Bursa Ipegi Endüstriyel Ürüne Dönüsecek, Kadinlar Is Sahibi Olacak

Bursa Büyüksehir Belediyesinin Bursa Eskisehir Bilecik Kalkinma Ajansi (BEBKA) ile hayata geçirecegi "Ipek Sehri Bursa: Kirsal Kalkinma Projesi" ile Bursa ipeginin endüstriyel ticari ürüne dönüstürülmesi ve bu sayede kadin istihdamina katki saglanmasi hedefleniyor.



Projeye iliskin protokol, Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas ile BEBKA Genel Sekreteri Muhammed Zeki Durak tarafindan imzalandi.

Aktas, belediyenin Umurbey Ipek Üretim ve Tasarim Merkezi'nde düzenlenen imza töreninde, Bursa'da 2021 yilini "Hanlar Bölgesi ve Ipek Yili" ilan ettiklerini ve bu kapsamda çesitli etkinlikleri hayata geçirdiklerini söyledi.

Bursa ipegi ve ipekçiligin gelistirilerek gelecek nesillere aktarilmasini istediklerini belirten Aktas, söyle devam etti:

"Istiraklerimden Tarim AS, Kültür AS ve Bursa Ipekçiligi Gelistirme Dernegi ile birlikte Ipek Sehri Bursa: Kirsal Kalkinma Projesi'ni hayata geçiriyoruz. Proje kapsaminda Orhaneli, Keles, Büyükorhan ilçelerimiz ile yogun göç alan Yildirim ilçemizdeki kadinlarimizin mesleki egitimden geçirilerek kalifiye olarak tekrar üretim süreci içinde yer almalarina katki saglayacagiz."

Aktas, "Egitimler ilçelerimizde kurulan ipek egitim ve dokuma atölyelerinde gerçeklestirilecek. Kadinlarimiza ipek hali ve ipek sal üretimi konusunda 6 ayri noktada mesleki egitimler verilecek. Projenin 3 milyon 275 bin liralik bütçesi ile Umurbey Ipek Üretim ve Tasarim Merkezi'nin donaniminin modernize edilmesi ve merkezin ihtiyaci olan sarf malzemelerin alimi saglanacak." dedi.

BEBKA Genel Sekreteri Durak da ipekçiligin yeniden hak ettigi degere ulasmasi için hazirladiklari projeler dolayisiyla Aktas'a tesekkür etti.

Durak, "Sanayi ve Teknoloji Bakanimiz da bu proje için çok heyecanlandi ve çok önem verdigi bir proje oldu. Özellikle dag yöresine katma deger saglayacak ve kadinlarimizi istihdama kazandiracak." diye konustu.

Projenin 3 milyon 275 bin lira olan bütçe tutarinin 2 milyon 300 bin lirasi BEBKA tarafindan saglanacak. Proje 18 ay süresince uygulanacak.

Kaynak: AA