Yabani Igde Birçok Hastaliga Iyi Geliyor

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Geleneksel ve Tamamlayici Tip Bölümü’nden Uzm. Dr. Yegane Özcan: 'Dogadaki tek Omega 7 kaynagi sari sifa yabani igde meyvesi, Dogu Asya, Çin, Tibet tibbi ve Antik Yunan’da iyilestirici özelligi nedeniyle ilaç olarak kullaniliyordu' 'Yabani igde meyvesinin düzenli tüketimi serotonin üretimini artirarak depresif ruh halini de düzeltiyor'

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Geleneksel ve Tamamlayici Tip Bölümü’nden Uzm. Dr. Yegane Özcan, "Dogadaki tek Omega 7 kaynagi sari sifa yabani igde meyvesi, Dogu Asya, Çin, Tibet tibbi ve Antik Yunan’da iyilestirici özelligi nedeniyle ilaç olarak kullaniliyordu. Içindeki C vitamini turunçgillerden fazla olan igdenin yagi da birçok hastaliga iyi geliyor." ifadelerini kullandi.

Hastaneden yapilan açiklamaya göre, Medipol Mega Üniversite Hastanesi Geleneksel ve Tamamlayici Tip Bölümü’nden Uzm. Dr. Yegane Özcan, Latince adi Hippophae rhamnoides olan ve igdegillere ait bir bitki olan yalanci igde, yer igdesi ve çiçirgan otu gibi birçok farkli isimle bilinen yabani igde hakkinda bilgi verdi.

Yabani igde meyvesinin faydalarini anlatan Özcan, "Antiviral ve bagisiklik sistemi güçlendirici özelliginin yani sira gribal enfeksiyon tedavisinde de kullaniliyor. Anti-inflamatuar etkiye sahip olan yabani igde meyvesi, A ve E vitaminleri sayesinde yara iyilesmesini destekliyor. Sadece dokulari güçlendirmekle kalmayip ayni zamanda metabolizmayi da dengeliyor. Yabani igde meyvesinin düzenli tüketimi serotonin üretimini arttirarak depresif ruh halini de düzeltiyor." açiklamalarini yapti.

Özcan, "Dogadaki tek Omega 7 kaynagi sari sifa yabani igde meyvesi, Dogu Asya, Çin, Tibet tibbi ve Antik Yunan’da iyilestirici özelligi nedeniyle ilaç olarak kullaniliyordu. Içindeki C vitamini turunçgillerden fazla olan igdenin yagi da birçok hastaliga iyi geliyor. Potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, bor, fosfor, amino asitler, karotenoidler ve flavonoidler açisindan zengin olan yabani igde, A, C, B1, B2, B3, B6, B9, E, PP, N vitaminlerini de barindiriyor." bilgilerini verdi.

- Günde 100 gram yiyerek istahinizi kontrol edin

Kilo vermek için tüketilen düsük kalorili gidalarin vücudu vitamin ve minerallerden mahrum birakabildigine dikkati çeken Özcan, "Bu durum için çesitli vitamin ve mineral takviyeleri için ihtiyaç doguyor, halbuki bu açigi tamamen dogal yoldan kapatmak için sadece günlük 100 gr yabani igde meyvesine ihtiyaciniz var. Yabani igdenin 100 graminda sadece 52 kalori var. Meyvelerden elde edilen yabani igde yagi istahi da önemli ölçüde azaltir." ifadelerini kullandi. Japonya’da yabani igde içerikli enerji içeceklerinin üretildigini de anlatan Özcan, bu dogal enerji içecegin spor yapanlar için de iyi bir enerji kaynagi oldugunu dile getirdi.

Igde meyvesinin yaginda Omega 7, Omega 3, Omega 6 ve Omega 9 yag asitlerinin bol miktarda bulundugunu söyleyen Özcan, yabani igde yaginin faydalari hakkinda sunlari aktardi:

"Yabani igde meyvesinden elde edilen yag kandaki kolesterol miktarini düsürür, özellikle sindirim sisteminin onkoloji hastaliklarinin tedavisini destekler. Yanik yaralarina önemli ölçüde iyilestirici etkisi var. Kalp fonksiyonlarini desteklemeye ve diyabete karsi korumaya yardimci olur. Bagisikligi zayif olan kisiler için çok faydalidir. E vitamini açisindan diger meyvelere kiyasla ilk sirada yer alan yabani igde meyvesi ve yagi yasliliga bagli hastaliklarla savasmak için çok önemli etkiye sahip. Cinsel saglik üzerinde olumlu etkisi bilinen E vitamini, yumurta döllenmesinin yani sira embriyo ve fetüsün gelisimine katkida bulunuyor."

Özcan, Antik Çin’de uzun ömür çayi olarak adlandirilan yabani igde meyvesi çayinin tarifini paylasarak, "Özellikle kis aylarinda soguk alginliginda içinizi isitacak sifa kaynagi çay, 150 gr yabani igde meyvesi, 2 yemek kasigi siyah çay yapragi, 1 tatli kasigi çiçek balini 600 ml kaynar suya katarak hazirlaniyor. Iyice yikanmis ve ayiklanmis 100 gr meyveler püre kivamina getirilir. Demlige meyve püresi, kalan tüm meyveler ve siyah çay konulur. Üzerine kaynar su ilave edilir ve 7-10 dakika demlenir. Fincana 1 tatli kasigi bal koyup üzerine demlenmis çayi ilave edin." ifadelerine yer verdi.
Kaynak: AA