La Palma'daki Yanardag Felaketi Tam 1 Aydir Sürüyor

Ispanya’ya bagli La Palma Adasi’nda Cumbre Vieja Yanardagi’nin faaliyetleri 1 aydir devam ederken, yanardagdaki patlamalar tekrar siddetlendi.

La Palma'daki Yanardag Felaketi Tam 1 Aydir Sürüyor
Ispanya’ya bagli Kanarya Adalari’nin en büyük 5’inci adasi La Palma’da yer alan Cumbre Vieja Yanardagi 19 Eylül’den bu yana kül ve lav püskürtmeye devam ediyor. Tam 1 aydir faaliyette olan yanardagin faaliyetlerinin yakin zamanda bitmesi beklenmezken, yanardagdaki patlamalar siddetini artirdi. Yanardagdaki lav çikisi yogunlasirken, lavlar yerlesim yerlerine yaklasti. Lavlar, bazi yerlesim bölgelerinde ise yangina neden oldu. Adada su ana dek lavlar nedeniyle 754 hektar alan ve bin 835 bina yok oldu, yaklasik 7 bin kisi ise adadan tahliye edildi.

Lavlarin denize inmesinden endise ediliyor

Yerel yetkililer, güneydeki lav akintisinin denizden yaklasik 200 metre uzaklikta olmasi nedeniyle Tazacorte bölgesinde koruyucu önlemleri artirdi.

Bilim adamlari, lavlarin denizle bulusmasindan endise duyuyor çünkü böyle bir durumda göz, akciger ve cilt tahrisine neden olabilecek zehirli gazlarin havaya salinabilecegi düsünülüyor.

Yanardagin faaliyetlerinin yakin zamanda bitmesi beklenmiyor

Kanarya Adalari Baskani Angel Vctor Torres geçtigimiz pazar günü yaptigi açiklamada, Cumbre Vieja Yanardagi’nin faaliyetlerinin yakin zamanda bitmesinin beklenmedigini ve yanardagdaki patlamalarin henüz sonunun görünmedigini ifade etmisti. Konusmasinda bilim adamlarinin da görüslerine deginen Torres, "Herkesin en büyük arzusu bu yönde olmasina ragmen patlamanin sona ermesinin yakin olduguna dair herhangi bir isaret yok” demisti.

Öte yandan, Ispanya Ulusal Cografya Enstitüsü tarafindan daha önce yapilan açiklamada, La Palma’da son 24 saatte en büyügü 4.3 olan toplam 42 depremin kaydedildigi bildirilmisti.

La Palma Havalimani tekrar açildi

Adanin büyük bölümü lav ve külle kaplanirken, küller hava yolu ulasimini da olumsuz etkiledi. Ispanya Havalimanlari Isletmeleri (Aena), La Palma Adasi ile baglantili toplam 38 uçustan 28’inin iptal edildigini fakat hafta sonu kapatilan La Palma Havalimani’nin yeniden açildigini belirtmisti.
Kaynak: İHA