Yabancilar, Yerli Ve Milli Yazilimli Çevrim Içi Sinavla Türkçe Sertifikasi Aliyor

'Türkçe Dil Sinavi' projesiyle dünyanin dört bir yaninda Türkçeyi yabanci dil olarak ögrenenlere güvenilir bir sinav yapma imkani sunuluyor Türkçede okuma, dinleme, yazma ve konusma becerilerini uluslararasi standartlarda ölçen sinav sayesinde bugüne kadar 10 bin kisiye sertifika verildi Projenin kurucusu Mustafa Hürmüzlü: 'TDS'nin muadili olan TOEFL, IELTS ve PTE, Ingilizce dil seviyesini dört beceride belirlemek için yapiliyor. TDS, Türkiye'de Türkçe için dört dil becerisinin ayni oturumda, tek sistemde ölçülüp degerlendirildigi tek sinav' 'Sistemin yeni versiyonunda yüz tanima uygulamasini ekledik. Bu, güvenligi biraz daha artiracak' '2020'de baslattigimiz projeyle su ana kadar 10 bin kisi sertifika aldi'

SEFA SAHIN - Yerli ve milli yazilimla gelistirilen çevrim içi Türkçe Dil Sinavi (TDS) projesiyle dünyanin dört bir yaninda Türkçeyi yabanci dil olarak ögrenenlere güvenilir bir sinav imkani saglaniyor.

Türkçede okuma, dinleme, yazma ve konusma becerilerini uluslararasi standartlarda ölçen sinav sayesinde bugüne kadar 10 bin kisiye sertifika verildi.

Projenin kurucusu Mustafa Hürmüzlü, AA muhabirine yaptigi açiklamada, proje kapsaminda 2015'ten beri çevrim içi egitim ve sinav yaptiklarini, 2017'de ise TDS'nin yazilimini gelistirmeye basladiklarini belirtti.

Türkiye'de dört dil becerisini ayni anda ölçen bir sistem olmadigi için projeyi gelistirmek istediklerini kaydeden Hürmüzlü, bu kapsamda Gazi Üniversitesi ile sertifika programlari yaptiklarini söyledi.

Hürmüzlü, bu programlarda, çevrim içi sinava yönelik sorularin nasil hazirlanacagi ve degerlendirilecegine iliskin çalismalarin yapildigini anlatarak, sunlari kaydetti:

"Bu programa 100 akademisyen katildi ve sertifika kazandi. Bu akademisyenlere soru yazdiriyoruz. Bu yüzden TDS Kilavuzu'nu hazirladik. Okuma, yazma, dinleme, konusma dil becerilerinde sorularin nasil hazirlanip degerlendirilecegi ve TDS sisteminin nasil kullanilabilecegini anlatan kilavuzumuz, Milli Egitim Bakanligi ve Maarif Vakfinin müfredatina ve uluslararasi standartlara göre hazirlandi. Kilavuzu tüm TÖMER'lere ücretsiz dagitacagiz."

- "Üniversitelerle is birligi yapiyoruz"

Sadece Türkçede bulunan "G" harfinin sapkasinin sembolik olarak kombinin yer aldigi logonun ve projenin patenti ile ISO'dan güvenlik ve kaliteyle ilgili 5 belge aldiklarini aktaran Hürmüzlü, Gazi, Hacettepe, Anadolu, Ankara Sosyal Bilimler, Yozgat Bozok, Çankiri Karatekin, Tokat Gaziosmanpasa, Nevsehir Haci Bektas Veli, Antalya Bilim ve Istanbul Gedik üniversiteleriyle is birligi yaptiklarini bildirdi.

Hürmüzlü, bu üniversiteler araciligiyla belirli periyotlarla sinav tarihlerini açiklamalarinin ardindan basvurularin alindigini aktararak, bu sayede sinavlarin üniversitelerin sinav merkezlerinde de yapilabildigini ifade etti.

