledi.

Pakdemirli, tüm bunlarin etkinlik kapsaminda konusuldugunu dile getirerek, sunlari söyledi:

"Dünyada yasanan her tecrübe, Cumhurbaskanimizin da israrla vurguladigi 'dünya 5'ten büyüktür' ve 'daha adil bir dünya mümkün' mesajlarinin dogrulugunu gösteriyor. Pandemi bu tecrübelerden bir tanesi. Bizim ülke olarak çok ciddi deneyimlerimiz, çok ciddi kazanimlarimiz ve çok ciddi basarilarimiz oldu. Bu deneyimlerimizde IIT üye kardes ülkelerimizle paylastik, paylasmaya da devam edecegiz. Son dönemde karsi karsiya bulunan bir diger zorluk da hepinizin bildigi gibi mülteci sorunu.

Türkiye bu konuda 'Komsusu açken tok yatan bizden degildir.' anlayisiyla dünyada en fazla mülteciye ev sahipligi yapmaktadir. Diger ülkelerin de elini tasin altina koymasi gerektigini tekrar bu konferansta hatirlattik. Ve ayrica artik ülkemizin daha fazla mülteciyi kabul edebilecek bir durumda olmadiginin da altini kalin çizgilerle çizdik."

- "Türkiye'nin somut projelerini, hayata geçirdigi iyi örnekleri paylastik"

Bekir Pakdemirli, konferans kapsaminda sadece kendi ülkesinden degil tüm insanliktan mesul olduklarina dair karsilikli mesajlarin paylasildigini aktardi.

Türkiye'nin hayata geçirdigi iyi örneklerini, somut projelerini ve teknolojik projelerini de katilimci ülkelerde paylastiklarini, bunlarin hepsinin hayranlikla kabul gördügünü dile getirdi.

Pakdemirli, su bilgileri verdi:

"Birçok ülke de bunlarin bir örneklerini, kendi ülkelerine yapmak için gayret göstereceklerini beyan ettiler, bizden bu konuda yardim istediler. Tarim 4.0 ile ilgili mesela bizim hayvanlarin kulagini asilan kulak küpelerimiz var. Bu kulak küpeleri tamamen bir cep telefonu özelligi tasiyor. Hayvan sagligi için, verimliliginin artmasi için çok önemli bir proje. Bunu paylastik, bundan son derece memnun kaldilar. Katar benzer bir projeyi ariyormus, ilgilenebileceklerini konustular. Elektrikli traktör projemizi anlattik. Bu tabii ki dünyada ilk ve seri üretim seviyesine gelmis, gururla ifade etmem gerekiyor ki, sadece tek bir ülke var, o da Türkiye. Bunu da paylastik."

- "Herkesi 11 Kasim Milli Agaçlandirma Günümüze davet ettim"

Gidani Koru, Gelecege Nefes gibi projeleri de katilimci ülkelerde paylastiklarinin altini çizen Pakdemirli, konusmasini söyle tamamladi:

"2 sene önce basladigimiz, her 11 Kasim'da bir araya geldigimiz Milli Agaçlandirma Seferberligi kapsaminda, bu projemizi de anlattik. Geçen yil pandemiden dolayi da bu projeyi global bir hale getirmek istedik ve 28 ülkeye bu projeyi yaymistik. Bu sene bu ülkelere de 11 Kasim'da biz dikimleri yaparken, bir yandan da ayni ülkelerde de ayni sekilde bu projenin yapilmasini ve yardimci olacagimiz konusunda da IIT ülkeleriyle görüstük, konustuk.

Onlara bu projenin nasil basarili oldugunu, gerideki mutfak çalismasinin ne oldugunu, ne yapilmasi gerektigini anlattik. Daha fazla bilgi isteyen ülkelerde bu iyi örnekleri anlatabilecegimizi, götürebilecegimizi ve aynilarini da uygulayabilecegimizi anlattik. Herkesi de 11 Kasim Milli Agaçlandirma Günümüze davet ettim. Bu toplantida alinan kararlarin bölgemiz ve ülkemiz için hayirlara vesile olmasini diliyorum."
Kaynak: AA