Hindistan'da Asi Sertifikalarindaki Basbakan Modi'nin Fotografi Tartisma Yaratti

Hindistan'in güneyindeki Kerala eyaletinde mahkeme, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asi sertifikasinda Basbakan Narendra Modi'nin fotografini istemeyen bir vatandasin dilekçesini gelecek hafta görüsecek.

BBC'deki habere göre, Peter M. isimli kisinin "temel haklarini ihlal ettigi" gerekçesiyle Modi'nin fotografi olmayan yeni bir sertifika istedigi belirtildi.

62 yasindaki bilgi edinme hakki aktivisti ve Hindistan'in ana muhalefetteki Kongre partisinin üyesi Peter M, BBC'ye yaptigi açiklamada, "Sertifikama fotografini koyarak vatandaslarin özel alanina giriyor." ifadesiyle anayasaya aykiri oldugunu belirttigi bu "utanç verici" eyleme bir an önce son verilmesi gerektigini savundu.

Peter M, "Demokrasiye uygunsuz ve kesinlikle ulusa ya da herhangi bir bireye faydasi yok." dedi.

Hindistan Saglik Bakanliginca verilen asi sertifikalarinda, asi olanlarin kisisel bilgilerinin yani sira Ingilizce ve yerel dillerde iki mesajla Modi'nin fotografi da yer aliyor.

Agustosta Saglik Bakani Bharati Pravin Pawar, söz konusu fotograf ve mesajlarla kamu yararinin güdüldügünü söyledi.

Sertifikadaki mesajlarin "vaaz vermek disinda baska bir sey olmadigini" savunan Peter M, fotografin ve bunlarin propaganda araci olarak kullanildigini söyledi.

Federal ve eyalet hükümetlerine cevap vermesi için iki hafta süre veren Kerala Yüksek Mahkemesi, Modi'nin fotografini asi sertifikasinda istemeyen Peter M'nin dilekçesini gelecek hafta gündemine alacak.

Öte yandan Basbakanin asi sertifikasindaki fotografi, siyasi rakipleri tarafindan da elestiri konusu oldu. Muhalefet tarafindan yönetilen birkaç eyalette, fotografin eyaletin siyasi liderinin resimleriyle degistirdigi bildirildi.

Son zamanlarda, Yüksek Mahkemenin itirazlari üzerine Modi'nin resminin yer aldigi bir hükümet reklami da resmi mahkeme e-postalarindan kaldirildi.

Kaynak: AA