Türkiye Ile Rusya Arasindaki Ticareti Kolaylastirmak Için Bazi Adimlar Atildi

Ticaret Bakan Yardimcisi Turagay: 'Liderlerimiz arasinda bu kadar yakin is birligi ve diyalog ortami varken hem Rus ekonomisi hem de Türk ekonomisi olarak azami faydayi saglamamiz lazim'.

Ticaret Bakan Yardimcisi Riza Tuna Turagay, Türkiye ile Rusya arasinda ticareti kolaylastirmak için gümrük islemlerinin en etkili ve verimli sekilde gerçeklestirilmesine yönelik çalisma yaptiklarini bildirdi.

Turagay, Türkiye-Rusya 4. Ortak Gümrük Komitesi Toplantisi sonrasinda Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliginde basin toplantisi düzenledi.

Rusya ile ticari iliskilerin her geçen gün gelistigini belirten Turagay, her iki ülkenin liderlerinin 100 milyar dolarlik ticaret hedefine ulasmak için çalisildigini söyledi.

Türkiye'nin 205'ten fazla bölgeye ve ülkeye ihracat yaptigini dile getiren Turagay, geçen ay aylik 20 milyar dolarlik ihracat sinirinin asildigini ifade etti.

Turagay, Rusya'nin ihracat bakimindan Türkiye için çok önemli bir ülke ve pazar olduguna isaret ederek, bu ülkeyle ihracat rakamlarini daha yüksek seviyelere çekmek için daha çok çalismak gerektigini vurguladi.

- "Yetkili-yükümlü" firmalarin taninmasinda adim atildi

Ortak Gümrük Komitesi Toplantisi'nda ticaretin kolaylastirilmasini ele aldiklarini belirten Turagay, gümrük islerini hizlandirmak için Türkiye'deki "yetkili-yükümlü statüsü"ndeki firmalarin Rusya'da taninmasi, Rusya'nin da benzer statüdeki firmalarinin Türkiye'de taninmasi için müzakerelerde bulunduklarini ve bu hususta muhataplariyla mutabik kaldiklarini dile getirdi.

Turagay, 2022'nin basinda bu statülerin taninmasini saglayacak adimlarin atilmis olacagini bildirdi.

Karsilikli olarak ihracatçilarin gümrükleme süreçlerini hizlandiracak "basitlestirilmis gümrük hatti koridoru" ile ilgili olarak da görüsmeler yaptiklarini aktaran Turagay, "Gümrüklerdeki islemleri ne kadar hizlandirirsaniz hizlandirin sonuçta gerekli risk kriterlerini uygulamaniz ve kaçakçilikla etkin sekilde mücadele etmeniz gerekiyor. Bu kapsamda da zaten Rus Gümrük Idaresi ile ortak çalismalarimiz var." diye konustu.

- ATA karneleri sorunu, Rus yetkililere iletildi

Fuarlara katilan firmalarin bu dönemlerde beraberlerinde sergilenmek üzere getirdikleri ürünlerin ülkeye girisinde ATA karneleriyle ilgili sikintilarla karsilastigina deginen Turagay, bu konuda Rusya ile ortak bir mekanizma olusturulacagini, önceden verilerin paylasilmasi suretiyle bu süreçleri de hizlandirmayi öngördüklerini söyledi.

- Rusya-Gürcistan sinirindaki Türk tirlarinin sorunu görüsüldü

Turagay, Orta Asya'ya Gürcistan üzerinden giden Türk tirlarinin Rusya üzerinden geçisinde yasanan sikintilari da muhatabina ilettigini belirterek, "Rus yetkililer, 'dokümantasyonda bazi eksiklikler olabilir, bu hususu konusalim.' dediler. Dolayisiyla bunlarin üzerinde çalisacagiz." dedi.

Rusya'nin Türkiye için önemli bir ticaret ortagi oldugunu vurgulayan Turagay, "Türkiye ile Rusya arasinda ticaretin kolaylastirilmasi için gümrük islemlerinin en etkili ve verimli sekilde gerçeklestirilmesi, kaçakçilikla etkin sekilde mücadelede Rus yetkililer ile çok güzel bir is birligi gelistirdik." ifadesini kullandi.

Turagay, Rusya'daki firmalarla yaptiklari görüsmelerde Türk firmalarin ne kadar kuvvetli oldugunu gördüklerini belirterek sunlari kaydetti:

"Türk is insanlarinin Rusya'da ayri bir yeri oldugunu hissediyoruz. Bu avantajimizi da en iyi sekilde kullanmaliyiz. Hele liderlerimiz arasinda bu kadar yakin is birligi ve diyalog ortami varken hem Rus ekonomisi hem de Türk ekonomisi olarak azami faydayi saglamamiz lazim diye düsünüyorum."
Kaynak: AA