Kartal'da Elektronik Atiklar Toplaniyor, Siteler Ve Muhtarliklar Kazaniyor

Sifir atik bilincini kazandirmak amaciyla Kartal’da önemli çevre projelerine imza atan Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlügü’nün girisimi ile Kartal’daki 20 muhtarlik ve siteler arasinda “Elektronik Atik Toplama” yarismasi düzenleniyor.

Kartal'da Elektronik Atiklar Toplaniyor, Siteler Ve Muhtarliklar Kazaniyor


Kartal Belediye Baskani Gökhan Yüksel’in öncülügünde çevreyi ve insani merkeze alan çalismalar Kartal’da tüm hiziyla devam ediyor. Bu çalismalar kapsaminda 18 Ekim 2021-31 Ocak 2022 tarihleri arasinda düzenlenecek olan çevre hareketi ile kullanim ömrünü tamamlamis en fazla elektronik atigi toplayip Kartal Belediyesi’ne teslim eden muhtarliklar ve site yönetimleri çesitli hediyeler kazanacak.

Çevre duyarliligi konusunda mahalle muhtarlari ile site yönetimlerinin geri dönüsüm odakli ortak bir çalismada yer almasinin amaçlandigi “Elektronik Atik Toplama” projesi ile site ve muhtarliklarda biriktirilen e-atiklar, Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlügü tarafindan kaynaginda ayri toplanarak kayit altina alinacak ve en çok atik toplayan muhtarlik ve site yönetimine; 500 kg e-atik karsiliginda 1 adet çift kollu temizlik arabasi veya dikey elektrikli süpürge, 1000 kg e-atik karsiliginda 1 adet çay makinesi, 200 kg e-atik karsiliginda 10 adet aydinlatma seti ve 50 kg e-atik karsiliginda 1 adet mantar pano veya el dezenfektani hediye edilecek.

Yarismada toplanacak atik maddeler; cep telefonu, ekmek kizartma makinesi, mikrodalga firin, televizyon, radyo, bilgisayar, yazici, çamasir makinesi, buzdolabi vs. gibi; küçük ev aletleri, bilisim ve telekomünikasyon ekipmanlari, tüketici ekipmanlari, aydinlatma ekipmanlari, elektrikli ve elektronik aletler, izleme ve kontrol aletleri ve otomatlarini kapsamakta.

Elektronik atik dönüsümü neden önemli

E-atiklar, çogunlugu zehirli olan kobalt, baryum, civa vb. 1000’den fazla zararli madde içeriyor ve atiklar düzgün bir sekilde yok edilmediginde bu maddeler insan ve çevre sagligina ciddi zararlar veriyor. Dünyadaki atiklarin %1’ini elektronik atiklar olusturur. Buna ragmen topraktaki tehlikeli madde kirliliginin %70’ine e-atiklar sebep olmaktadir.

E-atik geri dönüsümü, ömrünü tamamlamis elektronik esyalardan degerli malzemelerin geri kazanilarak, yeni ürünlerde kullanilmasini saglar. Böylece, enerji tasarrufu saglanir, çevre kirliliginin önüne geçilir.

2018’de büyük ev esyalarinin yüzde 75’i, küçük ev aletlerinin yüzde 50’si, bilisim ekipmanlari ve telekomünikasyon ekipmanlarinin yüzde 65’i, elektrikli ve elektronik aletlerin yüzde 50‘si, oyuncaklar, eglence ve spor aletlerinin yüzde 50’sinin yönetmelik çerçevesinde geri dönüsümü ile büyük bir ekonomik istihdam saglanmasi hedefleniyor.

E-atik geri dönüsümü atiklarda bulunan civa, kursun vb. gibi zehirli maddeleri çevreye zarar vermeden geri dönüstürerek, çevrenin korunmasini saglar. E-atik geri dönüsümü, büyüyen bir sektör olarak yeni is imkânlari ve geri dönüstürülen malzemeler için ikinci bir piyasa olusmasini saglar. Atik Alani Ihtiyacini Azaltir, e-atik geri dönüsümü gereksiz yere verimli topraklarimizin atiklarla dolmasini engelleyerek atik alanlarina olan ihtiyaci azaltir. Detayli bilgi için www.kartal.bel.tr adresi ziyaret edilebilir.
Kaynak: İHA