Kobani Bahanesiyle Düzenlenen Eylemlere Iliskin 108 Sanigin Yargilanmasina Devam Edildi

Durusmada saniklardan Günay Kubilay, ek savunma yapti.

Kobani bahanesiyle 6-8 Ekim 2014'te düzenlenen eylemlere iliskin, aralarinda PKK'nin sözde üst düzey yöneticilerinin yani sira eski HDP Es Genel Baskanlari Selahattin Demirtas ve Figen Yüksekdag'in da bulundugu 108 sanigin yargilanmasina devam edildi.

Ankara 22. Agir Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza Infaz Kurumlari Kampüsü'ndeki salonda görülen durusmaya tutuklu saniklardan bazilari bulunduklari cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) araciligiyla katildi, diger saniklar ve taraf avukatlari ise salonda hazir bulundu. Durusmayi bazi HDP milletvekilleri de izledi.

Saniklardan eski HDP Sözcüsü Günay Kubilay, ek savunmasinda, 6 Ekim 2014'teki MYK toplantisindan sonra partisinin sosyal medya hesabindan yapilan paylasimlarin ardindan farkli illerde baslayan siddet olaylarina iliskin suçlamalari kabul etmedigini söyledi.

Söz konusu paylasimlarda siddet çagrisi ve suç unsuru bulunmadigini öne süren Kubilay, "Öldürme vakalariyla bizim paylasim arasinda nasil bir illiyet bagi kurulduguna dair degerlendirmeyi hukukçulara birakacagim ama devletin ilgili organlari, bu olaylari, hayatlarini kaybeden insanlarin acilarini da istismar ederek 6 yildir durmaksizin HDP'ye karsi kullanmistir." dedi.

- "Siyasi bir dava"

Atili suçlamalarin gerçeklikten uzak oldugunu ve varsayimlara dayandigini savunan Kubilay, sunlari kaydetti:

"HDP gerek Türkiye'de gerekse demokratik degerlerin geçerli oldugu pek çok ülkede taninan, bilinen, saygi duyulan bir partidir. Bizler Türkiye kamuoyunda taninan, bilinen, saygi duyulan insanlariz. Yakip yikmak, hirsizlik, yagma, talan gibi adi suçlari üzerimize atarak hakliligimiza, mesruiyetimize gölge düsürülemez.

Bu davada ismi geçen müstekileri ve taniklarin hiçbirini tanimiyorum. Bu kisilere baski yapacagim gerekçesiyle tutuklu yargilaniyorum. Bu gerekçe, hukuksuz ve temelsizdir. Unutmamak gerekir ki bu dava siyasi bir davadir. Eger siyasi bir baskidan söz edilecekse evlerimize baskin yapildigi andan itibaren hakkimizdaki itiraflarla dolu kara propagandadan söz edilmelidir. Eger siyasi baskilardan bahsedilecekse HDP binalarinin yakilmasindan, tehditlerden, kayyimlardan söz edilmelidir. Bunun aksi gerçegin üstünü örtmekten baska bir anlama gelmez."

- "Çagrimiz ifade özgürlügüne uygun"

Davanin hukuksal mesruiyetten yoksun oldugunu savunan Günay Kubilay, yaklasik 1 yildir tutuklu bulundugunu, tutuklulugun artik cezaya dönüstügünü söyledi.

MYK toplantisinin ardindan genel merkez hesabindan yapilan paylasimin disinda kisisel sosyal medya hesabindan Kobani olaylariyla ilgili herhangi bir çagrisinin bulunmadigini ileri süren Kubilay, hakkinda herhangi bir tanik beyani da olmadigini, operasyon sirasinda evinden alinan materyallerin hiçbirinin Kobani olaylariyla ilgisinin bulunmadigini savundu.

Kubilay, HDP'nin sosyal medya hesabindan yapilan çagrinin bir siyasi parti adina yapildigini ve Anayasa'da ifade özgürlügünü düzenleyen maddelere uygun oldugunu söyledi.

Söz konusu çagri disinda iddianamede aleyhinde hiçbir delil olmadigini savunan Kubilay, 6-8 Ekim olaylarinin bu çagrinin ardindan basladigina iliskin iddianin somut delillerden yoksun oldugunu iddia etti.

Kubilay, son derece demokratik olan bu çagri suçlama konusu yapilarak tutuklu yargilandigini, bu nedenle siyaset yapma hakki ve örgütlenme özgürlügünün ihlal edildigini savundu.

Tutuklulugun devami yönünde verilen kararlarin hukuksal dayanak ve mesruiyetten yoksun oldugunu savunan Kubilay, tahliye ve beraat istedi.

Davaya yarin devam edilecek.
Kaynak: AA