ABD, Tayvan'in Savunmasina Yardim Sözünü Yineledi

ABD Savunma Bakani Lloyd Austin, "Tek Çin" politikasina bagli olduklarini ancak Tayvan'in kendini savunmasina yardim edeceklerini söyledi.

Austin, Belçika'nin baskenti Brüksel'deki NATO karargahinda düzenlenen NATO Savunma Bakanlari Toplantisi'nin ardindan gazetecilere açiklama yapti.

ABD'nin Çin politikasi ve "Tayvan'a bir saldiri olursa bu ülkeyi savunup savunmayacaklari" sorulan Austin, Çin'in tutumunun, kural temelli uluslararasi düzeni zorladigini; giderek daha fazla ülkenin bu düzenin saglanmasi amaciyla Hint-Pasifik bölgesinde ABD ile çalismaya basladigini söyledi.

ABD'li Bakan Austin, Çin ile Tayvan arasinda çatisma olmasini kimsenin isteyecegini belirterek "Tek Çin politikamiza bagliyiz." dedi.

Austin, "Daha önceki birçok Amerikan yönetimleri gibi Tayvan'in kendisini savunmasi için gereken kabiliyetlerine yardim saglamaya devam edecegiz." diye konustu.

Lloyd Austin, Tayvan'a yönelik olasi bir saldirida nasil davranacaklarina iliskin farazi sorulari yanitlamayacagini bildirdi.

ABD Baskani Joe Biden da dün CNN televizyonuna yaptigi açiklamada bir Çin saldirisi durumunda Tayvan'i savunacaklarini söylemisti.

Kaynak: AA