Türkiye'de Istanbul, Ankara ve Izmir'de, yurt disinda ise Azerbaycan, Kazakistan ve Iran'da sinav merkezlerinin bulundugunu belirten Hürmüzlü, sunlari söyledi:

"Türkiye'ye okumak için gelebilecek ögrencilerin bulundugu ülkelerde sinav merkezi açmaya çalisiyoruz. Avrupa'daki ülkelerde bir sinav merkezinin olmasi bizim için yeterli. Üniversitelerle yapilan is birligiyle sinavin güvenligi, sistemin basarisi ve kalitesi daha çok artiyor. Bu sinav sistemi Türkiye'nin egitimde uluslararasilasmasina katkida bulunacak. Uluslararasi bir firmayla yaptigimiz anlasmayla firmanin 12 bin sinav merkezini TDS için kullanabilecegiz. Böyle oldugu için herhangi bir tarihte bir üniversitenin is birligiyle sinav yapacagiz diye duyuru yaptigimiz zaman, bu durum üniversitenin dünya genelinde taninmasina neden olacak. Yabancilar, sinavda basarili oldugunun kaniti olan sertifikasini üniversitelerden alacak."

- "Sadece laptop ve masaüstü bilgisayarla sinava girilebiliyor"

Hürmüzlü, Kovid-19 salgini döneminde TDS'nin güvenlik sistemini gelistirdiklerini, Türkçe, Arapça, Farsça, Ingilizce, Kazakça ve Özbekçe sinav uygulama kitapçigi hazirladiklarini ifade etti.

Sinav öncesi ögrencileri sinav uygulama kitapçigini gönderdiklerini vurgulayan Hürmüzlü, söyle devam etti:

"Çevrim içi sinava sadece laptop ve masaüstü bilgisayarlarla girilebiliyor. Sistemin soru havuzu sürekli olarak yenilenir. Sinav adayina özel tek kullanimlik benzersiz sinav kodu saglanir. Sinav öncesinde adayin kimlik kontrolü yapilir, sinav ortaminin çevresinin 360 derecelik görünümü kontrol edilir. Çevrim içi oldugu için kamera ve mikrofon açik olacak. Kopyanin önlenmesi için tüm önlemler aliniyor. Gözetmen, adayin bir durumundan süphelenmesi halinde, 'Laptopu veya kamerayi odada 360 derece döndür, bakalim kim var.' diyor. Bilgisayarda çevrim içi sinava girince ekranda tamamen sistemin kendisi açik oluyor ve baska bir sekmeyi açamiyor. Adayin baska bir sekmeyi açmasi durumunda sinav otomatik olarak iptal oluyor."

- "Okuma-dinleme becerisi sistem, yazma-konusma ise hoca tarafindan degerlendiriliyor"

Hürmüzlü, Türkiye'de yapilan dil sinavlarinda konusma-yazma ve okuma-dinleme uygulamalarinin farkli çevrim içi programlariyla yapildiginin altini çizerek, su bilgileri paylasti:

"Yerli firmayla, milli yazilimla Türkçe Dil Sinavi sistemini gelistirdik. Bu sinavin muadili olan TOEFL, IELTS ve PTE, Ingilizce dil seviyesini belirlemek için yapiliyor. TDS, Türkiye'de Türkçe için dört dil becerisinin ayni oturumda, tek sistemde ölçülüp degerlendirildigi tek sinav. Okuma, dinleme becerisi sinav esnasinda sistem tarafindan otomatik olarak degerlendirilir ama yazma ve konusma sisteme kaydedilir ve hocalar tarafindan sinav sonrasinda degerlendirilir. Her sinav katilimcisinin verdigi yanit, ilgili sinav merkezinde bulunan iki ayri puanlayici tarafindan degerlendirilir. Hocalar, yanitin hangi sinav katilimcisina ait oldugunu göremezler. Sistem iki ayri puanlayicinin ortalamasini otomatik olarak hesaplar. Degerlendirmede geçerlilik ve güvenirlik yüksek tutulur."

Sistemin ikinci versiyonunu hazirladiklarini duyuran Hürmüzlü, "Sistemin yeni versiyonunda yüz tanima uygulamasini ekledik. Bu, güvenligi biraz daha artiracak. Yerli yazilim oldugu için istedigimiz sekilde sistemi degistirebiliyoruz ve gelistirebiliyoruz. Biz, yabanci dil olarak Türkçeyi ögrenen herkesin TDS'ye girebilmesi ve sertifika alabilmesini istiyoruz. 2020'de baslattigimiz projeyle su ana kadar 10 bin kisi sertifika aldi." bilgisini paylasti.

Hürmüzlü, adaylarin sinavlarla ilgili detayli bilgiye "turkcedilsinavi.com" internet adresinden ulasabilecegini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA