Pediatrik Kalp Cerrahisi Bölgedeki Tek Merkez

Gaziantep Üniversitesi Tip Fakültesi Pediatrik Kalp Cerrahisi Bilim Dali konjenital (dogustan gelen) kalp hastaliklari ve cerrahi tedavisi konusunda bölgede ilk ve tek olarak hizmet veriyor.

Pediatrik Kalp Cerrahisi Bölgedeki Tek Merkez
Gaziantep Üniversitesi Tip Fakültesi Pediatrik Kalp Cerrahisi Bilim Dali, son yillarda artan siklikla ve ciddi bir saglik problemi olarak görülmekte olan konjenital kalp hastaliklari konusunda bölgede ilk ve tek merkez olmaya devam ediyor. Konjenital kalp hastaliklari konusunda bilgiler veren Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Mehmet Adnan Celkan,“ Dogumsal kalp hastaliklari fetusun anne karninda gelisimi esnasinda olusan, kalpte veya kalbin büyük damarlarinda dogumdan itibaren bulunan yapisal bozukluklardir. Bu bozukluklarin çok genis bir yelpazesi var. Bunlarin çogu kalpte ve büyük damarlarda kanin akisini engelleyen veya kanin kalp içinde normal olmayan sekilde akisindan kaynaklanan sorunlardir. Bu hastaliklarin tani ve tedavi süreçleri deneyimli saglik personeli ve yüksek teknolojik yatirimlar gerektirmektedir” dedi.

“Bu hastaliklarin cerrahi tedavisi mümkündür”

Hastalarin çogunda hastaligin nedeninin ne oldugunu tespit edemediklerini vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Adnan Celkan, hastaliklarin cerrahi tedavisinin mümkün oldugunu dile getirerek, “Hastalikta genetik faktörler önemlidir. Ayrica annedeki diyabet, gebeligin ilk sekiz haftasinda kullanilan bazi ilaçlar, sigara-alkol, röntgen isinlari ve bazi enfeksiyonlar bu hastaliklara neden olabilmektedir. Dogum sonrasi görülen morarma, nefes darligi veya hizli soluk alip verme, çabuk yorulma, büyüme geriligi, bayilma en sik görülen belirtilerdir. Bu hastaliklarin tanisi pediatrik kardiyologlar tarafindan konulmaktadir. Pediatrik ekokardiyografi ve anjiografi yapilir. Ayrica dogum öncesi fetal ekokardiyografi de etkindir. Bu hastaliklarin cerrahi tedavisi mümkündür. Pediatrik Kalp Cerrahisi ülkemizde sadece bazi merkezlerde yapilabilen ileri teknolojili ve yetismis eleman gerektiren tedavi yöntemidir” ifadelerini kullandi.

“300’e yakin çocuk kalp ameliyati yaptik”

Referans merkez olmalari nedeniyle çevre illerden birçok pediatrik kalp cerrahinin merkezlerine bilgi ve deneyimlerini artirmak için basvurduklarina dikkat çeken Celkan, “Gaziantep Üniversitesi Tip Fakültesi Pediatrik Kalp Cerrahisi Bilim Dalinda son üç yilda 300’e yakin çocuk kalp ameliyati yapilmistir. Yeni dogandan 15 yasa kadar çesitli kalp problemi olan çocuklar merkezimizde basariyla opere edilmistir. En sik yaptigimiz ameliyatlar ASD, VSD,Sant, Fontan, Fallot Tetralojisi, Aort koarktasyonu ve büyük damarlarin anomalilerinin düzeltilmesidir. Ameliyat sonrasi çok ciddi yogun bakim takibi ekibimiz tarafindan yapilmaktadir. Bir çocuk ameliyatinin gerçeklesmesi için yaklasik 40 kisilik bir ekip canla basla çalismaktadir” seklinde konustu.

“Suriye ve Irak’tan da merkezimize basvuruyorlar”

Merkeze sinir ülkelerinden çok sayida basvurunun da oldugunu söyleyen Celkan, “Hem kendi ülkemize hem de sinir ülkelerine hizmet veren bölümümüz bölgede tektir ve canla basla hizmete devam etmektedir. Son yillarda sinir ötesinde yasanan olaylar nedeniyle özellikle Suriye ve Irak’tan çocuk hastalar merkezimize gönderiliyor. Son üç yilda 120’ye yakin Suriyeli çocuga açik kalp ameliyati yaptik. Merkezimize her gün sinir ötesinden çocuk hastalar kalp ameliyati olmak için gelmeye devam ediyor. Çocuk kalp hastaliklari ciddi bir saglik problemi olarak karsimiza çikmaya devam etmektedir. Ameliyat sirasi bekleyen onlarca çocuk var. Bu yilsonuna kadar randevularimiz doldu. Bölümümüz bölgede bu konuda referans merkez olmaya devam edecektir. Ancak ameliyatlarda kullanilan bazi malzemelerin temininde zorluklar yasanmaktadir. Yetismis eleman sayisi maalesef yeterli degil. Sorunlarin çözümü bu hastaliklarda ki tedavi sansini ve basarisini artiracaktir” diye konustu.

Kaynak: İHA