MHP'li Özdemir Açiklamasi 'Bünyan'a Açik Hava Müzesi Kurulmalidir'

MHP Genel Baskan Yardimcisi ve Kayseri Milletvekili Ismail Özdemir, Kayseri’nin Bünyan ilçesinde Açik Hava Müzesi kurulmasi için kanun teklifi verdi.

MHP'li Özdemir Açiklamasi 'Bünyan'a Açik Hava Müzesi Kurulmalidir'
MHP Kayseri Milletvekili Ismail Özdemir, kanun teklifinin gerekçesinde Bünyan ilçe mezarliginda Ilhanli ve Selçuklu döneminden 22 adet mezar tasinin kaldigini ve bunlarin da diger Osmanli mezarlarinda oldugu gibi defin islerine kapatilmadigi için yeni mezar yeri açma mücadelesinden dolayi büyük bir tahribata ugramakta oldugunu belirtti.

Kanun teklifinde MHP Kayseri Milletvekili Özdemir, “Türbelerin ayaga kaldirilmasi, çevrelerinin temizlenmesi ve düzenlenmesi gerekmektedir. Türk tarihi açisindan büyük öneme sahip, Selçuklu ve Ilhanli dönemine ait mezar taslari lahit biçiminde yekpare tastan oldugu için baska yerlere tasindigina dair iddialar mevcuttur. Bu mezar taslarinin, restore edilerek türbenin etrafina konuslandirilarak, defin islemine kapatilmasinin saglanmasi ile bir açik hava müzesi olusturulmasi gerekmektedir. Benzer sekilde Osmanli dönemine ait mezar taslarinin da korunmasi uygun olacaktir. Benzerlerinin Ahlat’ta bulundugu mezarlarin ve mezar taslarinin muhafazasi tarihi ve kültürel varligimizin muhafazasi için de önem arz etmektedir." ifadelerine yer verdi.

Özdemir, TBMM’ye sunulan kanun teklifi ile Bünyan Ilçesi Mezarligi’nda bulunan Selçuklu, Ilhanli ve Osmanli dönemlerine ait mezarlar ve türbelerin korunmasi amaciyla Bünyan Açik Hava Müzesi Kurulmasinin amaçlandigini belirterek, 1 yil içerisinde Kültür ve Turizm Bakanligi’nin konuyla ilgili çalismalari tamamlamasi gerektigini belirtti.

Kaynak: İHA