Zeytin Ve Zeytinyagi Müzesi 9 Ayda 23 Bin Kisiyi Agirladi

Müze sorumlusu Janet Çilingir, 'Buraya gelen ziyaretçilerimiz, en basta zeytinin tarihiyle yolculuga basliyorlar. Ziyaretçiler, bu kapidan girer girmez o mistik havayi ve yaklasik 300 yillik tarihi ile 12 kusaga sahitlik etmis bir yapiyi görüyor'

MEHMET GÜRKAN - Hatay'in Altinözü ilçesindeki 300 yillik zeytinyagi tesisinden dönüstürülen Zeytin ve Zeytinyagi Müzesi, 9 ayda 23 bin yerli ve yabanci ziyaretçiyi agirladi.

Altinözü Kaymakamligi koordinasyonunda, Hatay Valiligi Yatirim Izleme ve Koordinasyon Baskanligi ile Altinözü Belediyesi ve özel bir vakif tarafindan restore edilerek 2017 yilinda "Zeytin ve Zeytinyagi Müzesi" olarak turizme kazandirilan yapi, yerli ve yabanci ziyaretçilerin ugrak noktasi arasinda yer aliyor.

Açildigi günden bu yana 83 bin kisinin ziyaret ettigi müze, zeytinyaglarinin tutuldugu kuyularin yani sira yag yapiminda kullanilan tüm eski ve geleneksel aletlerle dikkati çekiyor.

Müze sorumlusu Janet Çilingir, AA muhabirine, 24 yil öncesine kadar aktif kullanilan müzenin 22 Ekim 2017'de turizme kazandirildigini söyledi.

Zeytinin yaga yolculuguyla ilgili tüm eski aletlerin yer aldigi müzeye ilginin her geçen gün daha da arttigini dile getiren Çilingir, söyle devam etti:

"2017 yilindan bugüne 83 bin yerli ve yabanci ziyaretçimiz oldu. Yilbasindan bu yana müzemiz 23 bin ziyaretçiyi agirladi. Buraya gelen ziyaretçilerimiz, en basta zeytinin tarihiyle yolculuga basliyorlar. Ziyaretçiler, bu kapidan girer girmez o mistik havayi ve yaklasik 300 yillik tarihi ile 12 kusaga sahitlik etmis bir yapiyi görüyor. Zeytinyaginin ve zeytinin önemini ve zeytinin tarihçesini tabelalarla ögrenebiliyorlar. Ziyaretçilerimiz, buradaki mengene dedigimiz o geleneksel yöntemlerle yapilan yagla beraber tadim testi yapiyorlar zeytin ve zeytin çesitleriyle ilgili çok güzel bilgiler edinerek buradan ayriliyorlar."

Çilingir, herkesi zeytin ve zeytinyagi müzesine beklediklerini söyledi.

Edirne'den müzeyi ziyarete gelen Mehmet Ali Yüce de bu cografyanin en önemli ürününün zeytin oldugunu, bölgede çok güzel seyler gördüklerini aktardi.

Ziyaretçilerden Ünal Kahraman, bir hikayenin içinde oldugunu belirterek "Iste bu cografya sevginin, askin ve güzelliklerin cografyasi. Bölgeyi zeytin ve zeytincilik tarihiyle bulusturan bu mekan mutlaka tutkulu üreticilerle bilinçli tüketicileri de bir araya getirecek." diye konustu.

Gaziantep'ten gelen Hasibe Sözmen de buraya gelene kadar böyle bir tarihten haberinin olmadigini çok etkilendigini ve büyülendigini kaydetti.??????????????

???????
Kaynak: AA