Türkiye'nin Ilk Ve Tek Müze Ören Yeri Kiti Açiklamasi Troya

Komet Kültür ve Sanat Projeleri tarafindan 2019 yilinda baslatilan Müze Kiti Projesi’nin 5.’si olan Troya Müzesi ve Ören Yeri Müze Kiti egitim kitleri ögretmenler ve ögrencilerle, türünün ilk örnegi ziyaretçi kiti de ziyaretçilerle bulusmaya hazir.

Türkiye'nin Ilk Ve Tek Müze Ören Yeri Kiti Açiklamasi Troya
Kültür ve Turizm Bakanliginin destegi, Troya Müzesi ve Troya Kazi Baskanliginin katkilari, Millî Egitim Bakanligi ve Troya Kültür Dernegi isbirligi ile Komet Kültür ve Sanat Projeleri tarafindan gerçeklestirilen Troya Müzesi ve Ören Yeri Müze Kitleri Troya’daki arkeolojik kazilarin 150. yilinda her yastan ziyaretçiye ulasmayi hedefliyor.

Troya Müzesi’nde tanitimi gerçeklestirilen Troya Müzesi ve Ören Yeri Müze Kiti hakkinda açiklama yapan Troya Müze Müdürü Ridvan Gölcük, Kitin Türkiye’de ilk ve tek oldugunu ifade etti.

Müze Kiti’nin EBA üzerinden de erisime açilacagini aktaran Gölcük, “Bu bir egitim kiti, egitim materyali. Ilk önce ögretmen kiti planlandi, tasarlandi. Ögretmen kitinde 200 ögretmene egitim verildi ve ögretmenlere bu kit dagitildi. Kit neyi hedefliyor? Ögretmenler Troya’nin hikayesini çocuklara hangi dille, hangi oyunlastirmayla anlatacaklar, onlar için ciddi bir kilavuz içeriyor ögretmen kiti. Yani sira bu kit EBA üzerinden önümüzdeki yil dijital olarak da uygulanabiliyor olacak. Türkiye’nin her yerinden her ögretmen her ögrenci bu kite ulasabiliyor olacak” dedi.



“Ziyaretçi kiti bu projeyle Türkiye’de ilk kez yapildi”

Gölcük, ziyaretçi kitinin de hazirlandigini aktararak sunlari söyledi:

“Bunun disinda bir ziyaretçi kitimiz var. Ziyaretçi kiti bu projeyle Türkiye’de ilk kez yapildi. Ayni zamanda müze kiti Türkiye’de birkaç müzede var. Fakat müze ve ören yeri anlaminda Türkiye’de ilk kez yapildi. Kit, temelde neyi hedefliyor? Troya, topragin mirasi. Tamam, fakat biz bu topragin mirasini toplumun mirasi yapmak istiyoruz. Bunu Anadolu’dan baktigimiz noktadan çocuklara ulastirmak istiyoruz. Onlarin mirasi yapmak istiyoruz. KIT bu isi kolaylastiracak. Çesitli oyun kartlari olacak, çocugun daha iyi anlaya bilecegi konuya daha iyi kavraya bilecegi biçimde anlatan egitim materyalleri olacak.”

“Bu kitin özelligi Türkiye’deki ilk ve tek müze ve ören yeri egitim kiti olmasidir”

Troya Kazi Baskani Prof. Dr. Rüstem Arslan Troya Müzesi ve Örenyeri kitinin sadece Troya’nin degil Çanakkale’nin diger müzelerininde tanitimina katki saglayacagini belirtti.

Arslan, müze kitinin bir ilk oldugunu belirterek, “Troya Müzesi ve Ören Yeri egitim kitinin tanitimi için buradayiz. Milli Egitim Bakanligi ve Kültür ve Turizm Bakanliginin projesi. Bu desteklerle gerçeklesen bir proje. Asil amaci Troya Müzesi’ni, Troya Ören Yeri’ni ama sadece bu degil Çanakkale’de ki diger müze ve ören yerlerini de hem ögretmenlere hem de ögrencilere tanitma amaçli yapilmis bir egitim kiti. Bu kitin özelligi Türkiye’deki ilk ve tek müze ve ören yeri egitim kiti olmasidir. Buradaki ören yerlerinin ötesinde müzecilikte de Osmanli’dan günümüze Türk müzeciliginin gelisimi nedir? Ören yeri nedir? Önemli Türk arkeologlari kimlerdir? Eser, kültürel miras, bu tür kavramlari da ögretmenlere verilen egitimle ögrencilere anlatmayi ve Anadolu kültürünün önemli bir parçasi olan Troya’yi ve Troya Müzesi’ni böylelikle gençlerin yeni kusaklarin çok daha kalici bir sekilde ögrenmesini saglamaktir” diye konustu.

Kaynak: İHA