Cumhurbaskani Erdogan, Muhtarlar Günü Programina Video Mesaj Gönderdi Açiklamasi

'Devletin mahalle ve köy halki üzerindeki gözü kulagi, eli kolu, sesi nefesi, mahalle ve köy ahalisinin de devlet nezdindeki temsilcisi olarak muhtarlarimizla daha yapacak çok isimiz var' 'Bizim isimiz, Türkiye'ye eser kazandirmak sizlerin isi de mahallenize, köyünüze sahip çikmaktir' 'Biz, bugüne kadar muhtarlarimizla yol yürüdük, bundan sonra da onlarla birlikte yol yürümeye devam edecegiz'.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, devletin mahalle ve köy halki üzerindeki gözü kulagi, eli kolu, sesi nefesi, mahalle ve köy ahalisinin de devlet nezdindeki temsilcisi olarak muhtarlarla daha yapacak çok islerinin oldugunu belirterek, "Bizim isimiz, Türkiye'ye eser kazandirmak sizlerin isi de mahallenize, köyünüze sahip çikmaktir." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, "19 Ekim Muhtarlar Günü" dolayisiyla Içisleri Bakanligi tarafindan düzenlenen, "Muhtarlar Günü" programina video mesaj gönderdi.

Erdogan, Türkiye'nin her karis topraginda hizmet veren yaklasik 50 bin muhtarla gönül gönüle vererek, yaptiklari islerden birinin de 2015'te aldiklari bir kararla 19 Ekim'i Muhtarlar Günü ilan etmek oldugunu animsatarak, Muhtarlar Günü'nü tebrik etti.

Cumhurbaskani seçilisinin ardindan 2015'in basindan itibaren 81 vilayetin tamamindan muhtarlarla Cumhurbaskanligi Külliyesi'nde bir araya gelmeye basladiklarini anlatan Erdogan, sözlerini söyle sürdürdü:

"Tam 50 ayri toplantiyla ülkemizdeki demokrasi piramidinin tabanini olusturan muhtarlarimizla zirvesini temsil eden Cumhurbaskani arasinda samimi ve hasbi diyalog kanali olusturduk. Bu toplantilarimizda, hasbihal etmenin yaninda, gerek muhtarlarimizin gerekse muhtarlarimiz araciligiyla pek çok vatandaslarimizin, mahallemizin, sehrimizin sikintilarini çözdük. Sizlerle birlikte gelistirdigimiz bu yöntemi Içisleri Bakanligimiz bünyesinde ihdas ettigimiz Muhtarlik Daire Baskanligi ve Muhtarlik Bilgi Sistemi ile kurumsallastirarak, daha etkin sekilde kullanilabilir hale getirdik."

Bu mekanizmalar vasitasiyla muhtarlarin ve muhtarliklarin meselelerinin en üst düzeyde ve tek elden takibini sagladiklarini animsatan Erdogan, muhtarlara illerde vali yardimcisi, büyüksehirlerde genel sekreter yardimcisi, diger yerlerde ise belediye baskan yardimcisi düzeyinde muhataplar belirlenmesini temin ettiklerini de aktardi.

- "Muhtarlik müessesesinin zaten hakki olan konuma gelmesini temin ettik"

Cumhurbaskani Erdogan, yapilan istisareler sayesinde muhtarlarin en büyük sikintilarindan biri olan SGK primlerinin devlet tarafindan ödenmesini sagladiklarini ve muhtar maaslarinda da ciddi artislar yaptiklarini hatirlatti.

Erdogan, "Tek tip kimlik belgesinden silah ruhsati harcina kadar pek çok konuda muhtarlarimizin taleplerinin hayata geçirilmesine vesile olduk. Ihtiyaç duyulan yerlerdeki uygun kamu arazileri üzerinde muhtarlik binalari yapilmasinin yolunu açtik. Böylece muhtarlik müessesesinin zaten hakki olan konuma gelmesini temin ettik." ifadesini kullandi.

Kovid-19 salgini döneminde muhtarlarin, Vefa Sosyal Destek Gruplari bünyesinde gerçeklestirdikleri hizmetlerin de özellikle altini çizen Erdogan, söyle devam etti:

"Mahallesinde yasayan her bireyin, sagliginin takibinden temel ihtiyaçlarinin karsilanmasina kadar, her konuda ilgili birimlerimize yol gösteren, onlarla birlikte gece gündüz çalisan muhtarlarimiza sükranlarimi sunuyorum. Istanbul Büyüksehir Belediye Baskanligim döneminde hapis cezasi aldigimda birileri güya kendi akillarinca sizleri küçümseyerek, 'muhtar bile olamaz' mansetleri atmislardi. Biz kendimiz Cumhurbaskani olmakla kalmadik, muhtarlarimizi da hak ettikleri konuma getirdik. Muhtarlarimizin da kendilerine olan güvenimizi bosa çikarmayarak, gayretleri ve ferasetleri ile bu konunun hakkini vermeye basladiklarini memnuniyetle görüyoruz."

Türkiye'deki muhtarlik kurumu gibi yerel demokrasinin böyle yaygin ve etkin bir sekilde uygulanabildigi çok az ülkenin bulunduguna isaret eden Erdogan, "Devletin mahalle ve köy halki üzerindeki gözü kulagi, eli kolu, sesi nefesi, mahalle ve köy ahalisinin de devlet nezdindeki temsilcisi olarak muhtarlarimizla daha yapacak çok isimiz var. Bizim isimiz, Türkiye'ye eser kazandirmak sizlerin isi de mahallenize, köyünüze sahip çikmaktir." diye konustu.

Mevlana'nin "Dert, insana yol gösterir" sözünü animsatan Erdogan, sunlari kaydetti:

"Hep birlikte dertli olacagiz ki ne yapacagimizi, nasil yapacagimizi, ne zaman yapacagimizi görebilelim. Biz, bugüne kadar muhtarlarimizla yol yürüdük, bundan sonra da onlarla birlikte yol yürümeye devam edecegiz. Bu duygularla 19 Ekim Muhtarlar Günü'nüzü bir kez daha tebrik ediyor, hepinizi sevgi ve saygilarimla selamliyorum."???????
Kaynak: AA