Bu Hastaliklariniz Varsa Tursu Tüketimine Dikkat

Kis aylarinin gelmesi ile beraber gribal enfeksiyona karsi koruyucu oldugu bilinen tursunun tüketimi iki katina kadar çikti. Covid-19 ve soguk alginligina karsi tursu tüketimi arttirilabilecegini söyleyen uzmanlar; hipertansiyon, böbrek, mide ve kronik kalp hastalarinin tursu tüketiminde dikkatli olmalari konusunda uyardi.

Bu Hastaliklariniz Varsa Tursu Tüketimine Dikkat


Kis aylarinin gelmesi ile beraber Türk mutfaginin vazgeçilmez lezzetlerinden tursunun tüketimi iki katina kadar çikti. Bagisiklik sistemini güçlendiren ve gribal enfeksiyona karsi koruyucu özelligi olan tursu raflarda yerini aldi. Özellikle salatalik, lahana, biber ve pancara karsi talep artarken tursu suyu da oldukça tüketiliyor. Kis aylarinda bagisiklik sistemini güçlendirmek amaciyla tursunun tüketimi arttirilabilecegini söyleyen uzmanlar; böbrek, mide, hipertansiyon ve kronik kalp hastalarinin, tursu tüketiminde dikkatli olmasi gerektigini söyledi.

Ayrica uzmanlar, tursu tüketimi ile birlikte vücutta tuz oraninin artmasi nedeniyle su tüketiminin arttirilmasi gerektigini dile getirdi.

“Tursu ilaçtir, günde iki kez yiyorum”

Tursuyu sürekli aldigini söyleyen Izzet Tavukçuoglu, “Tursuyu çok seviyorum ve günde iki kez yiyorum tursu ilaçtir. Sofradan eksik etmem ancak tuzlu yapildigindan tansiyondan dolayi yazin yiyemiyorum. Kalbe iyi geliyor, sekere iyi geliyor ve dinç tutuyor” dedi.



“Özellikle virüs zamaninda tursunun tüketimi önemli”

Ayse Alparslan, “Biz yaz kis tursuyu tercih ediyoruz. Özellikle virüs zamaninda tursunun tüketimi önemli, bana göre tursu ilaç. Çarsiya indigimiz zaman almadan eve gitmiyoruz. Herkese tavsiye ediyorum, konusmak için konusmuyoruz bence su Covid-19’un en sikintili zamanlarinda bile tursunun çok önemli oldugunu bir kez daha anladim” diye konustu.



“Genellikle salatalik, lahana ve bibere talep var”

Meslegin babasindan kendisine kaldigini söyleyen Dursun Zengin “Öncelikle sunu belirtmek istiyorum tursu sirkeden olur. Biz tursuyu 12 ay boyunca satiyoruz ancak kisin çok daha fazla talep oluyor. Tursu, Covid-19’a da iyi gelir. Ben kendimi bildim bileli hiç gribe yakalandigimi bilmem. Mahallede birisi gribe yakalandiysa gelir benden aci bir tursu suyu içer is biter. Genellikle salatalik, lahana ve bibere talep var bunlari herkes yiyor. Pancar tursusunun da çok faydasi var onu da iyi satiyoruz. Doktorlar bile tursuyu tavsiye ediyor, kendileri bizzat gelip alisveris yapiyor” seklinde konustu.



“Kis aylarinda tursu tüketimini arttirabiliriz”

Tursunun yüksek antioksidant etkisi nedeniyle soguk alginligi ve gribe karsi koruyucu oldugunu söyleyen Diyetisyen Ezgi Karakoç, “Tursu fermente bir besin oldugu için bagirsak sagligini iyi yönde etkiler. Probiyotik içeriginden dolayi bagirsaktaki yararli bakteri sayisini arttirarak bagisiklik sistemini destekler. Özellikle kis aylarinda daha fazla gribe, soguk alginligina yakalandigimiz için ve günümüzde Covid-19 oldugu için tursu tüketimini arttirabiliriz” ifadelerini kullandi.

Bu hastaliginiz varsa tursu tüketimine dikkat!

Kimler tursu tüketmekten kaçinmalidir sorusuna cevap veren Karakoç, “Sodyum içeriginden dolayi hipertansiyon hastalari, kronik kalp ve böbrek hastalari olanlar tursu tüketimine dikkat etmelidir. Ayni zamanda tuz içeriginden dolayi dönem dönem kullanilan kortizonlu ilaçlarla birlikte de tursu tüketimini olabildigince minimuma düsürmek gerekir. Sik sik mide sikayeti yasayan kisilerde tursu tüketimi kisitlanmalidir. Kronik hastaligi olmayan bireylerde yemeklerle beraber haftada 2-3 gün tüketilebilir ancak dikkat edilmesi gereken konu tuz tüketimi arttigi için daha fazla su tüketilmelidir” dedi.

Kaynak: İHA