Fed'in Bej Kitap'i ABD Ekonomisinin Ilimli Oranda Büyüdügünü Ortaya Koydu

Raporda, bazi Fed bölgelerinin tedarik zinciri sikintilari, is gücü eksiklikleri ve Kovid19 varyantina dair belirsizlik nedeniyle büyüme hizinin bu dönemde yavasladigini bildirdigi aktarildi.

ABD Merkez Bankasi (Fed), ülkede ekonomik faaliyetin ilimli seviyede büyüdügünü bildirdi.

Fed, Amerikan ekonomisindeki mevcut duruma iliskin degerlendirmelerin yer aldigi "Bej Kitap" raporunun ekim sayisini yayimladi.

Bankanin 12 subesinden gelen analizlerle hazirlanan raporda, ekonominin eylül ve ekim basinda "ilimli ila orta" hizda büyüdügü kaydedildi.

Raporda, bazi Fed bölgelerinin tedarik zinciri sikintilari, is gücü eksiklikleri ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) varyantina dair belirsizlik nedeniyle büyüme hizinin bu dönem yavasladigi aktarildi.

Bölgelerin çogunun tüketici harcamalarinda pozitif büyüme kaydettigine isaret edilen raporda, ancak düsük stok seviyeleri ve artan fiyatlar nedeniyle otomobil satislarinin düstügünün yaygin olarak rapor edildigi ifade edildi.

Raporda, seyahat ve turizm faaliyetlerinin bölgelere göre degisiklik gösterdigi, bazi bölgelerde eglence amaçli seyahatlerin devam ettigi veya güçlendigi görülürken, bazi yerlerde Kovid-19 vakalarindaki artislar ve egitim ögretim yilinin baslamasiyla düsüsler görüldügü kaydedildi.

Kamyon tasimaciligi ve nakliye gibi imalatin da ülkenin çogu yerinde "orta ila saglam" arasinda büyüdügü belirtilen raporda, imalat disi faaliyetlerdeki büyümenin çogu bölge için "hafif ila ilimli" arasinda degistigi aktarildi. Raporda, kredi talebinin bu dönemde genel olarak "yatay ila ilimli" arasinda oldugu ifade edildi.

- Çogu bölgede artan mal ve hammadde talebi kaynakli fiyat artislari bildirildi

Konut sektöründeki faaliyetin degismedigi veya biraz yavasladigi aktarilan raporda ancak pazarin genel olarak saglikli olmaya devam ettigi bildirildi.

Raporda, tarim sektöründeki kosullarin karisik bir seyir izledigi, enerji piyasalarinda ise çok az degistigi kaydedildi.

Ekonomik faaliyete iliskin görünümlerin kisa vadede genel olarak olumlu olmaya devam ettigine dikkat çekilen raporda, bazi bölgelerin önceki aylara göre belirsizligin arttigini ve daha temkinli bir iyimserligin oldugunu bildirdigi ifade edildi.

Raporda, istihdamin ise isçi talebinin yüksek olmasi nedeniyle son haftalarda "ilimli ila orta" oranda arttigi, ancak is gücü artisinin düsük isçi arzi nedeniyle azaldigi kaydedildi.

Çogu Fed bölgesinin artan mal ve hammadde talebi kaynakli fiyat artislarini bildirdigi belirtilen raporda, tedarik zinciri darbogazlarindan kaynaklanan ürün sikintisi nedeniyle girdi maliyetlerindeki artislara iliskin sanayi sektörlerinde bildirimlerinin yaygin oldugu aktarildi.

Raporda, fiyat baskilarinin artan ulasim ve is gücü kisitlarinin yani sira emtia sikintisindan da kaynaklandigi, çelik fiyatlarinin, elektronik bilesenlerin ve navlun maliyetlerinin bu dönemde önemli ölçüde arttigi ifade edildi.
Kaynak: AA