Iki Asirdir Muhtarlarin Kullandigi Esyalar Bu Müzede Sergileniyor

1832 yilinda ilk muhtarlik teskilatinin kuruldugu Kastamonu’nun Tasköprü ilçesinde, 2 asirdir muhtarlarin kullandigi esyalar ve çesitli envanterler kurulan müzede sergileniyor.

Iki Asirdir Muhtarlarin Kullandigi Esyalar Bu Müzede Sergileniyor
Osmanli Imparatorlugu döneminde 2. Mahmut tarafindan 1829 yilinda ’muhtarlik müessesi’ kuruldu. Bunun ardindan 1832 yilinda Türkiye’de ilk kez muhtarlik teskilati Kastamonu’nun Tasköprü ilçesinde kuruldu. Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Kastamonu Muhtarlar Dernegi de ilk muhtarlik teskilatinin kuruldugu Tasköprü’de, muhtarlarin 2 asirdir kullandigi esyalari müzede topladi. 3 yil önce kurulan "Muhtarlar Müzesi", Türkiye de tek olma özelligini tasiyor. 3 yildir ziyarete açik olan Muhtarlar Müzesi’nde, mühürlerden fermanlara kadar 300 parçadan fazla envanter bulunuyor. Muhtarlar Müzesi’nde muhtarlarin kullandigi festen kaskete, mühürden daktiloya, muhtar tüfeginden tabancasina kadar çok sayida esya yer aliyor. Ayrica müzede muhtarlikla ilgili fermanlar, belgeler, 70 yillik muhtar kitaplari ve mahalle fermanlari da yer aliyor.

81 ilin muhtarlarinin envanterleri Kastamonu’da sergilenecek

Muhtarlar Müzesi hakkinda bilgiler veren Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Kastamonu Muhtarlar Dernegi Baskani Muammer Yapicioglu, “Türkiye’mizin güzide sehri Kastamonu’da çok sey ilk oldugu üzere muhtarlikta ilklerin sehri oluyor. Osmanli Imparatorlugu döneminde 1820’li yillarda 2. Mahmut tarafindan kurulan Istanbul Üsküdar Galata, ardindan Tasköprü ilçemizde devam eden ve 1832 yilinda Türkiye geneline yayilan muhtarlik müessesinin kuruldugu ilk olmasi sebebiyle bizler de Kastamonu’ya Muhtarlar Müzesini kazandirma çabasinda bulunduk. Insallah Içisleri Bakanligimizdan alacagimizla destekle 81 Ilde proje hazirlayarak Muhtarlarin envanterlerini Kastamonu ilimizde genisletilmis bir müze saglamak suretiyle burada sergileyecegiz. Tabii bizler onurluyuz ve gururluyuz. Basta Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’a bizlere böyle bir günü hediye ettigi için tesekkür ediyoruz. Içisleri Bakanimiz Sayin Süleyman Soylu Beye bizlerin her türlü talebinde eksikliklerimizin giderilmesi noktasinda verdikleri mücadeleden dolayi tesekkür ediyoruz” dedi.



“Muhtarlarimiza ait belgeler, daktilolar, gazeteler gibi envanterler bulunuyor”

Kastamonu’da ilk ve tek olan Muhtarlar Müzesinin 3 yildir ziyarete açik oldugunu söyleyen Yapicioglu, “Kastamonu’ya daha genis kulvarda bagimsiz bir müze umuyoruz, hayal ediyoruz ve gerçeklesmesi için çaba sarf ediyoruz. Burada Osmanli Imparatorlugu döneminden devlet arsivlerinden çikartilan muhtarligin ilk Kastamonu’da kuruldugunu belgeleyen yazilarimiz bulunuyor. 1833 yilindaki gazeteler bulunuyor. Dokümanlarimiz çok fazla. Muhtarlarimizin kullanabildigi daktilo gibi aletler var. Eski yasantilari, eski dönemleri bu müzede yasatmak ve burayi ayakta tutmak, tarihimizi ve geçmisimizi 21. yüzyila tasima noktasinda bir çalisma sergiledik. Ben bütün dernek baskanlarima, bütün muhtarlarima muhtarlikla ilgili bilgi, belge, envanter ellerinde ne var ise illerinden Kastamonu Muhtarlar Dernegimize göndermeleri ve bu dogrultuda bizlerde bu gelen bilgi ve belgeleri bizlere gönderen muhtarimiz ya da vatandaslarimizin isimleriyle burada yasatma noktasinda gayret sarf etmek istiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA