Kütahya'da 20 Yildir Yürüyemeyen Kazazede Yeniden Adim Atmaya Basladi

Trafik kazasinda omurgasi kirilinca tekerlekli sandalyeye mahkum kalan ancak 5 ay önce baslayan yeni tedavi sürecine cevap veren Abdullah Yigit: 'Tekrar ayaga kalkabilmek, aynanin karsisinda desteksiz ayakta durabilmeyi görebilmek çok güzel bir duygu. Tam anlamiyla sagligima kavusarak hastaneden ayrilacagima inaniyorum'

MUHARREM CIN - Kütahya'nin Tavsanli ilçesinde 20 yil önce geçirdigi trafik kazasinda omurgasinin kirilmasi nedeniyle yürüme yetisini kaybeden Abdullah Yigit, tedavisinin ardindan yeniden adim atabilmenin mutlulugunu yasiyor.

Kütahya-Tavsanli kara yolu Örenköy yakininda 19 yasindayken geçirdigi trafik kazasinda omurgasi kirildigi için tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kalan Yigit, Kütahya Saglik Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesinde 5 ay önce baslatilan yeni tedavi süreci sayesinde yeniden yürümeye basladi.

Ailesine ait isletmede çalisan Abdullah Yigit, AA muhabirine, tekrar adim atmaya basladigi için kendisini yeniden dogmus gibi hissettigini söyledi.

Kaza nedeniyle hayatinin degistigini anlatan Yigit, söyle konustu:

"Asker ziyaretine giderken otomobilimizin takla atmasi sonucu geçirdigim trafik kazasinda omurgam T3, T4 bölgesinden kirildi. Ilk yardim esnasinda sikintilar yasanmis. Ehil olmayan insanlar beni tasimis. O dönem önce Kütahya Devlet Hastanesine, ardindan da Eskisehir'deki hastaneye sevk ettiler. Yogun bakim ünitesinde kaldigim süre içinde omurgamin kirik oldugu bilinmiyor. Daha sonra omurgamin kirik oldugu anlasiliyor. Eskisehir'de ameliyat sonrasi kollarimi hareket ettirmeyi basardim."

Yigit, kazadan sonra yürüyemedigi için tekerlekli sandalyeye bagimli oldugunu aktardi.

Bu süreçte yurt içi ve disinda tedavi süreçleri geçirdigini ancak iyilesemedigini dile getiren Yigit, sunlari anlatti:

"Ukrayna'da 3 ay tedavi gördüm. Türkiye'deki farkli hastanelerde de tedavi süreçlerim oldu ancak bugünkü gibi bir sonuç elde edemedik. Yaklasik 6 ay önce Kütahya'daki hastanede Türkiye'nin dört bir yanindan gelen birçok hastanin tedavi oldugunu ögrendim ve tekrar tedavi olmaya karar verdim. 20 yil sonra tekrar ayaga kalkabilmek, aynanin karsisinda desteksiz ayakta durabilmeyi görebilmek çok güzel bir duygu. Sag olsun doktorlarim da bu konuda çok yardimci oluyorlar. Tam anlamiyla sagligima kavusarak hastaneden ayrilacagima inaniyorum."

- "Su anda desteksiz oturabiliyor"

Dr. Ögretim Üyesi Fatma Yaman, Yigit'in geçirdigi kazada T4 seviyeli omurilik felci nedeniyle yürümedigini belirtti.

Uygulanan tedavi sayesinde kazazedenin adim atmayi basardigini söyleyen Yaman, su bilgileri paylasti:

"10 yildir fizik tedavi almamasi ve rehabilitasyondan uzak durmus olmasi bizim için daha komplike bir vaka oldugunu gösteriyordu. Öncelikle desteksiz oturma egitimi verdik ve su anda desteksiz oturabiliyor. Ayrica kollardaki kaslarda ciddi kas kayiplari nedeniyle destege çok daha fazla ihtiyaç duyuyordu. Transfer egitimiyle tamamen bagimsiz olmasini sagladik. Bizim için en önemli yüz güldüren ve hastamizi umutlandiran, rehabilitasyon isigini yakan, hastamizi paralel bara çikartabilmemizdi. Yardimci cihazlarla yürüme egitimine basladik. Hastanemizdeki diger saglik çalisanlarinin emegiyle uzun bacak yürüme cihaziyla kisa mesafe yürütebildik. Bu bizim için çok önemli bir basariydi."

Yaman, KSBÜ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesinin, çoklu travma sonucunda çoklu kiriklari bulunan, yürümekte zorluk yasayan ortopedik rehabilitasyon gerektiren hastalarin tedavi edildigi bir merkez oldugunu ve Türkiye'nin her yerinden hasta kabul ettiklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA