Misir, Etiyopya'daki Hedasi Baraji'nin Çökme Ihtimaline Karsi Tedbir Aldigini Duyurdu

Misir, Etiyopya'daki Hedasi Baraji'nin çökme ihtimaline karsi ülkenin güneyindeki Asvan Baraji ve çevresinde altyapi çalismalari yürüttügünü bildirdi.

Misir'daki devlet gazetelerinden Ahbar el-Yevm'in haberine göre, Su Kaynaklari ve Sulama Bakani Muhammed Abdulati, baskent Kahire'de düzenlenen su sorunlari konulu uluslararasi bir konferansta konustu.

Ülkesinin Hedasi Baraji'nin çökmesi dahil her türlü olasiliga karsi tedbir aldigini kaydeden Abdulati, Su Kaynaklari ve Sulama Bakanliginin Asvan Baraji ve çevresinde çok miktarda suyu tutabilecek bir altyapi çalismasi yürüttügünü aktardi.

Abdulati, 22 Ekim'de yaptigi açiklamada, ülkesinin Hedasi Baraji ile ilgili görüsmelere yeniden baslamaya hazir oldugunu belirtmisti.

Misir'in güneyinde Nil Nehri üzerinde yer alan Asvan Baraji, Nil'deki su akisinin kontrolünü saglamak, elektrik üretimi ve tatli su depolamak amaciyla 1971'de insa edilmisti.

- Hedasi Baraji anlasmazligi

Misir, Etiyopya ve Sudan arasindaki Hedasi Baraji'yla ilgili müzakerelerden 10 yildir sonuç alinamiyor.

Simdiye kadar yüzde 80'i tamamlanan Hedasi Baraji, Sudan-Etiyopya sinirina yakin bir bölgede, Nil Nehri'ni yüzde 85 besleyen Mavi Nil Nehri kolu üzerinde yapilmasi nedeniyle büyük önem tasiyor.

Addis Ababa yönetimi, Misir ve Sudan ile bir anlasmaya varmamasina ragmen barajin doldurulmasinda israr ederken, Kahire ve Hartum yönetimleri, Nil suyunun paydas ülke basina düsen yillik paylarinin etkilenmemesi için öncelikle üçlü anlasmaya varilmasi gerektigini vurguluyor.

Kaynak: AA