Lübnan Güçleri Partisi Baskani Caca'nin, Beyrut'taki Saldiri Nedeniyle Ifadeye Çagrildigi Iddia Edildi

Lübnan'in baskenti Beyrut'ta Sii Hizbullah ve Emel Hareketi mensuplarinin öldürülmesinden sorumlu tutulan Hristiyan Lübnan Güçleri Partisi Genel Baskani Semir Caca'nin ifade vermesi için askeri mahkemece çagrildigi öne sürüldü.

Hizbullah'a yakinligiyla bilinen el Meyadin televizyonunda yer alan habere göre, 14 Ekim'de Beyrut'un Tayyuna bölgesinde meydana gelen silahli çatismada 7 kisinin hayatini kaybetmesinden sorumlu tutulan Caca'nin askeri mahkemece ifadeye çagrildigi iddia edildi.

Olayla baglantili olarak gözaltina alinan kisilerin itiraflarinda Caca'dan söz ettigi bilgisine yer verilen haberde, Mahkeme Baskani Yargiç Fadi Akiki'nin Tayyuna olayina iliskin Caca'nin savunmasini almak istedigi kaydedildi.

Bu iddialarin ülke gündemine düsmesinden sonra Twitter hesabi üzerinden bir açiklama yapan Caca ise söz konusu askeri mahkemeyi tarafsiz olmamakla suçladi.

Yasal bir partinin baskani olarak kendisinin yasalardan üstün olmadigini belirten Caca, dolayli bir sekilde "Hizbullah imasinda bulunarak" Lübnan'daki bazi partilerin yasalarin üstünde oldugu elestirisinde bulundu.

Caca, Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’in da Akiki’nin huzurunda ifade vermesini istedigini belirtti.

- Beyrut'ta yasanan olaylar

Lübnan'da Sii Hizbullah ve Emel Hareketi destekçilerinin Beyrut Limani'nda geçen yil meydana gelen patlamayi sorusturan Hristiyan hakim Tarik el-Bitar'in yerine baskasinin atanmasi talebiyle 14 Ekim'de Beyrut Adalet Sarayina yürüdügü sirada göstericilerin üzerine ates açilmis, olayda 7 kisinin öldügü, onlarca kisinin yaralandigi bildirilmisti.

Saldiri Beyrut'un Tayyuna bölgesinde gerçeklesirken, olaylar daha sonra Hristiyanlarin yasadigi Ayn er-Rumana ve Siilerin yasadigi Es-Siyah mahallelerinin kesistigi noktalarda yaklasik 5 saat boyunca devam etmisti.

Hizbullah ve Emel Hareketi, destekçilerinin üzerine ates açilmasindan Lübnan Güçleri Partisine bagli silahli gruplari sorumlu tutmustu.

Lübnan Güçleri Partisi ise Hizbullah ve Emel Hareketinin suçlamalarindan sonra yaptigi açiklamada, "Hizbullah’in ülkede düstügü zor durumdan kurtulmak için aci olaylari firsata çevirmek üzere suçlayici bir tutum sergiledigini" savunmustu.

Kaynak: AA