Rusya, Kibris Meselesinin Kapsamli Çözümünden Yana

Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov, Kibris meselesinin uluslararasi yasalar çerçevesinde, adil, uygulanabilir ve kapsamli sekilde çözülmesinden yana olduklarini söyledi.

Lavrov, Güney Kibris Rum Yönetimi (GKRY) Disisleri Bakani Nikos Hristodulidis ile Moskova’da görüstükten sonra ortak basin toplantisi düzenledi.

Kibris meselesini, görüsmede ayrintili konustuklarini belirten Lavrov, "Rusya'nin, Kibris sorununa mevcut uluslararasi yasalar çerçevesinde, adil, uygulanabilir ve kapsamli bir çözüm bulunmasindan yana olan ilkeli durusunu yeniden teyit ettik." dedi.

Kapali Maras’a yönelik adimlari “tek tarafli” olarak nitelendiren ve bunu "Kabul edilemez." bulduklarini ifade eden Lavrov, adada iki toplum arasinda güven ortamini yeniden tesis edecek sürecin baslatilmasina alternatif olmadigini kaydetti.

Lavrov, Dogu Akdeniz’deki meselenin ise uluslararasi hukuk temelinde çözülmesinden yana olduklarini vurguladi.

Rum Bakan Hristodulidis de Rusya’nin Kibris sorunu konusundaki açik tutumunu ve çözüme yönelik yaklasimini takdir ettiklerini dile getirdi.

Müzakerelerin yeniden baslatilmasi çabalarinda Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyinin daha önemli rol oynamasi için Rusya'dan yardim istediklerini belirten Hristodulidis, Kapali Maras ile ilgili olarak Türkiye'yi "provokatif eylemler" yapmakla suçladi.

Kaynak: AA