Facebook Gözetim Kurulu, Sirketi Seffaf Olmamakla Suçladi

NEW YORK – Facebook Gözetim Kurulu, sosyal medya devini önemli programlar konusunda "tamamen açik sözlü olmamakla" suçladi.

Kurulun son raporunda, Facebook yeterince seffaf olmamakla elestirildi, sirketin politikacilar ve ünlüler gibi yüksek profilli kullanicilari koruyan "XCheck" veya "Çapraz Kontrol" denilen program konusunda yeterli bilgi paylasmada basarisiz oldugu belirtildi.

Raporda, söz konusu programin yüksek profilli kullanicilari sirket kurallarinin disinda tuttuguna isaret edildi ve "Facebook'un daha fazla seffaflik çagrisina ragmen bu kadar belirsiz ve ayrintisiz bir yanit vermesi kabul edilemez." ifadesi kullanildi.

Eski ABD Baskani Donald Trump'a 6 Ocak Kongre baskini sonrasi getirilen Facebook yasagi sirasinda XCheck programindan bahsedilmedigine vurgu yapilan raporda, Gözetim Kurulu'nun güvenilirliginin ve adaletli karar verebilmesinin sirket tarafindan saglanacak bilgilerin dogruluguna bagli oldugu kaydedildi.

Eski Facebook Veri Bilimcisi Frances Haugen tarafindan Wall Street Journal'a sizdirilan bilgilerden hareketle eylülde yayinlanan haberde, Facebook'un, Gözetim Kurulu'na XCheck programini "az sayida kararda" kullandigini bildirmesine ragmen 2020'de 5,8 milyon yüksek profilli hesapta uyguladigi ortaya çikmisti.

Haugen, daha sonra Facebook hakkinda Kongreye verdigi ifadede, sirketin zararli içerigi yayma sorumlulugunu yerine getirmek için çok az sey yaptigini ve çogu zaman kullanicilarinin çikarlari yerine kar etmeyi seçtigini belirtmisti.

Akademisyenlik, siyasetçilik, hukukçuluk ve gazetecilik gibi mesleklerden 20 kisinin olusturdugu bagimsiz Facebook Gözetim Kurulu, sosyal platform devine disaridan üçüncü taraf seklinde tavsiye grubu olarak hizmet veriyor ve sirketin kamuoyuna açikladigi prensiplere uyup uymadigini denetliyor.

Kaynak: AA