Göksu Deltasi Kus Cenneti Havadan Görüntülendi

Uluslararasi Ramsar Sözlesmesi ile koruma altinda bulunan ve dünyanin en önemli kus göç yollari üzerinde bulunan İçel’in Silifke ilçesindeki Göksu Deltasi Kus Cenneti drone ile görüntülendi.

Göksu Deltasi Kus Cenneti Havadan Görüntülendi
Çevre ve Sehircilik Bakanligi Özel Çevre Koruma bölgelerinin farkindaliginin saglanmasi amaciyla fotograf yarismasi düzenledi.

Düzenlenen yarismada Nadir Köksoy, Silifke ilçesindeki Göksu Deltasini drone ile görüntüleyerek Türkiye ikinciligini kazandi.

Ilçeden geçerek denize dökülen Göksu Nehri’nin batisinda iki lagün olan Paradeniz ve Akgöl yer alirken, bölge ve çevresi Akdeniz’den gelen yagmur yüklü bulutlara açik olmasi sebebiyle fazla miktarda yagis aliyor.

Kumsallar deltada çok özel bir deger tasiyor. Çünkü Akdeniz’de yasayan iki kaplumbaga türü olan Caretta caretta ve Chelonia mydas’in halen yumurtalarini biraktigi nadir bölgelerden biri olma özelligini tasiyor.

Göksu Deltasi’na daha çok tuzcul bitkilerle, kumul vejetasyonun, hakim oldugu görülüyor.

Göksu Deltasi’nda en önemli alan kullanimini tarim olusturuyor. Silifke Ovasi Göksu Irmagi tarafindan dogu ve bati sahili olarak ikiye bölünüyor. Tarimsal potansiyelin belirlenmesinde rol oynayan toprak yapisi ve iklim, üretim deseninin çesitlenmesine ve üretim miktarinin artmasina neden oluyor. Bu özellikler çesitli tarim ürünlerinin yetismesine imkan sagliyor.

Göksu Deltasi’nin bu yapisi bir yandan bugday, arpa gibi kara iklimi bitkilerinin, bir yandan yer fistigi, turunçgiller, turfanda sebzeler gibi sicak iklim bitkilerinin yetismesine imkan vererek, çok zengin tarimsal yapi olusturuyor.

Özellikle Akdeniz kusaginda yalnizca belirli bölgelerde rastlanan ve sayilari gittikçe azalan Saz Horozu koruma alaninin en önemli kus türlerinden biri ve adeta bu bölgenin simgesi durumunda.

Koruma altinda bulunan ve koparilma cezasi 80 bin lira olan kum zambaginin Göksu Deltasinda çiktigini belirten Nadir Köksoy, “Çevre ve Sehircilik Bakanliginin düzenlemis oldugu Özel Çevre Koruma bölgelerinin farkindaliginin saglanmasi amaciyla düzenlemis olan fotograf yarismasinda Türkiye ikincisi oldum. Bu yöremizin Göksu Deltamizin koruma bölgesi oldugunu insanlara daha iyi anlatmamiz gerekiyor. Drone ile aldigimiz görüntülerle buranin güzelliklerini daha çok ön plana çikaracagiz. Insanlarimizi bilinçlendirecegiz. Buraya yilda çok fazla sayida kus gözlemcisi ve turist geliyor. Türkiye’de su anda 492 kus türü bulunmaktadir. 334 kus türünün bu bölgede göç alani bulunmaktadir. Kus gözlem yeri olmasindan müteakip burasinin florasi da çok fazladir. 500 bitki florasi ve 15 endemik tür bulunmaktadir. Bunlara en güzel örnek kum zambagidir. 1994 yilindan beri Uluslararasi Ramsar sözlesmesi nedeniyle koruma altina sahip bu bölgede kus gözlemci misafirlerimizi ve turistlerimizi buraya bekleriz” dedi.

Kaynak: İHA