TDV Islam Ansiklopedisi Kabe Ve Medine-I Münevvere'nin 140 Yillik Tasvirlerini Yayinladi

Türkiye'nin en önemli bilimsel basvuru kaynaklarindan TDV Islam Ansiklopedisi Mevlidi Nebi haftasinda 'Muhammediyye' maddesini güncelledi Osmanli mutasavvif sairlerinden Yazicioglu Mehmed Efendi'nin Hz. Peygamber'in hayatini sade ve akici bir üslupla anlattigi, manzum bir eser olan Muhammediyye, Osmanli dinitasavvufi kültürünün en önemli kaynaklari arasinda yer aliyor Ansiklopedinin internet sitesinde Kabe, Medinei Münevvere ve Mescidi Nebevi'nin 140 yillik tasvirlerinin de bulundugu çok sayida görsel yayinlandi

Mevlid-i Nebi Haftasi dolayisiyla Türkiye Diyanet Vakfi (TDV) Islam Ansiklopedisi'nin "Muhammediyye" maddesinin dijital versiyonu daha önce yayimlanmamis yeni ve orijinal görsellerle güncellendi.

2013 yilinda 44 cilt olarak baskisi tamamlanan, ardindan iki ek cildi yayimlanan, 2014'ten itibaren internet üzerinden ücretsiz erisime açilan ve 2018'den itibaren de bir elektronik ansiklopedi haline gelen TDV Islam Ansiklopedisi, yeni bilgi ve görsellerle güncellenmeye devam ediyor. Yaklasik 17 bin madde içeren ansiklopedinin mevcut maddelerinin güncellenecegi ve binlerce yeni maddenin ilave edilecegi Ikinci Edisyon çalismalari da baslamis durumda.

Osmanli dini-tasavvufi kültürünün en önemli kaynaklarindan olan ve 15. yüzyilda yasamis mutasavvif sair Yazicioglu Mehmed Efendi'nin Hz. Peygamber'in hayatini sade ve akici bir üslupla anlattigi, siyer-mevlid türü bir manzum eser olan Muhammediyye'nin müellifine ait el yazmasi nüshasina ve farkli tasbaskilarina ait görseller TDV Islam Ansiklopedisi tarafindan yayimlandi.

Yüzyillar boyunca elden ele dolasan eser hakkinda TDV Islam Ansiklopedisi’nde yer alan "Muhammediyye" maddesinin dijital versiyonu, bu yil Mevlid-i Nebi Haftasi dolayisiyla yeni ve orijinal görsellerle güncellenerek “islamansiklopedisi.org.tr” adresinde okurlarin dikkatine sunuldu.

Web sitesindeki görseller arasinda Muhammediyye'nin, Vakiflar Genel Müdürlügü arsivlerinde bulunan müellif hatti nüshasina ait örnekler de yer aliyor.

Türkiye ve dünya kütüphanelerinde çok sayida yazma nüshasi bulunan Muhammediyye'nin yirmiden fazla tasbaskisindan 1800'lü yillarda Ahmed Rakim Efendi ve Mustafa Rakim Efendi gibi meshur hattatlarca yazilmis olanlara ait bazi görseller de TDV Islam Ansiklopedisi "Muhammediyye" maddesinde arastirmacilarin dikkatine sunuluyor. Bu görseller arasinda 19. yüzyila ait Kâbe-i muazzama ve Mescid-i Nebevi çizimleri, cennetteki Tuba agacinin ve kiyamet günü Hz. Muhammed ümmetinin altinda toplanacagi livaü'l-hamd sancaginin tasvirleri dikkat çekiyor.
Kaynak: AA