Hükümet Krizinin Yasandigi Portekiz'de 2022 Bütçesi Mecliste Reddedildi

Cumhurbaskani Marcelo Rebelo de Sousa'nin meclisi feshederek erken seçim karari almasi bekleniyor Basbakan Antonio Costa, istifa etmeyecegini, erken seçime gidilmesi halinde Sosyalist Partinin basbakan adayi olacagini açikladi.

Portekiz'de azinlik sol hükümetinin sundugu 2022 bütçesi mecliste reddedildi.

Mecliste bütçe teklifine 117 "hayir", 108 "evet" ve 5 "çekimser" oy çikti.

Sosyalist Partinin (PS) azinlik hükümeti oldugu ülkede, iktidara disaridan destek veren Sol Blok (BE) ve Komünist Partinin (PCP) kullandiklari "hayir" oyu 2022 bütçesinin reddinde kilit rol oynadi.

BE ve PCP, "asgari ücrette ve emekli maaslarinda artis, yoksullukla mücadele ve elektrik faturalarinda KDV'nin düsürülmesi" taleplerinin bütçede yer almamasi gerekçesiyle ret oyu kullandiklarini açikladi.

Portekiz'de 6 Ekim 2019'da yapilan seçimlerin ardindan azinlik hükümeti kuran PS lideri Antonio Costa, 6 yildir basbakan olarak görev yapiyor.

"Hükümet bu oylamadan vicdani rahat ve basi dik çikiyor." diyen Costa istifa etmeyecegini ve erken seçime gidilmesi halinde partisinin basbakan adayi olacagini açikladi.

Hükümet krizinin yasandigi Portekiz'de Cumhurbaskani Marcelo Rebelo de Sousa'nin bütçenin kabul edilmemesi nedeniyle meclisi feshetmesi ve erken seçim karari almasi bekleniyor.

Kaynak: AA