Türk Kadinlarinin Ürettigi Ev Yapimi Salçalar Avrupa Yolunda

Tarlalarindan topladiklari domateslerle yaptiklari yöresel salça ve domates püresiyle dünya pazarina açilan kadinlar, organik ev salçasi ve domates suyu yapmak için de harekete geçti Akkaya Tarimsal Kalkinma Kooperatifi Baskani Zehra Varol: 'Artik seneye topraklarimiz bize tamamen yüzde yüz organik domateslerimizi verecek. Biz de artik etiketlerimize organik logosunu basabilecegiz. Bu sayede de Türkiye'de ilk defa organik salça üreten kooperatif olacagiz' 'Hedeflerimizden biri de ata tohumlarimizi tekrar yayginlastirmak. Onunla ilgili çalismalar yapiyoruz'

YESIM SERT KARAASLAN - Ankara'nin Ayas ilçesinde 11 girisimci kadin, kurduklari kooperatif ile ürettikleri salçalari ihraç ederek Avrupa sofralarini tatlandiriyor.

Domatesiyle ünlü Ayas'ta kendi tarlalarinin mahsulüyle ev salçasi yapan kadinlar, iç piyasanin yani sira Almanya ve Hollanda pazarina açildi.

Gelecek yil tamamen organik tarimla domates üretimine geçmeyi planlayan kadin girisimciler, bir yandan ülke ekonomisine katki saglamak, bir yandan kadinlarin çalisma hayatindaki yerini artirmak, diger yandan da dünya mutfaklarini ev yapimi salçalarla lezzetlendirmek istiyor.

Ayas Akkaya Tarimsal Kalkinma Kooperatifi Baskani Zehra Varol, AA muhabirine yaptigi açiklamada, kadinlarin tarlada üretimin her alaninda çalistigini belirterek, zamanla bu emegi daha etkin nasil kullanabileceklerini düsündüklerini söyledi.

Bir süre sonra çesitli yerlerden kooperatif kurarak üretime daha fazla deger katabilecekleri yönünde fikir birligine vardiklarini anlatan Varol, "Bu fikri olgunlastirdik 11 kadin çiftçiyle kooperatifimizi kurduk. Tarlada çalisan bizler, söz sahibi olalim, kendimize ait bir kurulus üzerinden çalisma yapalim ve kendi ekonomik özgürlügümüzü kazanalim istedik. Ayni zamanda da köyümüzün ve bölgemizin daha çok kalkinmasini amaçladik." diye konustu.

- "Bu yil itibariyla yaklasik 90 ton salça üretimimiz olacak"

Varol, bölgelerinde üretilen domateslerle ev yapimi salça yapmak için yola çiktiklarini dile getirerek, sunlari kaydetti:

"Kooperatifimizin ilk projesi olarak, kendi yetistirdigimiz Ayas domateslerinden yöresel ev salçasi yapmak için tesisimizi kurduk. Su andaki üretimimizin tamami kooperatif ortaklarinin kendi tarlalarindan elde edilen domateslerle yapiliyor, ancak yetmedigi zaman Ayas çiftçisinden temin ediyoruz. Fabrikamizin yaklasik 150 ton domates salçasi yapabilme üretim kapasitesi var ama biz bunun tamamini kullanmadik. Piyasaya girdikçe, pazari gelistirdikçe üretimimizi de artirmamak istiyoruz. Bu yil itibariyla yaklasik 90 ton salça üretimimiz olacak."

- "Is birliklerinin artmasi için destek istiyoruz"

Pazar kapasitesinin her geçen gün genisledigini vurgulayan Varol, ilk olarak iç piyasada hizmet verdiklerini ama 2020 itibariyla yurt disina da açildiklarini söyledi.

Varol, sözlerine söyle devam etti:

"Ilk etapta yerli piyasayla basladik, Ankara bizim için çok önemliydi. Su anda Ankara'da 3 yerel zincir market ile bir Türkiye genelinde hizmet veren zincir markete ürünlerimizi veriyoruz. Ilerleyen süre için hedefimiz, uluslararasi pazara açilabilmekti. Ihracat belgemizi aldik. Çok sükür ki geçtigimiz yil yurt disina ürün satisimizin baslangicini yaptik. Hollanda'ya bir parti gönderdik, begenilmesi üzerine ikinci sevkiyatimizi gerçeklestirdik. Küçük sevkiyatlar olsa da su an bizim için çok degerli. Ardindan bir miktar da Almanya'ya ürün yolladik. Hedefimiz, çok daha fazla ülkeye yönelik bir pazar. Bu yil için de Hollanda'dan siparis var, onun hazirliklarini yapiyoruz. Diger Avrupa ülkelerine de açilmak istiyoruz. Bunun yani sira Orta Dogu ülkeleri, Türk Cumhuriyetlerine ihracat yapabilmek için çalismalar yürütüyoruz. Is birliklerinin artmasi için destek istiyoruz. Tarim, Aile ve Sosyal Hizmetler, Ticaret ve Çalisma Bakanliklarina mesaj göndermek istiyorum. Bizlere sag olsun her zaman destekleri var, ancak bu desteklerin daha somut olmasini istiyoruz. Bizim gibi üretime geçmis, pazarda yer alan kooperatifleri ve girisimci kadinlari daha çok desteklemelerini istiyoruz."

- "Tamamen organik tarima geçiyoruz"

Ikinci hedeflerinin organik tarim olduguna ve bunun için harekete geçtiklerine isaret eden Varol, "Bu yil organik tarima geçiste ikinci yilimiz. Artik seneye topraklarimiz bize tamamen yüzde yüz organik domateslerimizi verecek. Biz de artik etiketlerimize organik logosunu basabilecegiz. Bu sayede de Türkiye'de ilk defa organik salça üreten kooperatif olacagiz." dedi.

Hedeflerinden birinin de ilerleyen dönemde ata tohumlariyla ürün almak oldugunu vurgulayan Varol, "Hedeflerimizden biri de ata tohumlarimizi tekrar yayginlastirmak. Onunla ilgili çalismalar yapiyoruz. Orijinal Ayas domatesinden domates suyu üretmeyi hedefliyoruz. Su an domates salçasi ve domates püresi üretiyoruz." ifadelerini kullandi.

- "Türk kadini üretimde olmazsa ülke kalkinamaz"

Kooperatif Baskani Varol, girisimci Türk kadinlarina örnek olmak istediklerini belirtti.

Tarih boyunca Türk kadinin her zaman üretimin içinde aktif yer aldigini ifade eden Varol, "Kadinlar, her zaman üretimde yer almali. Korkmadan girisimci olmali. Çünkü, Türk kadini üretimde olmazsa ülke kalkinamaz. Kadinlar birlik içinde girisimde bulunmali ve üretime dahil olmali." degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA