Ugur Sahin Ve Özlem Türeci, Ispanya'da Asturias Prensesi Ödülünü Aldi

40 yillik geçmisi olan Asturias Prensesi ödüllerinde, teknik ve bilimsel çalisma dalinda Ugur Sahin ve Özlem Türeci'nin ödül almasindan dolayi tören alaninda ilk defa Türk bayragi da dalgalandi.

Ispanya'nin uluslararasi alanda en prestijli ödülü olan Asturias Prensesi ödülleri sahiplerini buldu.

Ispanya'nin kuzeyindeki Asturias bölgesinin Oviedo kentindeki Campoamor Tiyatrosu'nda düzenlenen törene Kral 6. Felipe, esi Kraliçe Letizia, tahtin ilk veliahti 16 yasindaki Asturias Prensesi Leonor, ikinci veliahti Prenses Sofia, kralin annesi Kraliçe Sofia, Ispanyol hükümetinden 4 bakan ve Türkiye'nin Madrid Büyükelçisi Burak Akçapar ile davetliler katildi.

Asturias Prensesi ödüllerinde teknik ve bilimsel çalismalar dalinda ödüle layik görülen Kovid-19 asisini bulan BioNTech sirketinin kuruculari Prof. Dr. Ugur Sahin ve Dr. Özlem Türeci'nin 1981 yilindan bu yana verilen ödüllerde ilk Türk olmalarindan dolayi, tören alaninda Türk bayragi da ilk defa dalgalandi.

"Kovid-19 ile ilgili asi çalismalariyla insan sagligini koruyan çözümler üretme ve asilarin diger hastaliklara karsi kullanimi için umut yolu açmalarindan" dolayi ödüle layik görülen 7 bilim insani, ödüllerini aldiktan sonra Kraliyet Ailesi üyeleri ve salondaki katilimcilar tarafindan uzun süre ayakta alkislandi.

Törende, ödül kazananlara Joan Miro heykelcigi, diploma, rozet ve 50 bin avro verildi.

- "Ayni meydan okumalari ve riskleri paylasiyoruz"

Kral 6. Felipe, törende yaptigi konusmada, "Kisa bir zamana kadar hepimiz için bilinmez olan bir dönemi yasadik. Dünyayi etkileyen degisiklikler çok daha hizli gerçeklesiyor. Bunlar toplumlari sekillendiren, esitsizlikleri doguran, tansiyonlari artiran degisiklikler. Dünyanin mevcut dinamizmi hayatimizi her geçen gün daha da küresel bir hale getiriyor ve ayni meydan okumalari ve riskleri paylasiyoruz. Bu, kendinizi izole edemeyeceginiz veya yalniz yürüyemeyeceginiz bir dünya sahnesi." dedi.

Macar biyokimyaci Katalin Kariko ise sunlari kaydetti:

"Bilimsel buluslarin yolu asla düz degildir. Her sürecin egrileri dogrulari vardir ve uluslararasi is birligine, birçok bilim insaninin katkisina ihtiyaci vardir. Önemli olan soru sormaya ve merak etmeye devam etmektir. Buradan salgin döneminde ilk sirada yer alan tüm saglik görevlilerine de tesekkür etmek istiyorum. Hastalarinin hayatlarini kurtarmak için inanilmaz risklere gögüs gerdiklerinin farkindayiz. Bizlere daha fazla çalismak ve yasam kurtaran asilarin bulunmasini saglamak için güç verdiler."

2021 Asturias Prensesi Ödülleri'nin sahipleri söyle:

Teknik ve Bilimsel Arastirmalar: BioNTech'in kuruculari Ugur Sahin ve Özlem Türeci, BioNTech RNA Pharmaceuticals'in Baskan Yardimcisi ve biyokimyaci Katalin Kariko (Macaristan), Moderna'nin kurucusu Derrick Rossi (Kanada), Pensilvanya Üniversitesi'nde immülog Drew Weissman (ABD), immülog Philip Felgner (ABD) ve Vaccitech'in kurucularindan asi uzmani Sarah Gilbert (Ingiltere)

Sanat: Marina Abramoviç (Sirbistan)

Iletisim ve Insani Bilimler: feminist gazeteci yazar Gloria Steinem (ABD)

Sosyal Bilimler: ekonomist ve filozof Amartya Sen (Hindistan)

Spor: 2020 Tokyo Paralimpik oyunlar yüzme sampiyonu Teresa Parales (Ispanya)

Edebiyat: Emmanuel Carrere (Fransa)

Uluslararasi Is birligi: Afrika'da kadin egitim kampanyalari yürüten sivil toplum örgütü CAMFED

Uzlasma: Gida yardimlari yapan Ispanyol asçi Jose Andres ve World Central Kitchen
Kaynak: AA