Böbrek Kanserinde Immünoterapi Kombinasyonlari Ile Tedavi Basarisi Artiyor

Ileri evre veya metastatik böbrek kanserinde immünoterapi kombinasyonlarinin kullaniminin, hastalarin sagkalim oranini yüzde 48’e çikardigini ortaya koydu.

Böbrek Kanserinde Immünoterapi Kombinasyonlari Ile Tedavi Basarisi Artiyor
Avrupa Tibbi Onkoloji Dernegi tarafindan düzenlenen ESMO Kongresi’nde katilan Tibbi Onkoloji Uzmani Prof. Dr. Faysal Dane, sonuçlarin heyecan verici oldugunu dile getirdi. Dünyanin saygin onkoloji uzmanlarinin katildigi kongrede birçok kanser türü farkli bakis açilari ve yaklasimlarla ele alindi. Katilimcilar tarafindan en ilgi gören konulardan biri de immüno-onkoloji kombinasyon tedavisinin böbrek kanseri tedavisindeki rolüne iliskin veriler oldu.

Dane, böbrek kanseri tedavisine yönelik paylasilan güncel sonuçlarin heyecan verici oldugunu belirterek, “Bu arastirmayla beraber ikili immünoterapi kombinasyonu ile tedavinin baslangicindan bes yil sonra hastalarin neredeyse yarisinin hayatta kaldigini gözlemledik. Tarihsel olarak, metastatik veya ileri evre böbrek kanseri tanisi alanlarin bes yillik sagkalim orani yüzde 13 iken, ikili immünoterapi kombinasyon tedavisinin bes yillik arastirma sonuçlarina göre sagkalim oraninin yüzde 48 oldugu kaydedildi. Ayrica immunoterapi kombinasyonlari ile tedavi edilen hastalarda daha fazla tümör yaniti gözlemlendi. Ileri evre renal hücreli karsinomla ilgili bu klinik çalismaya katilan hastalarin yaklasik yarisinin bes yildan uzun yasadigini gözlemledik. Bu veriler “immüno-onkolojik kombinasyon tedavilerinin kalici ve uzun dönemli sagkalima yönelik kayda deger olumlu etkisi olduguna isaret ediyor” dedi.

Bu hastaliktaki sagkalim verilerinin immünoterapi kombinasyonuyla ilgili arastirmalar arasinda en uzun vadeli takip sonucunu ortaya koydugunu söyleyen Dane, “Kongrede paylasilan bilimsel çalisma sonuçlari sayesinde metastatik renal hücreli karsinom tedavisinde önemli ilerlemeler oldugunu görmek memnuniyet verici. Ikili immünoterapi kombinasyonlarinin birçok kanser türünde hastalarin sagkalim sonuçlarini iyilestirmede ne kadar benzersiz bir rol oynadigini gözler önüne seriyor” dedi.

Kaynak: İHA