Özbekistan'da Cumhurbaskanligi Seçimlerinde Oy Kullanma Islemi Sona Erdi

Aralarinda Cumhurbaskani Mirziyoyev'in de bulundugu 5 adayin yaristigi seçimlere katilim orani yüzde 80,8 oldu.

Özbekistan'da cumhurbaskanligi seçimlerinde yerel saatle 08.00'de baslayan oy kullanma islemi saat 20.00'de sona erdi.

Ülke genelinde, oy verme süresinin sona ermesinin ardindan sandiklar kapatilirken, sandik baskanlarinin da aralarinda bulundugu seçim görevlileri, siyasi partilerin gözlemcilerinin nezaretinde oy sayimina basladi.

Özbekistan Merkez Seçim Komisyonu Baskani Zayniddin Nizamhocayev, düzenledigi basin toplantisinda, ülkedeki oy kullanma isleminin sona erdigini, yurt disinda kurulan sandiklardaki oy verme isleminin ise devam ettigini belirtti.

Nizamhocayev, ilk belirlemelere göre 16 milyon 36 bin 914 seçmenin oy kullandigini, bu sayinin toplam kayitli seçmen sayisinin yüzde 80,8'ine denk geldigini ifade etti.

Seçim yasasina göre, seçimlerde katilim oraninin en az yüzde 33 olmasi durumunda seçimin geçerli sayilacagini animsatan Nizamhocayev, "Yasa geregi yeterli katilim saglanmasiyla seçimler geçerli sayildi. Bugün düzenlenen cumhurbaskanligi seçimi halkimizin büyük tarihi basarisidir." dedi.

Nizamhocayev, ayrica simdiye kadar seçimde usulsüzlük yapildigina dair herhangi bir sikayetin bildirilmedigini dile getirdi.

Yaklasik 35 milyon nüfusa sahip Özbekistan'da, yurt disi da dahil toplam 21 milyon 266 bin kayitli seçmen bulunuyor. Cumhurbaskanligi seçimi için ülke genelinde 10 bin 760 sandik kuruldu.

- 5 aday yarisiyor

Yasa geregi sadece siyasi partilerin cumhurbaskani adayi gösterebildigi seçimlerde Ekoloji Partisinden Narzulla Oblomuradov, Halk Demokrat Partisinden Maksuda Vorisova, Milli Sahlanis Demokrat Partisinden Alisir Kadirov, "Adalet" Sosyal Demokrat Partisinden Bahrom Abduhalimov ile Liberal Demokrat Partisinden yeniden aday gösterilen Cumhurbaskani Sevket Mirziyoyev yarisiyor.

Ülkedeki yasalara göre, katilim yüzde 33'ü astiginda seçimler geçerli sayiliyor. Herhangi bir adayin seçimleri kazanmasi için oylarin yarisindan fazlasini almasi gerekiyor. Aksi halde, en çok oyu alan iki aday seçimlerin ikinci turunda yarisacak.

Seçimi 50'den fazla ülkenin yani sira Avrupa Güvenlik ve Isbirligi Teskilati, Islam Isbirligi Teskilati, Türk Konseyi ve Bagimsiz Devletler Toplulugunun aralarinda bulundugu kuruluslardan 1000'e yakin uluslararasi gözlemci takip etti.

Cumhurbaskaninin 5 yilligina seçildigi Özbekistan yasalarina göre, seçimde Özbekçeyi iyi bilen, 35 yasini dolduran ve son 10 yilda ülkede sürekli yasayan Özbekistan vatandaslari cumhurbaskani adayi olabiliyor.

Aralik 2016'da gerçeklestirilen son cumhurbaskanligi seçimini 3 rakibi karsisinda seçmenlerin yüzde 88,61'inin oyunu alan Mirziyoyev kazanmisti.
Kaynak: AA