Iki Doz Kovid-19 Asisi Olanlarin Orani 33 Ilde Yüzde 75'I Geçti

Saglik Bakanligi verilerine göre, 18 yas üstü nüfusta en az iki doz asilananlarin oraninin yüzde 75'i astigi il sayisi 33'e, yüzde 80'i astigi il sayisi ise 7'ye çikti Türkiye genelinde 68 ilde, 18 yas üstü nüfusun yarisindan fazlasi asilandi Son bir ayda asilanma oraninin en çok arttigi iller sirasiyla Hakkari, Sirnak, Mardin, Bitlis ve Sanliurfa oldu Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi Ilhan: 'Ülke genelinde en az çift doz asilanma oranlarinin yüzde 80'ler düzeyine gelmesiyle toplumsal bagisikliga çok daha yakin olmamiz mümkün olacak' 'Son dönemde günlük asilama hizinin yavasladigini görüyoruz. En önemli nedenleri arasinda gençlerin asiya yeterince ilgi göstermemesi yer aliyor'

BURCU ÇALIK- Kovid-19'la mücadele kapsaminda 18 yas üstü nüfusun yüzde 75'inden fazlasina en az iki doz asi yapilan illerin sayisi 33'e ulasti. 7 ilde ise bu oran yüzde 80'in üzerine çikti.

AA muhabirinin, Saglik Bakanliginin "covid19asi.saglik.gov.tr" sitesindeki verilerden derledigi bilgilere göre, Türkiye genelinde 18 yas üstü nüfusta, en az çift doz asi olma oranlarini artirarak, düsük riskli (mavi renk) kategoride yer alan illerin sayisi her geçen gün artiyor.

Bakanligin 20 Eylül 2021 tarihli verilerinde 7 il iki doz asilamada yüzde 75'i geçerken, dün itibariyla bu sayi 33'e ulasti.

Iki doz asilama oranlarinda ilk siralari alan Mugla, Kirklareli, Ordu, Amasya, Çanakkale, Eskisehir ve Osmaniye'de oran yüzde 80'in üzerine çikti. Edirne, Balikesir ve Burdur'da 18 yas üstü nüfusun yüzde 79'undan fazlasi, Zonguldak, Izmir, Bartin, Giresun ve Aydin da yüzde 78'den fazlasi asilandi.

Iki doz asilanma oranlarinin yüzde 75-78 araliginda oldugu iller ise Manisa, Artvin, Sinop, Bilecik, Tekirdag, Çorum, Usak, Isparta, Ankara, İçel, Kastamonu, Samsun, Çankiri, Ardahan, Bolu, Antalya ve Tokat oldu.

- 68 il, 18 yas üstü nüfusunun yarisindan fazlasini asiladi

Türkiye genelinde 18 yas üstü nüfusta en az iki doz asilanma orani yüzde 65-75 araliginda olan il sayisinin da 35'e çiktigi görüldü. Bu kapsamda, toplam 68 ilde, 18 yas üstü nüfusun yarisindan fazlasi asilandi.

- Son bir ayda asilanma oranlarini en çok artiran iller

Asilanma oranlarinin en az oldugu 5 il, Sanliurfa (yüzde 50,5), Diyarbakir (yüzde 55,1), Batman (yüzde 55,1), Mus (55,6), Siirt (yüzde 56,4) olarak kayitlara geçti.

Buna karsilik, 20 Eylül'e kiyasla yaklasik bir aylik sürede, asilanma oranlarinin en çok arttigi yerler de Dogu Anadolu ve Güneydogu Anadolu Bölgelerindeki iller oldu.

Verilere göre, 20 Eylül'de yüzde 53 olan asilanma oranini bir ayda yüzde 68'e çikaran Hakkari, yüzde 28,3 oranindaki artisla Türkiye genelinde ilk sirada yer aldi. Bunu son bir ayda asilanma oranini yüzde 26,7 artiran Sirnak, yüzde 24,7 artiran Mardin, yüzde 22,5 artiran Bitlis ile yüzde 22,3 artiran Sanliurfa izledi.

- Üç büyüksehirde durum

Ankara, Istanbul ve Izmir'de de 20 Eylül'den bu yana asilama oranlari artti. Izmir, üç büyüksehir arasinda ilk sirada yer aldi.

Buna göre, son bir ayda Ankara'nin yüzde 71,3 olan 18 yas üstü nüfusta iki doz asilanma orani yüzde 76,7'ye, Istanbul'un yüzde 64,9 olan orani yüzde 71'e, Izmir'in ise yüzde 73,7 olan orani yüzde 79'a çikti.

- "Yüzde 80'lere ulastigimizda toplumsal bagisikliga çok daha yakin olacagiz"

Saglik Bakanligi Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi Ilhan, konuyla ilgili yaptigi degerlendirmede, Türkiye genelinde dün itibariyla 18 yas üstü nüfusta en az iki doz asisini yaptiranlarin oraninin yüzde 76'yi geçtigine dikkati çekti.

Bunun, hedef nüfustaki her 4 kisiden en az 3'ünün en az iki doz asisini yaptirdigi anlamina geldigine isaret eden Ilhan, söyle konustu:

"Türkiye genelinde 18 yas üstü nüfusta en az iki doz asi yaptirma oranlarinin iyi bir asamaya dogru gittigini görüyoruz. Bu oran, 33 ilimizde yüzde 75'in üzerinde iken, 35 ilimizde yüzde 65'in üzerinde. 13 ilimizde ise çift doz asilama orani yüzde 55-65'in arasinda, iki doz asilama orani yüzde 55'in altinda olan tek ilimizde de nüfusun yarisi en az iki doz asisini yaptirmis durumda. Ülke genelinde en az çift doz asilanma oranlarinin yüzde 80'ler düzeyine gelmesiyle toplumsal bagisikliga çok daha yakin olmamiz mümkün olacak. Bu oranlari yakalamamiz, Kovid-19'un yeni varyantlarinin yayilmasini da engelleyecek ve salginla çok daha güçlü bir sekilde mücadele etmemizi saglayacak."

- Asilama hizinin yavaslamasinda asisiz gençlerin de payi var

Prof. Dr. Necmi Ilhan, olumlu bir yöne dogru gidilmesine karsin özellikle gençler arasinda asi olma oranlarinin hala düsük seyrettigini vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"Son dönemde günlük asilama hizinin yavasladigini görüyoruz. Sebeplerinden biri zaten belli sayida insanin asisini yaptirmasi ama bu kisiler agirlikli olarak orta yas ve üzeri nüfus. Asilama hizinin yavaslamasinin en önemli nedenleri arasinda gençlerin asiya yeterince ilgi göstermemesi yer aliyor. Asilama orani yüzde 65'in altinda olan düsük illere baktigimizda da buralarda genç nüfusun daha fazla oldugunu görüyoruz."

Asi yaptirmayan gençlerin agirlikli olarak "hastaliga yakalansam bile hafif geçiririm" düsüncesinde oldugunu ifade eden Saglik Bakanligi Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi Ilhan, "Bazi gençler ne yazik ki Kovid-19'u oldukça agir geçirebiliyor. Ayrica hastaligi hafif geçirse bile yakinlarina, büyüklerine bulastirma ihtimalleri bulunuyor. Bu nedenle asi olmayan gençlerimizi bir an evvel asilarini olmaya, varsa eksik dozlarini tamamlamaya davet ediyoruz." diye konustu.

Kaynak: AA