Maske Yüzdeki Duygulari Örttü

SIVAS – Uzman Psikolog Hatice Agkas, yüzdeki mimikleri örten maskenin duygusal iletisimi engelledigi gibi birçok kisinin asiyi hastaliktan korunmak için degil normale dönmek için tercih ettigini söyledi

Maske Yüzdeki Duygulari Örttü
Yaklasik 2 yildir tüm dünyayi etkisi altina alan Covid-19 salgini birçok tedbiri de beraberinde getirmisti. Vaka sayilarinin arttigi dönemlerde neredeyse tüm illerde maske takma zorunlu hale geldi. Hayatimizin bir parçasi haline gelen maske kimileri için olumlu degerlendirilirken kimileri içinse adeta bir iskence haline geldi. Asilanmayla birlikte maske kullanimi azalirken Uzman Psikolog Hatice Agkas, maskenin insanlar üzerindeki psikolojik etkilerini degerlendirdi.

Maske duygusal iletisimi engelliyor

Uzman Psikolog Hatice Agkas, maskenin insanin kendisini rahatça ifade etmesine engel oldugunu belirtip “Maske bizim disaridan görünüsümüzü tabi ki degistirdi. Yani insanlarin bizi tanimasi bizim mimiklerimize, jestlerimize gülüyor muyuz, agliyor muyuz nasil bir duygu içerisindeyiz bunu görmemizi engelledi ve bizi bir sekilde sakladi. Biz kendimizi rahatça ifade etmekten ali konulmus duruma geldik ve bunla beraber cilt tahrisleri olusturmaya basladi, saglik sikintilari olusturmaya basladi ama bizi daha büyük bir saglik sikintisindan koruyor. Psikolojik açidan baktigimiz zaman insan kendini ifade etmeye mecbur bir varlik aslinda. Karsimizdakiler bizim duygu durumumuzu, hislerimizi bir sekilde anlayabilmesi gerekiyor ama biz maske taktigimiz zaman karsimizdaki mutlu mu, hüzünlü mü, söyledigimiz bir seye gergin bir tepki mi veriyor yoksa normal mi karsiliyor biz artik bu tepkileri kontrol edememeye basladik. Bizim birbirimizi tanima oranimizi daha fazla azaltti aslinda’’ dedi.



"Jest ve mimikler kapaniyor"

Psikolog Agkas, maskeyle beraber insanin jest ve mimiklerinin örtüldügünü söyleyerek “Öncelikle hepimiz artik ayni sekilde görünüyoruz. Sadece bizim bireysel olarak farklarimizi olusturan sey gözlerimiz olmaya basladi.

Insan birini tanirken ya da biriyle iletisime geçerken önce yüzüne bakar. Biz ilk alti ayimizdan itibaren bir insanin yüzüne baktigimiz zaman o insanin mutlu mu, üzgün mü, tavirli mi oldugunu anlamaya çalisiriz. Ama simdi maskeyle beraber bu jest ve mimiklerin çogu kapanmis duruma geliyor, sadece gözlere bakiyoruz. Bu tek tiplestiren maskelere baktigimizda hepimiz ayni görünmeye basladik. Oysaki insan kiyafetleriyle dis görünüsüyle kendi içerisinde nasil bir kisilik oldugunu yansitir. Ama bu tek tiplestirme bu sadece beyaz maske takma bizdeki bu kendimizi yansitma olayini elimizden aldi. Bununla beraber sektör renkli maskeleri gelistirdi. Baktigimizda maskelerin üzerine makyaj yapan insan figürler yapiyoruz. Bir sekilde kendimizi yansitmak için alanlar olusturmaya çalisiyoruz. Ben sadece bu maske degilim aslinda. Ben bunun altinda gülen bir suratim ya da üzgün bir suratim. Kendimizi ifade etmeye çalisiyoruz bunlarla beraber” ifadelerini kullandi.

Asi normallesmek için tercih ediliyor

Psikolog Hatice Agkas, insanlarin büyük kisminin normale dönmek için asi oldugunu belirterek “Aslinda asida bizi psikolojik olarak çok fazla etkiliyor. Baktigimiz zaman asiyi sadece hastaliktan kurtulmak için yapmiyorlar sana. Ayni zamanda artik bir normale dönmek istiyoruz. Biz evden çikmak istiyoruz, rahat bir sekilde gezmek istiyoruz ve bu korkularimiz bitsin istiyoruz. Insanlarin geneli de artik ben kurtulayim hasta olmamak için asi olmuyorlar. Normale dönelim artik normal bir hayat sürelim, maskeden kurtulalim, dezenfektanlardan kurtulalim. En basta da bu korkulardan kurtulalim. Asi bunun için çok fazla gerekli aslinda. En fazla bizi bu psikolojik süreçlerden ötelestiriyor. Korkumuz azaliyor artik. Ben zaten asi oldum diyor. Kendini daha fazla güvende hissediyor insan ve daha aktif bir sekilde hayatin içerisine karisiyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA