Cumhurbaskani Erdogan'dan Muhtarlar Günü Mesaji

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Istanbul Büyüksehir Belediye Baskanligim döneminde hapis cezasi aldigimda birileri güya kendi akillarinca sizleri küçümseyerek ‘muhtar bile olamaz’ mansetleri atmislardi. Biz kendimiz Cumhurbaskani olmakla kalmadik, muhtarlarimizi da hak ettikleri konuma getirdik” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan'dan Muhtarlar Günü Mesaji
2015 yilinda alinan karar ile 19 Ekim gününün Muhtarlar Günü olarak ilan edilmesinden sonra Muhtarlar Günü nedeniyle düzenlenen programa gönderdigi video mesajda muhtarlarin Türkiye’deki demokrasi piramidinin tabanini olusturdugunu kaydeden Cumhurbaskani Erdogan, muhtarlik kurumu için yapilan yenilikleri hatirlatti.

“Muhtarlarimizla Cumhurbaskani arasinda samimi ve hasbi diyalog kanali olusturduk”

“Türkiye’nin her karis topraginda hizmet veren yaklasik 50 bin muhtarimizla gönül gönle vererek yaptigimiz islerden biri de 2015 yilinda aldigimiz kararla 19 Ekim gününü Muhtarlar Günü ilan etmekti” diyerek muhtarlarin Muhtarlar Gününü tebrik eden Cumhurbaskani Erdogan, su ifadeleri kullandi:

“Milletimizin teveccühü ile Cumhurbaskani görevine ilk seçilisimizin ardindan 2015 yili basindan itibaren ülkemizin 81 vilayetinin tamamindan muhtarlarimizla Cumhurbaskanligi Külliyesinde bir araya gelmeye basladik. Tam 50 ayri toplanti ile ülkemizdeki demokrasi piramidinin tabanini olusturan muhtarlarimizla zirvesini temsil eden Cumhurbaskani arasinda samimi ve hasbi diyalog kanali olusturduk. Bu toplantilarimizda gerek muhtarlarimizin gerekse muhtarlarimiz araciligi ile pek çok vatandasimizin, mahallemizin, sehrimizin sorunlarini çözdük. Sizlerle birlikte gelistirdigimiz bu yöntemi Içisleri Bakanligimiz bünyesinde Muhtarlik Daire Baskanligi ve Muhtarlik Bilgi Sistemi ile kurumsallastirarak daha etkin sekilde kullanilabilir hale getirdik. Bu mekanizmalar vasitasiyla muhtarlarimizin ve muhtarliklarimizin meselelerinin en üst düzeyde ve tek elden takibini sagladik. Muhtarlarimiza illerimizde vali yardimcisi, büyüksehirlerde genel sekreter yardimcisi, diger yerlerde ise belediye baskan yardimcisi düzeyinde muhataplar belirlenmesini temin ettik. Bu istisareler sayesinde muhtarlarin en büyük sikintilarindan birisi olan SGK primlerinin devlet tarafindan ödenmesini saglarken, muhtar maaslarinda da ciddi artislar yaptik. Tek tip kimlik belgesinden silah ruhsati harcina kadar pek çok konuda muhtarlarimizin taleplerinin hayata geçirilmesine vesile olduk. Ihtiyaç duyulan yerlerdeki uygun kamu arazileri üzerinde muhtarlik binalari yapilmasinin yolunu açtik. Böylece muhtarlik müessesesinin zaten hakki olan konuma gelmesini temin ettik.”

“Biz Cumhurbaskani olmakla kalmadik, muhtarlarimizi da hak ettikleri konuma getirdik”

Korona virüs salgini döneminde muhtarlarin Vefa Sosyal Destek Gruplari bünyesinde gerçeklestirdikleri hizmetlerin altini çizen Cumhurbaskani Erdogan, Muhtarlar Günü mesajinda sunlari kaydetti:

“Mahallesinde yasayan her bireyin sagliginin takibinden temel ihtiyaçlarinin karsilanmasina kadar ilgili birimlerimize yol gösteren ve onlarla birlikte çalisan muhtarlarimiza sükranlarimi sunuyorum. Istanbul Büyüksehir Belediye Baskanligim döneminde hapis cezasi aldigimda birileri güya kendi akillarinca sizleri küçümseyerek ‘muhtar bile olamaz’ mansetleri atmislardi. Biz kendimiz Cumhurbaskani olmakla kalmadik, muhtarlarimizi da hak ettikleri konuma getirdik. Muhtarlarimizin da kendilerine olan güvenimizi bosa çikartmayarak gayretleri ve ferasetleri ile bu konumun hakkini vermeye basladiklarini görüyoruz. Dünyada bizdeki muhtarlik kurumu gibi yerel demokrasinin böylesine yaygin ve etkin bir sekilde kullanilabildigi pek az ülke vardir. Devletin mahalle ve köy halki üzerindeki gözü kulagi, eli kolu, sesi nefesi, mahalle ve köy ahalisinin de devlet nezdindeki temsilcisi olarak muhtarlarimizla daha yapacak çok isimiz var. Bizim isimiz Türkiye’ye eser kazandirmak, sizin isiniz de mahallenize, köyünüze sahip çikmaktir. Mevlana Hazretleri, ‘Dert insana yol gösterir’ diyor. Hep birlikte dertli olacagiz ki, ne yapacagimizi, nasil yapacagimizi, ne zaman yapacagimizi görebilelim. Biz bu zamana kadar muhtarlarimizla yol yürüdük. Bundan sonra da onlarla birlikte yol yürümeye devam edecegiz.”
Kaynak: İHA